085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is Trade marketing

Trade marketing is een marketingstrategie die zich richt op het bevorderen van de verkoop en het vergoten van de marktaandelen van een product of merk binnen de distributiekanalen. Het richt zich specifiek op de samenwerking tussen fabrikanten en retailers (winkels) om de vraag van consumenten te stimuleren en producten effectief te positioneren in de winkelschappen. Deze strategie is van groot belang binnen de Fast Moving Consumer Goods (FMCG). Dit zijn producten die snel worden geconsumeerd en regelmatig worden gekocht.

Trade marketing stelt fabrikanten in staat om nauw samen te werken met retailers om hun producten efficiënt in de winkelschappen te plaatsen, opvallen promoties uit te voeren en de zichtbaarheid van het product te vergroten. Dit zal zorgen voor een win-winsituatie voor beide partijen!

Hoe werkt trade marketing?

Het proces van trade marketing omvat verschillende stappen. Als eerste zal er een gezamenlijke doelstelling geformuleerd moeten worden. Aan de hand van dit doel zal vervolgens een grondige analyse van de markt en de doelgroep uitgevoerd moeten worden. Dit helpt bij het ontwikkelen van een gerichte marketingstrategie. Op basis van dit onderzoek worden promotieplannen opgesteld. Dit omvat het bepalen van de juiste kanalen en tactieken om de doelgroep te bereiken. Fabrikanten moeten nauw samenwerken met de retailers om de uitvoering van de promotieplannen te coördineren. Fabrikanten moeten marketingmateriaal delen, trainingen organiseren en ondersteunen bij het schapbeheer. Het succes van alle activiteiten zal nauwlettend worden gevolgd en geëvalueerd. Dit wordt gedaan aan de hand van verkoopgegevens, klantfeedback en winkelbezoeken. Door middel van een effectieve samenwerking tussen fabrikant en retailer kunnen beide partijen profiteren van een stijging in de verkoop en het versterken van hun merkpositie in de markt.

Vond je dit interessant? Kijk dan op deze pagina voor meer vormen van marketing.