web analytics
Terug naar overzicht

Alles over affiliate marketing

|
13 september 2022
|

Wil je beginnen met adverteren op andermans populaire websites? Of heb jij een goedlopende website en wil je hier wat extra geld mee verdienen? Met deze vorm van marketing kan het beide. In dit artikel gaan we je wat meer wegwijs maken binnen affiliate marketing!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een onderdeel in het online marketing dat tegenwoordig steeds meer wordt gebruikt. Affiliates promoten actief diensten of producten van adverteerders waarbij ze dan een commissie ontvangen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan via blogs op een website, maar ook via social media of nieuwsbrieven.

Als mensen niet zelf beschikken over een webwinkel, dan kunnen ze met affiliate marketing toch op een eenvoudige manier online geld verdienen. Of dit een succesvolle vorm is van online marketing, dat is afhankelijk van het contact tussen de affiliate en de adverteerder.

Hoe werkt affiliate marketing?

Je zou affiliate marketing kunnen vergelijken met content- of influencer marketing. Maar bij deze vorm van marketing krijgt de ‘publisher’ een variabele vergoeding. Je ontvangt als publisher namelijk een vast percentage of bedrag per klik, verkoop of lead. Zodra iemand via de link van de publisher een aankoop doet, ontvangt de publisher een commissie. Binnen affiliate marketing hebben publishers, in tegenstelling tot bij SEA, veel invloed op de advertentie en het bereik hiervan. In Nederland zijn er veel affiliates en adverteerders aangesloten bij de zogenaamde affiliate netwerken.

Waarvoor is affiliate marketing geschikt?

Je kunt dit soort marketing zien als een betaalde vorm van mond-tot-mondreclame. Op het moment dat veel publishers je producten aanbevelen op social media, in blogs en in nieuwsbrieven, heeft dit namelijk hetzelfde effect als mond-tot-mondreclame. Echter zijn er over het algemeen maar weinig adverteerders die actief gebruikmaken van deze nieuwe online marketingstrategie.

Als je affiliate marketing goed opzet, kan dit zorgen voor een langdurige samenwerking tussen de affiliate en adverteerder. Als dat de relatie tussen de partijen gelijkwaardig en open is en als beide partijen het eens zijn met de vergoedingen, kan affiliate marketing bij veel diensten en producten een goede marketingstrategie zijn.

Er zijn in Nederland ontzettend veel mensen met een website en er zijn veel publishers die geld verdienen via affiliate marketing. Maar welk inkomen een publisher verdient, is afhankelijk van de doelgroep, het product of de campagne. Bedrijven die zich richten op consumenten zijn sneller geneigd om affiliate marketing in te zetten dan bedrijven die zich bezighouden met business-to-business.

Gerelateerd nieuws:  Meer conversies? Leer hoe je een goede landingspagina kunt maken!

Zelf publisher worden

Ook jij kunt publisher worden als je een eigen website hebt. Bekijk in ieder geval goed welke producten het beste bij jouw website en doelgroep passen en waar jij dus de meeste winst mee kan maken. Dit doe je door verschillende producten uit te proberen. In deze blog kun je een stappenplan vinden om te beginnen met affiliate marketing.

Het is meestal het gemakkelijkste om affiliate marketing toe te passen op een digitaal product zoals templates, software of scripts. Bij niet-digitale (wat duurdere) producten zoals meubelstukken, computers en kledingitems, zie je dat de consument het product vaak eerst graag in het echt wil zien. Je kunt affiliate marketing bij dit soort producten natuurlijk wel uitproberen, maar het wordt over het algemeen afgeraden.

Tips voor affiliates/publishers

Op het moment dat je affiliate oftewel publisher bent of wil worden, is het natuurlijk belangrijk dat er veel mensen op de affiliate link op je website klikken. Op deze manier verdien jij meer geld. We geven je een aantal tips over hoe je dit kunt bereiken:

Laat de complete pagina aansluiten op de link

Een persoon zal niet zo snel een product kopen via een affiliate link wanneer deze link op een willekeurige plek op een website staat. Het product dat via de link wordt aangeboden, moet aansluiten op de doelgroep en de pagina van de website. Schrijf op de pagina dan ook interessante informatie over het product en voeg afbeeldingen toe.

Herschrijf de content

Vaak bieden bedrijven al een voorbeeld aan van een tekst die je op je website kunt zetten. Deze kun je over het algemeen beter niet letterlijk overnemen. De tekst en de woordkeuzes sluiten namelijk nog niet aan op jouw website en doelgroep. Herschrijf de tekst daarom.

Test het product/de dienst ook zelf

Het kan slim zijn om het product ook zelf te kopen en te kijken hoe het werkt. Het delen van je eigen ervaringen is waardevolle informatie voor de bezoeker van je website. Zorg dat de lezer genoeg informatie krijgt over het desbetreffende product en sluit je pagina af met de link waarop de potentiële klant het product kan kopen.

We hopen dat we je een beetje wegwijs hebben kunnen maken binnen affiliate marketing. Misschien is dit wel dé manier waarop jij jouw bedrijf kan laten groeien!

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk weekend unieke tosti’s bij verschillende cafés en op lokale evenementen.

Recent nieuws

16 februari 2024

Scammers actief onder Web Wings naam

5 februari 2024

Google Consent Mode v2: een nieuwe stap in gebruikers privacy en Google Ads – Neem actie voor 6 maart 2024

21 december 2023

Web Wings neemt Creamy Concepts onder haar vleugels

9 november 2023

7 tips voor de beste seo blog

7 november 2023

Hoe moet je email marketing inzetten?