085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

7 tips voor de beste seo blog

|
9 november 2023
|

Bij het creëren van een sterke online aanwezigheid kan bloggen niet ontbreken. Het gaat verder dan alleen het schrijven van een tekst. Bloggen vereist strategie, onderzoek, consistentie en vooral aandacht voor SEO. In deze blog gaan we je helpen bij het maken van een blog die de SEO van je website bevorderd. Met de volgende 7 tips kom jij zeker in de top 10 van Google!

Hoe waardevol is bloggen voor SEO?

Bloggen zal zorgen voor meer zichtbaarheid in de zoekmachines, maar het heeft niet meteen een effect op je SEO. De kwaliteit van je blogs zijn van groot belang. Slechte kwaliteit blogs kunnen namelijk een negatief effect geven op de SEO van je website. Een goede blog kan hoog komen te staan in de zoekresultaten van Google als je het beste artikel schrijft over een bepaald onderwerp. Hierdoor zul je meer bezoekers krijgen op je website. In een blog kun je intern linken naar pagina’s op de website, waardoor die pagina’s een betere SEO-waarde krijgen. Ook kun je afbeeldingen verwerken in je blog. Deze worden vertoond op de afbeeldingen pagina van Google, waarop je verkeer binnen kunt halen. Maar het belangrijkste is een blog van goede kwaliteit. Hieronder gaan we je tips geven over hoe je die kunt maken.

1: Zoekwoordonderzoek is key

Zonder een zoekwoordonderzoek kun je geen blog schrijven die op nummer 1 gaat scoren in Google. Je hoeft geen uitgebreid onderzoek te doen met een tool zoals Ahrefs. Allen de zoekresultaten van Google kunnen je al helpen hiermee. Wil je wel wat uitgebreider onderzoek doen? Gebruik dan de gratis Google Trends tool of Ahrefs. Je gaat dan op zoek naar woorden die populair zijn binnen jouw doelgroep. Je kiest hierbij woorden waar veel mensen naar zoeken, deze kunnen namelijk verkeer naar jouw blog leiden. Kijk ook naar de long-tail zoekwoorden en semantische zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden die bestaan uit meerdere woorden en zijn vaak gericht op een specifiek onderwerp. Deze zoekwoorden hebben minder concurrentie, waardoor je sneller hoger zult komen in de zoekresultaten. Op basis van het zoekwoord onderzoek ga je bepalen welke onderwerpen je gaat gebruiken voor de blogs. In deze blog vertellen we je stap voor stap hoe je een zoekwoordonderzoek moet doen.

2: Formuleer een goede titel

Een sterke blog titel is niet alleen effectief voor de lezer maar ook voor Google. Het beste is als de titel het hoofdzoekwoord bevat, wat je hebt gekozen na het doen van een zoekwoordonderzoek. Dit helpt Google namelijk begrijpen waar jouw blog over gaat. Een pakkende titel kan de lezer overtuigen om op jouw blog te klikken, in plaats die van de concurrent. Dit zal leiden tot een hogere click-trough-rate, wat een positieve invloed kan hebben op de rangschikking van je blog in Google. Als veel menen op jouw blog klikken ziet Google dit als een teken van relevatie en kwaliteit. Houd wel rekening met de lengte van de titel. Google geeft namelijk maar een bepaald aantal letter weer in de zoekresultaten.

Twijfel je over je titel? Doe dan een a/b-test om te kijken welke titel beter werkt! Door verschillende opties te testen kun je kiezen voor de optie die de meeste klikken genereert. Op deze pagina lees je meer over a/b testen.  

Gerelateerd nieuws:  Het verschil tussen on page en off page SEO
seo blog

3: Maak de tekst makkelijk leesbaar

Een goed leesbare blog zal indirect zorgen voor een betere SEO. De bounce rate wordt aanzienlijk lager als een blog boeiende en leesbare inhoud heeft. Bezoekers blijven dan langer op de website waardoor de gespendeerde tijd op de website meer wordt, wat weer kan leiden tot een betere SEO-ranking. Ook willen mensen goede content sneller delen met anderen. Dir zal zorgen voor meer verkeer naar je website en een grote online aanwezigheid, wat gunstig is voor SEO.

4: Gebruik afbeeldingen

Om een lange lap tekst te breken kun je een afbeelding gebruiken in je blog. Het zal de gebruikerservaring van de lezer verbeteren, waardoor deze langer op je website blijft. Ook verduidelijkt en ondersteunt een afbeelding de informatie die je verteld in een blog. Vergeet alleen niet om de afbeelding te optimaliseren voor Google. Vul bij het kopje alt-tekst het zoekwoord van de blog in. Dan weet Google meteen waar de afbeelding en de blog over gaan. Zorg wel dat de afbeelding van klein formaat is, anders zorgt dit voor een langere laadtijd van je website.

5: Gebruik Yoast SEO

Yoast SEO is een handige plug-in die je kunt gebruiken tijdens het maken van een blog. Via Yoast een focus zoekwoord instellen. Dit is het hoofdzoekwoord van je blog, die je hebt bepaald vanuit het zoekwoordonderzoek. Ook kun je een SEO-titel en meta-beschrijving invullen. Deze drie elementen bevorderen de SEIO van de blog. Verder kijkt Yoast naar de leesbaarheid van de tekst. Hierbij moet je denken aan de zinslengte en het gebruik van tussenkopjes. Als de leesbaarheid en SEO van je blog zijn goedgekeurd geeft deze plug-in je twee groene bolletjes.  Dit betekent dat de blog klaar is om geplaatst te worden. Krijg je het bolletje niet groen? Kijk dan eens of je gebruik hebt gemaakt van een afbeelding, een interne link en een externe link. Hier kijkt Yoast SEO namelijk ook naar.

seo blog

6: Plaats interne links

In een blog is het slim om gebruik te maken van interne links. Een interne link is een link die verwijst naar een andere pagina binnen dezelfde website. De hoeveelheid linkjes per blog is afhankelijk van het aantal woorden, je wilt mensen namelijk niet onnodig lastig vallen met linkjes. Interne links in een blog zorgen ervoor dat mensen beter kunnen navigeren op de website. Dit verbetert de gebruikerservaring, en zoals we al eerder hebben gelezen is dit goed voor de SEO. Ook zorgen interne links ervoor dat pagina’s sneller worden geïndexeerd door Google. Deze indexering van pagina’s is nodig om in de zoekresultaten te verschijnen. Deze interne links in de blog laten aan Google zien dat je meerder pagina’s hebt die met elkaar in verband staan, wat jouw website relevant maakt.

7: Plaats externe links

Naast interne links heeft een blog ook externe links nodig. Dit zijn links die verwijzen naar een pagina op een andere website. Het toevoegen van deze links naar betrouwbare en gezaghebbende bronnen kan de geloofwaardigheid van je content vergroten. Zoekmachines geven de voorkeur aan pagina’s die verwijzen naar andere betrouwbare bronnen. De externe links naar gerelateerde pagina’s kan zoekmachines helpen te begrijpen waar je pagina over gaat en zo de relevantie van je pagina vergroten.

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk weekend unieke tosti’s bij verschillende cafés en op lokale evenementen.

Recent nieuws

11 juli 2024

Lokale SEO: zo optimaliseer je lokale vindbaarheid

8 juli 2024

Wat is nudging en hoe zet je het in bij marketing?

4 juli 2024

Wat is inbound marketing en hoe zet je het in?

26 juni 2024

Introductie Oxygen builder

21 juni 2024

Wat is een crawl budget en hoe optimaliseer je het?