web analytics
Terug naar overzicht

Wat is Growth marketing

Growth marketing is een strategische benadering van marketing die gericht is op het stimuleren van de groei van een bedrijf. Dit wordt gedaan door middel van experimenten, optimalisatie en datagestuurde besluitvorming. Het doel hiervan is om niet alleen nieuwe klanten aan te trekken, maar ook bestaande klanten te behouden en hun waarde voor het bedrijf vergroten.

Growth marketing maakt gebruik van verschillende marketingtactieken, zoals online marketing, social media marketing, e-mail marketing, contentmarketing, SEO en SEA. Het onderscheidende kenmerk van growth marketing is de nadruk op het meten van resultaten en het gebruik van deze gegevens om voortdurend te leren en te optimaliseren. Deze vorm van marketing richt zich op meetbare doelen, zoals het verhogen van conversies, omzetgroei en de retentie van klanten. Het is een experimentele aanpak waarbij marketeers voortdurend nieuwe ideeën uittesten, gegevens analyseren en optimaliseren om de groei van het bedrijf te versnellen.

Hoe werkt growth marketing?

Growth marketing bestaat uit een doorlopend proces. Hieronder zullen we alle stappen op een rijtje zetten:

 1. Doelstellingen stellen: Eerst moet er een duidelijk en meetbaar doel opgesteld worden wat het bedrijf wil bereiken. Bijvoorbeeld het verhogen van het aantal gebruikers, het verhogen van de omzet of het verhogen van de waarde per klant.
 2. Data verzamelen: Verzamel gegevens over alle relevante aspecten van de marketinginspanningen.
 3. Hypotheses vormen: Ontwikkel hypotheses over welke marketingtactieken de gewenste doelstellingen kunnen helpen bereiken.
 4. Experimenten uitvoeren: Op basis van de hypotheses worden verschillende experimenten uitgevoerd.
 5. Data analyseren: Na het doen van de experimenten, worden de resultaten geanalyseerd om te bepalen welken strategieën effectief waren en welke juist niet.
 6. Optimaliseren: De inzichten die zijn opgedaan in stap 5 worden gebruikt om de marketinginspanningen te optimaliseren.

Marketingkanalen voor growth marketing

In een growth marketing campagne kun je gebruik maken van verschillende kanalen, zoals:

 • Social media advertenties
 • SEA
 • Content marketing
 • SEO
 • E-mail marketing
 • Gastbloggen
 • Offline evenementen
 • Marktplaatsen
 • Affiliate marketing
 • Mond-tot-mond reclame

Wat is het verschil tussen growth marketing en growth hacking?

Growth marketing en growth hacking zijn twee termen die veel op elkaar lijken. Het doel van beide is om de omzet te laten groeien. En het succes hiervan berust op kwalitatieve en kwantitatieve data. Toch zijn er wat verschillen tussen de twee benaderingen. Growth marketing is bijvoorbeeld gericht op de lange termijn. Het omvat strategieën en technieken die bedoeld zijn om gestaag en consistent klanten aan te trekken en te behouden. Terwijl growth hacking zich richt op snelle groei op korte termijn. Een ander verschil is dat growth marketing heel traditioneel is. Het maakt gebruik van traditionele marketingtechnieken om een sterke merkidentiteit op te bouwen. Growth hacking is een stuk innovatiever. Hierbij worden innovatieve technieken gebruikt, zoals virale marketing en guerilla marketing. Kijk op deze pagina voor meer informatie over guerilla marketing.

Verder is growth marketing heel klantgericht en growth hacking juist resultaat gericht. Bij growth marketing draait het om het begrijpen van de behoeften en wensen van de doelgroep, en bij growth hacking om het vinden van de meest effectieve tactieken op basis van gegevens en analyse. Als laatste zit er nog een verschil in de schaal waarop de twee benaderingen worden toegepast. Growth marketing wordt in verschillende fases toegepast, terwijl growth hacking zich specifiek richt op groei-uitdagingen.