web analytics
Terug naar overzicht

Wat is Marketing

Marketing heeft geen duidelijke definitie. Dit komt doordat het eigenlijk overal is. Marketing kan omschreven worden als ‘reclame maken’ of ‘verkooptechnieken’, maar dit dekt niet alles. Elk bedrijf doet aan hieraan. Maar ieder bedrijf doet dit op zijn eigen manier, met zijn eigen doelen. Marketing kan verschillende doelen hebben, en die zijn dus voor ieder bedrijf anders. De doelen zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de missie, visie, product en doelgroep van het bedrijf.

Online- en offline marketing

Binnen de term marketing zijn er ook nog verschillende vormen. Online marketing vindt plaats via het internet. Dit is bijvoorbeeld SEO, SEA en nieuwsbrieven. Zolang dit allemaal online plaats vindt, behoort dit tot online marketing. Dan is er ook nog offline marketing. En zoals de naam het al zegt, vindt dit offline plaats. Dit is dus alles wat niet plaatsvindt op internet, zoals een advertentie in de krant en posters in bushokjes. Het verschil tussen online- en offline marketing is dat je de resultaten van online marketing sneller kunt analyseren. Bij SEA bijvoorbeeld zijn de resultaten meteen te meten. Dit kun je bij offline marketing niet.

Binnen deze twee vormen van marketing zitten nog veel meer vormen, zoals;

Marketingstrategie

Een marketingstrategie wordt gebruikt om de lange termijn van een organisatie te bepalen. Hierbij wordt de focus gelegd op de afstemming tussen de organisatie en haar omgeving. Het doel van een marketingstrategie is; de producten/diensten van een bedrijf aanbieden aan de juiste doelgroep. Om dit doen te halen zul je moeten kijken naar verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de marketingmix van een bedrijf. Ook worden er bij het opstellen van een marketingstrategie gebruik gemaakt van een aantal modellen, zoals de customer journey. Met dit model zorg je dat je de juiste doelgroep bereikt, op het juiste moment.

Marketing uitbesteden

Grote bedrijven hebben meestal een interne marketingafdeling. Hier worden de online of offline diensten uitgevoerd voor het bedrijf. Maar het is ook mogelijk om dit uit te besteden aan een marketingbureau. Zij zorgen ervoor dat alle zorgen uit handen worden genomen en je de concurrentie voorbij vliegt. Web Wings is een marketingbureau dat verschillende diensten aanbiedt aan bedrijven. Je kunt hier terecht voor SEO, SEA, webdesign, social advertising en meer.