085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is Experience marketing

Experience marketing, ook wel experiential marketing, is een strategie die gericht is op het creëren van betekenisvolle ervaringen voor consumenten. Het gaat over het creëren van een positieve ervaring die een emotionele verbinding tot stand brengt tussen het merk en de consument. Experience marketing richt zich op het overbrengen van merkwaarden, het versterken van het merkimago en het creëren van een diepere band met de doelgroep. Een van de belangrijkste aspecten binnen deze vorm van marketing is het prikkelen van de zintuigen. Zo wordt er namelijk een diepere betrokkenheid gecreëerd.

Vormen van experience marketing

Experience marketing kan voorkomen in verschillende vormen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Merkevenementen: Merkevenementen bieden consumenten de kans om kennis te maken met het merk. Dit kan in de vorm van een productlancering, concerten, festivals of een pop-upwinkel. Deze evenementen zorgen ervoor dat consumenten de complete merkervaring krijgen, en een positief gevoel krijgen bij dit merk.

Guerillamarketing: Guerillamarketing is een creatieve vorm van marketing waarbij merken opvallen in de openbare ruimte. Het zijn vaak stunts die mensen verrassen en betrekken.

Interactieve installaties: Fysieke installaties nodigen de consument uit om deel te nemen aan een interactie met het merk. Dit kan via virtual reality, interactieve displays, spelletjes of ander technologieën.

Voordelen experiential marketing

Het gebruik van experience marketing beidt veel verschillende voordelen aan bedrijven. Hier volgen een paar van die voordelen:

Emotionele verbinding: Bedrijven creëren een emotionele verbinding met de consument als ze gebruik maken van experience marketing. Door een interactieve ervaring aan te beiden ontstaan er positieve emoties bij de consument. Dit zorgt ervoor dat de band tussen de consument en het merk sterker wordt.

Merkbekendheid en differentiatie: Experience marketing is niet iets wat elk bedrijf gebruikt. Door een unieke ervaring te bieden aan consumenten, kan een bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie. Dit kan zorgen voor een grotere naamsbekendheid en positieve associaties bij het merk.

Positieve mond-tot-mond reclame: Consumenten delen graag hun positieve ervaring met een merk. Als de ervaring van een merk is bevallen, wordt er vaak positieve mond-tot-mond reclame gemaakt. Dit kan leiden tot meer naamsbekendheid en een beter geloofwaardigheid van het merk.

Social media-aandacht: Positieve mond-tot-mond reclame wordt ook gedaan door middel van social media. Hier delen mensen hun ervaring met een merk, wat andere mensen weer kan inspireren. Dit zal zorgen voor een grotere online zichtbaarheid van een merk, en meer interacties op social media.