Wat is geotargeting?

Een term waarvan je eigenlijk al kunt aflezen wat het ongeveer betekent, Geotargeting; op basis van locatie (geo) richt je je op de gebruiker (targeting). Zo kunnen bedrijven duidelijker en specifieker de boodschap overbrengen aan de juiste doelgroep. Maar wat is Geotargeting precies en wat kun je er allemaal mee? In deze blog lees je meer over hierover.
Hoe gebruik je Geotargeting en welke soorten zijn er?
Geotargeting is een veelgebruikte manier om je doelgroep beter in kaart te brengen, maar hoe gebruik je het en welke soorten zijn er? Je kunt op verschillende manieren achterhalen waar je gebruikers zich bevinden of waar ze vandaan komen dankzij Geotargeting, namelijk met behulp van:
IP-adres
Aan de hand van het IP-adres kun je de locatie achterhalen van de gebruiker. Op deze manier kun je je doelgroep specificeren en uiteindelijk je marketingmiddelen efficiënter inzetten. Alhoewel het niet tot in de puntjes nauwkeuring is, kun je wel een globale inschatting maken waar je gebruikers vandaan komen.
GPS
De meest effectieve manier om de locatie van de gebruiker te achterhalen, is met behulp van GPS (Global Positioning System). Hoe werkt GPS precies? GPS bepaalt de exacte locatie van de gebruiker met behulp van satellieten. Deze strategie is zeer nauwkeurig en kan tot op een paar meters worden bepaald. Het enige nadeel hierbij is dat als de gebruiker binnenshuis is of zich in een tunnel bevindt, het signaal mogelijk niet wordt opgepakt. Dit komt omdat het signaal dan wordt geblokkeerd.
Zoekgedrag
Je kunt de locatie ook achterhalen door het zoekgedrag van de gebruiker te analyseren. Vaak zoeken mensen iets op Google op met daarachter een locatie, bijvoorbeeld ‘restaurant Rotterdam’. Als deze locatie met regelmaat wordt opgezocht, is de kans sterk aanwezig dat de klant hier ook in de buurt van woont. Deze methode is vaak niet effectief, omdat het een sprong in het diepe is. Je bekijkt de gegevens van de zoekintenties en op basis daarvan, trek je conclusies.
Input
Als een klant een aankoop doet op uw website of een klantenformulier invult met daarin de opgegeven locatie, wordt de locatie doorgegeven met behulp van input. De gegevens worden opgeslagen in een database, dus als de gebruiker opnieuw de site bezoekt en de gegevens invult, zal de gegeven locatie doorslaggevend zijn.

Voordelen van Geotargeting
Dat Geotargeting aantrekkelijk is voor bedrijven is inmiddels duidelijk, maar maakt het zo aantrekkelijk? We zetten de voordelen voor je op een rijtje:
- Minder verspilling: doordat je precies kunt zien waar de gebruiker zich bevindt, bespaar je enorm op je advertentiebudget. Dit komt doordat je alleen de relevante doelgroepen bereikt die je nodig hebt. Je voorkomt dat je je op gebruikers richt die helemaal niet deze informatie nodig hebben, omdat ze niet in de buurt wonen. Bovendien bespaart het je een hele hoop tijd.
- Verbetering van lokale SEO: als de locatie bekend is van de gebruiker, kunnen marketeers zich specifiek richten op locaties bij het schrijven van teksten. Zo kunnen ze de lokale zichtbaarheid verbeteren door de locatie achter een bekend zoekwoord te gebruiken, zoals ‘loodgieter in Sittard’. Daarnaast vergroot dit je naamsbekendheid.
- Verhoogt de klantbetrokkenheid: doordat gebruikers op specifieke behoeftes en interesses worden geraakt, zijn ze vaak sneller geneigd om in te gaan op de content die je aanbiedt.
- Hogere conversie: specifiekere content gericht op de gebruiker, vergroot de kans dat ze ook daadwerkelijk actie ondernemen. Als dit het geval is, zal dit leiden tot meer conversie.
- Beter concurreren: bedrijven kunnen zich onderscheiden van concurrentie door zich precies te richten op de juiste klant. Als concurrenten geen gebruikmaken van Geotargeting, levert dit een direct concurrentievoordeel op.
Geotargeting vs geofencing: wat is het verschil?
Geofencing betekent dat je een digitaal hek zet om een bepaalde locatie, zoals een straat, wijk of postcode. Iedereen die zich binnen die grens bevindt, kan gevolgd worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld via smartphones. Zo weet je wie er op die plek is geweest. Geofencing werkt op locatie en is een veelal gebruikte manier binnen marketing.
Geotargeting gebruikt die informatie om mensen in dat gebied gericht advertenties of berichten te laten zien. Denk aan een winkel die aanbiedingen stuurt naar mensen die in de buurt lopen. Geofencing gaat dus over het afbakenen van een gebied en geotargeting zorgt ervoor dat mensen in dat gebied iets te zien krijgen dat bij hen past.
Beperkingen en privacy omtrent Geotargeting
Er zijn wel aspecten waar je op moet letten bij het gebruikmaken van Geotargeting. Zo kun je niet zomaar de locatie achterhalen van de gebruiker. Er zijn wetten opgesteld zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waardoor bedrijven verplicht zijn om op een verantwoorde manier met je gegevens om te gaan door hier specifiek om moeten te vragen. Gebruikers moeten hier dus toestemming voor geven. Vaak wordt dit in de cookies vermeld. De reden hiervoor is dat de privacy van de gebruiker mogelijk geschonden kan worden.
Gebruik Geotargeting op de juiste manier, zodat je op een ethische en verantwoorde manier onderneemt. Wat is jouw volgende stap in marketing met Geotargeting? Je weet nu wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je het kunt gebruiken. Veel succes!