085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is Neuromarketing

Neuromarketing is een combinatie van neurowetenschap en marketing. Deze vorm van marketing geeft een inzicht in hoe consumenten reageren op verschillende marketingstimuli. Het maakt gebruik van neurologische en psychologische principes om het gedrag van consumenten te analyseren en te beïnvloeden. Het doel van neuromarketing is om strategieën te ontwikkelen die beter inspelen op de werkelijke behoeften en wensen van consumenten.

Neuromarketing draait om het begrijpen van de onbewuste processen in het brein die invloed hebben op de besluitvorming, een koopgedrag van een klant. Met behulp van verschillende technologieën kunnen onderzoekers de hersenactiviteit, emoties en aandacht niveaus van individuen meten terwijl ze worden blootgesteld aan een marketingprikkel. Hierdoor krijgen marketeers een diepgaand inzicht van de elementen in een marketingcampagne die de meeste positieve neurologische acties oproepen. Deze informatie kunnen bedrijven vervolgens gebruiken bij het optimaliseren van content, het ontwerpen van aantrekkelijke verpakkingen en het verbeteren van de klantervaring.

Hoe werkt neuromarketing?

Neuromarketing werkt door inzichten uit de neurowetenschap te gebruiken om het gedrag van consumenten beter te begrijpen. Het proces werkt als volgt:

  1. Stimuli presenteren: Een neuromarketingonderzoek begint met het presenteren van verschillende marketingstimuli aan een proefpersoon. Voorbeelden van deze stimuli zijn advertenties, websites of verpakkingen.
  2. Meten van hersenactiviteit: Terwijl de proefpersoon wordt blootgesteld aan de stimuli wordt de hersenactiviteit gemeten met behulp van speciale technieken, zoals EEG of fMRI. EEG meet elektrische activiteit in de hersenen via sensoren op de hoofdhuid, en fMRI brengt de bloedstroomveranderingen in kaart.
  3. Analyseren van gegevens: Nadat de hersenactiviteit van de proefpersoon is gemeten, wordt de ze geanalyseerd om te zien welke delen van de hersenen actief zijn en hoe intens die activiteit is. Hierdoor kunnen onderzoekers achterhalen welke emoties, aandacht niveaus en cognitieve processen werden geactiveerd door de stimuli.
  4. Correlatie met gedrag: De neurologische reacties worden gekoppeld aan specifieke gedragsuitkomsten, waaruit patronen en verbanden ontstaan tussen hersenactiviteit en consumentengedrag.
  5. Optimalisatie van marketingstrategieën: Na het opdoen van de voorgaande informatie kan dit worden verwerkt in de marketingstrategie. Zo kan een bedrijf beter inspelen op de neurologische reacties van consumenten.
  6. Herhaalde testen en verfijning: Marketeers moeten dit proces blijven herhalen, om hun strategieën te verfijnen en een steeds effectievere benadering te ontwikkelen.

Hoe wordt neuromarketing toegepast?

Nadat onderzoekers een duidelijk beeld hebben gekregen hoe consumenten reageren op de gegeven stimuli, kan de informatie worden toegepast in de praktijk. Hier zijn enkele manieren waarop bedrijven dit kunnen doen:

Advertentie optimalisatie: Neuromarketing kan worden ingezet bij het optimaliseren van advertenties. Het geeft inzicht in welke elementen de aandacht van consumenten trekken en positieve emotionele reacties oproepen. Het op de juiste manier inzetten van deze informatie kan leiden tot aantrekkelijkere en effectievere advertenties.

Verpakking en productontwerp: Door het meten van hersenactiviteit kunnen marketeers bepalen welke verpakkingsontwerpen en productkenmerken de voorkeur hebben bij consumenten. Een aantrekkelijke verpakking of uiterlijk van een product kan zorgen voor een hogere waarde en kwaliteit.

Prijsstrategieën: Neuromarketing kan ook inzicht bieden in hoe consumenten reageren op verschillende prijsniveaus. Dit kan helpen bij het bepalen van de optimale prijspunten en hoe deze gepresenteerd worden om maximale koopbereidheid te genereren.

Website optimalisatie: Aan de hand van neuromarketing technieken kunnen websites worden geoptimaliseerd voor een betere gebruikservaring.

Productpositionering: Neuromarketing kan helpen bij het identificeren van de meest effectieve manieren om een product in de markt te positioneren. Het biedt inzicht in welke associaties en emoties een product oproept, waardoor een bedrijf het beter af kan stemmen op de doelgroep.

Merkbeleving: Marketeers kunnen de merkidentiteit versterken door te begrijpen welke neurologische reacties verschillende merkgerelateerde prikkels oproepen.

Winkelervaring: Op basis van neuromarketinginzichten kunnen bedrijven fysieke winkelindelingen en in-store marketing optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat klanten hun aandacht richten op bepaalde producten, of meer tijd doorbrengen in de winkel.

Welke neuromarketing technieken zijn er?

Om inzicht te krijgen in de hersenactiviteit en emotionele reacties van consumenten zijn er verschillende technieken die ingezet kunnen worden. Enkele van de belangrijkste technieken zijn:

EEG (elektro-encefalografie): Om aandacht niveaus, emotionele reacties en cognitieve processen te volgen, wordt er gebruik gemaakt van EEG. Dit meet de elektrische activiteit in de hersenen door middel van elektroden die op de hoofdhuid worden geplaatst.

fMRI (functionele magnetische resonatiebeeldvorming): Met fMRI kunnen veranderingen in de bloedstroom in de hersenen gemeten worden en kan er een gedetailleerd beeld opgeleverd worden van de hersenactiviteit. Dit wordt vaak gebruikt door marketeers om te begrijpen welke hersengebieden actief zijn tijdens specifieke taken of reacties.

Eye tracking: Door middel van de eye tracking techniek worden de oogbewegingen van consumenten gevolgd terwijl ze naar een stimulus kijken, zoals een advertentie of een flyer. Dit geeft aan waar de aandacht van de consument naartoe gaat en welke delen van de stimulus het meest opvallen.

GSR (Galvanic Skin Respons): GSR meet de elektrische geleiding van de huid en kan veranderingen in emotionele opwinding en stress detecteren.

Hartslagmeting: Veranderingen in de hartslag kunnen het gevolg van zijn van positieve en negatieve reacties. Door de hartslag van consumenten te meten, kan de mate van opwinding en emotionele betrokkenheid worden bepaald.

Gezichtsuitdrukking analyse: Om inzicht te krijgen in de emoties van consumenten, worden camera’s gebruikt. Dit noemt men gezichtsuitdrukking analyse.

Neurofeedback: Neurofeedbacktechnieken stellen proefpersonen in staat om in real-time feedback te krijgen over hun eigen hersenactiviteit. Dit kunnen marketeers gebruiken om consumenten bewust te maken van hun eigen emotionele reacties en cognitieve processen.

IAT (Implicit Association Test): De IAT meet automatische associaties tussen concepten, bijvoorbeeld tussen een merk en een bepaalde eigenschap. Zo kunnen marketeers inzicht krijgen in onbewuste voorkeuren en associaties.

Virtual Reality: Virtual reality kan worden ingezet om consumenten hun reactie te meten in een realistische omgeving. Dit is nuttig voor het begrijpen van gedrag in verschillende situaties.

In deze video wordt neuromarketing nog een keer duidelijk uitgelegd aan de hand van interviews met experts op dit gebied.

Ben je benieuwd naar andere marketing vormen? Bekijk dan deze pagina!