085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is een alternatieve pagina met correcte canonieke tag?

|
4 juni 2024
|

Google Search Console is een gratis dienst van Google die website-eigenaren helpt inzicht te krijgen in hoe hun site presteert in de Google-zoekresultaten. Een essentieel onderdeel van deze tool is het beheren en monitoren van de indexering van webpagina's. Indexering is het proces waarbij Google webpagina's ontdekt, crawlt en toevoegt aan zijn zoekindex, waardoor ze zichtbaar worden in de zoekresultaten. Bij de indexering kun je wel eens een melding krijgen dat je pagina niet geïndexeerd is geworden. Dit kan verscheidene redenen hebben, zoals pagina’s met omleiding of 404-pagina’s. Je kunt echter ook de melding alternatieve pagina met een correcte canonieke tag krijgen. Wat houdt dit echter in en wat is een canonieke tag? Op deze vragen en meer zal deze blog antwoord geven.

Wat is een canonieke tag?

Een canonical tag is een HTML-element, dat de zoekmachines aangeeft welke pagina bij meerdere versies van dezelfde pagina de juiste versie is (de canonieke versie). Dit is wel eens het geval bij duplicate content of wanneer de content hetzelfde is op pagina’s met andere URL’s.

Wat betekent een alternatieve pagina met correcte canonieke tag?

Een alternatieve pagina met een correcte canonieke tag is een webpagina die bedoeld is om dezelfde inhoud te presenteren als een andere pagina op een website, maar met een andere URL. De canonieke tag is een HTML-element dat aangeeft aan zoekmachines welke pagina als de originele versie moet worden beschouwd, zelfs als er meerdere versies van dezelfde inhoud beschikbaar zijn via verschillende URL's. Dit kan nuttig zijn in situaties waarin dezelfde inhoud op meerdere pagina's wordt weergegeven, zoals bijvoorbeeld bij het aanbieden van dezelfde producten op verschillende categoriepagina's van een webshop. Het correct implementeren van de canonieke tag helpt dubbele inhoudsproblemen te voorkomen en zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste pagina indexeren en rangschikken in de zoekresultaten. In deze context biedt een alternatieve pagina met een correcte canonieke tag een geordende en efficiënte manier om duplicaatinhoud te beheren en de SEO-prestaties van een website te verbeteren.

Gerelateerd nieuws:  Tips om verschil te maken met SEO

Hoe implementeer je de canonical tag op de juiste manier?

De canonical tag kun je makkelijk implementeren door deze code toe te voegen aan de head-sectie van je pagina:

<link rel="canonical" href="https://www.voorbeeld.com/voorkeurspagina" />

Zorg ervoor dat de URL in de href-attributuut de volledige, absolute URL is van de canonical pagina. Zorg ervoor dat de canonical URL consistent is op alle varianten van de pagina. Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt die toegankelijk is via zowel http als https, zorg er dan voor dat beide versies dezelfde canonical URL aangeven. Gebruik tools zoals Google Search Console om te controleren of de canonical tags correct zijn geïmplementeerd en om te zien hoe Google je pagina's indexeert. Je kunt ook de “Inspect URL” functie gebruiken om te zien welke canonical Google heeft geïndexeerd.

In WordPress kun je met de Yoast plugin eenvoudig een canonieke url instellen, zie afbeelding.

canonieke url in WordPress

Het belang van de canonieke tag

Wil je een effectieve SEO bewerkstelligen, dan is het correct implementeren van de canonical tag wel belangrijk. Het voorkomt namelijk dat zoekmachines meerdere, dezelfde pagina’s indexeren. Hier zijn enkele voordelen van een correcte implementatie van de canonieke tag:

  • Problemen met duplicate content worden voorkomen
  • Zoekmachines kunnen effectiever unieke en waardevolle content crawlen
  • Behoud van de waarde van backlinks
  • Verbeterde ervaring voor de gebruiker, want hij krijgt relevante en actuele pagina’s te zien

Wat als Google andere canonieke versie kiest?

Het kan wel eens voorkomen bij internationale sites dat Google zelf de canonieke versie bepaalt, ondanks het feit dat jij de juiste canonieke tag geïmplementeerd hebt. Hoe kun je dit tegengaan? Door onderstaande stappen te volgen:

  • Zorg voor echt unieke content.
  • Verbeter de kwaliteit van de pagina die jij geïndexeerd wilt.
  • Zorg ervoor dat je de pagina die je in de index wilt niet geblokkeerd wordt en een zelf verwijzende canonieke tag heeft.
  • De meeste interne links moeten gaan naar de voorkeurspagina.
  • Deze voorkeurspagina moet ook in de XML-sitemap terugkomen.
Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk weekend unieke tosti’s bij verschillende cafés en op lokale evenementen.

Recent nieuws

4 juni 2024

Wat is een alternatieve pagina met correcte canonieke tag?

28 mei 2024

Rich snippets: wat zijn het en hoe gebruik je het?

14 april 2024

Betaalmethode Mollie toevoegen aan je webshop

5 april 2024

Voorraadbeheer in WooCommerce

2 april 2024

Off page SEO