web analytics
Terug naar overzicht

Wat is Affiliate marketing

Affiliate marketing is een online marketingstrategie waarbij individuen of bedrijven producten of diensten van anderen promoten en daarvoor een commissie verdienen voor elke verkoop, klik, of andere gewenste actie die voortkomt uit hun promotie-inspanningen. Het is een samenwerking tussen adverteerders (merchants) en affiliates (publishers) waarbij beide partijen profiteren.

Hoe werkt affiliate marketing?

Het proces van affiliate marketing kan worden verdeeld in verschillende stappen:

  1. Aanmelden bij een affiliate programma: De eerste stap voor een affiliate is om zich aan te melden bij het affiliate programma van een adverteerder. Dit kan een individueel bedrijf zijn of een netwerk dat meerdere adverteerders samenbrengt.
  2. Selectie van producten/diensten: Vervolgens krijgt de affiliate toegang tot een reeks producten of diensten die ze kunnen promoten. Ze kunnen hier kiezen welke producten of diensten het beste passen bij hun publiek en niche.
  3. Ontvangen van tracklinks/codes: Voor ieder product wat de affiliate wil promoten ontvangen ze unieke trackinglinks of -codes. Met behulp van deze codes houden adverteerders de verkopen en acties bij die de promotie van de affiliate genereert.
  4. Promotie van producten/diensten: De affiliate begint de producten of diensten van de adverteerder te promoten op hun platforms. Ze integreren hun trackinglinks in hun promotiemateriaal, zodat ze kunnen bijhouden wie er vanuit hun bronnen doorklikt naar de website van de adverteerder.
  5. Monitoring van resultaten: Adverteerders en affiliates hebben toegang tot dashboards en rapportagetools waarmee ze de prestaties van de promotie kunnen volgen. Ze kunnen zien hoeveel klikken, leads en verkopen er zijn gegenereerd via de affiliate links.
  6. Registratie van conversies: Wanneer een gebruiker via de trackinglink van de affiliate naar de website van de adverteerder gaat en een aankoop doet of een andere gewenste actie onderneemt, wordt dit genoteerd als een conversie.
  7. Commissies uitbetalen: Op basis van de vooraf bepaalde commissiestructuur en tarieven worden de verdiende commissies berekend. Affiliates krijgen deze verdiende commissies vaak periodiek uitbetaald.
  8. Optimalisatie en groei: Zowel adverteerders en affiliates kunnen hun strategieën optimaliseren op basis van de resultaten. Adverteerders kunnen de prestaties van affiliates analyseren en affiliates kunnen experimenteren met verschillende promotiemethoden om hun inkomsten te vergroten.

Wil je zelf beginnen met affiliate marketing? Volg dan deze 7 stappen!

De voordelen van marketing via affiliates

Affiliate marketing biedt verschillende voordelen voor adverteerders en affiliates:

Prestatiegericht: Adverteerders betalen affiliaties alleen voor daadwerkelijke resultaten. Dit minimaliseert het risico voor adverteerders, aangezien ze alleen betalen wanneer de gewenste actie echt plaatsvindt.

Diverse partners: Adverteerders kunnen samenwerken met een breed scala aan affiliates, zoals bloggers, influencers en websitebeheerders. Dit zorgt ervoor dat de adverteerder verschillende doelgroepen kan bereiken.

Passief inkomen: Voor affiliates biedt affiliate marketing de mogelijkheid om inkomen te genereren op een meer passieve manier. Nadat het promotiemateriaal is gemaakt en geplaatst, kan het blijven zorgen voor inkomsten, zelfs zonder voortdurende inspanningen.

Geen productontwikkeling nodig: Affiliates hoeven zelf geen producten of diensten te ontwikkelen. Ze kunnen gewoon bestaande producten van adverteerders promoten.

Transparante tracking: Dankzij geavanceerde trackingtechnologieën kunnen adverteerders en affiliates precies volgen welke verkopen of acties afkomstig zijn van specifieke affiliates, wat eerlijke beloningen en betalingen mogelijk maakt.

Wil je meer weten over deze vorm van marketing? In deze blog wordt affiliate marketing uitgebreid behandeld.