fbpx
Terug naar overzicht

Wat is A/B testen

A/B-testen is een methode waarbij twee verschillende versies van een webpagina of element worden getest om te bepalen welke versie beter presteert. De bezoekers worden willekeurig verdeeld, en de resultaten hiervan zullen grondig geanalyseerd worden. Zo kan een organisatie ontdekken welke versie de beste resultaten oplevert. Deze data-driven aanpak stelt marketeers in staat om op basis van feitelijke gegevens beslissingen te nemen en hun online prestaties te verbeteren door voortdurend te experimenteren en te optimaliseren.

Hoe werkt A/B testen?

Voordat er begonnen wordt met de daadwerkelijke test zullen er een aantal stappen vooraf gaan. Als eerste wordt het doel van de test opgesteld. Dit kan het verhogen van het aantal klikken op een call-to-action knop zijn, maar ook het verbeteren van de conversie van een landingspagina. Aan de hand van dit doel wordt er een specifiek element gekozen dat getest zal worden. Een klein element, zoals de kleur van een knop, kan al genoeg zijn voor een ab test.

Vervolgens worden er twee versies gemaakt. Versie A is de originele versie, en in versie B wordt het gekozen element aangepast. Het is belangrijk dat er maar één element wordt aangepast in versie B, anders is het resultaat onduidelijk. Om de test uit te voeren zal het verkeer tussen de versies verdeeld moeten worden. Dit kan een bedrijf doen door gebruik te maken van een A/B-testtool. Deze zorgt ervoor dat bezoekers willekeurig naar een versie worden gestuurd.

Na het uitvoeren van de test zullen de resultaten geanalyseerd moeten worden. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar statistieken, zoals klikfrequentie, conversieratio, en de gemiddelde tijd op een pagina. Als er genoeg gegevens zijn verzameld kan er een conclusie gevormd worden. Aan de hand van het doel wat op is gesteld zal een van de versies de beste resultaten hebben behaald. Voor verdere optimalisatie kan dit proces weer herhaald worden!

Waarom is A/B testen belangrijk?

A/B-testen biedt verschillende voordelen voor de online prestaties van bedrijven, namelijk:

Data-driven beslissingen: A/B-testen stelt u in staat om beslissingen te nemen op basis van feitelijke gegevens in plaats van aannames of intuïtie. Hierdoor kunt u uw website of marketingcampagnes effectiever optimaliseren.

Verbeterde conversies: Door verschillende elementen te testen en te optimaliseren, kunt u uw conversieratio verhogen. Zelfs kleine aanpassingen kunnen aanzienlijke verbeteringen opleveren in termen van klikken, aanmeldingen, aankopen en andere gewenste acties.

Kostenbesparing: A/B-testen stelt u in staat om uw middelen efficiënter te gebruiken. In plaats van raden welke elementen het beste zullen werken, kunt u met abtesten zekerheid krijgen en uw budget toewijzen aan wat daadwerkelijk resultaten oplevert.

Continue optimalisatie: A/B-testen is een doorlopend proces. Naarmate u meer testen uitvoert, leert u meer over uw doelgroep en kunt u uw website voortdurend optimaliseren om betere gebruikerservaringen te bieden.