Terug naar overzicht

Wat is HTML

HTML, voluit HyperText Markup Language, is een programmeertaal die wordt gebruikt voor het ontwikkelen van webpagina's.

Sinds 1990 is HTML een essentieel onderdeel van het weblandschap gebleven. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste bouwstenen voor websites, waarbij het de structuur en inhoud van webpagina's bepaalt. Hoewel HTML verantwoordelijk is voor de structuur, wordt voor de vormgeving voornamelijk CSS (Cascading Style Sheet) gebruikt, en voor interactiviteit wordt JavaScript ingezet.

HTML is een op tekst gebaseerde taal die wordt geschreven met behulp van tags om de verschillende elementen op een webpagina te beschrijven, zoals koppen, paragrafen, lijsten en links.

Ondanks dat HTML al meer dan drie decennia bestaat, blijft het voortdurend evolueren om te voldoen aan de eisen van moderne webontwikkeling.

Wat doet HTML?


HTML bepaalt de structuur en lay-out van webpagina's en speelt ook een cruciale rol bij het presenteren van inhoud zoals tekst en afbeeldingen.

In wezen definieert HTML hoe webpagina's worden gestructureerd en getoond aan bezoekers. Door tags te gebruiken, organiseert HTML verschillende elementen op een pagina, waardoor ze op verschillende manieren kunnen worden weergegeven.

Deze tags instrueren webbrowsers over hoe de pagina moet worden gerenderd, waardoor bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren. Bovendien maakt HTML het mogelijk voor ontwikkelaars om multimedia zoals audio- en videobestanden in te sluiten, waardoor de algehele gebruikerservaring wordt verbeterd.

Hoe werkt het?

HTML-bestanden bestaan uit tekst die is gestructureerd met specifieke tags of labels. Deze tags geven instructies over hoe de tekst moet worden weergegeven op een webpagina. Ze kunnen worden gebruikt om tekst op te maken als koppen of paragrafen, afbeeldingen toe te voegen, hyperlinks naar andere pagina's te maken, tabellen te creëren, en meer.

HTML-tags worden geïdentificeerd door chevron-haken (ook wel punthaken genoemd) en hebben meestal zowel een opening- < > als een sluitende tag </>. Hier is een voorbeeld om het te verduidelijken: de opening-tag voor een paragraaf in HTML is <p> en de sluitende tag is </p>. Tussen deze tags kun je de tekst plaatsen die je als een paragraaf wilt opmaken.

Bijvoorbeeld: <p>Dit is een paragraaf</p>.

Dit vormt de basis van HTML. Voor elke specifieke opmaak of functionaliteit op een webpagina heb je een bijbehorende tag nodig. Zo heb je bijvoorbeeld tags voor koppen <h1> tot <h6>, hyperlinks <a>, tabellen <table>, en nog veel meer.

De opbouw van een pagina met HTML

Nu we de basis hebben behandeld, is het ook belangrijk om de structuur van een HTML-pagina te begrijpen. Een HTML-pagina bestaat uit verschillende elementen die allemaal samenwerken om een website correct te laten functioneren.

Een HTML-pagina begint altijd met een DOCTYPE-declaratie bovenaan, die aangeeft welke standaarden een webbrowser moet gebruiken.

Direct na de DOCTYPE volgt de <head>-sectie. Dit gedeelte bevat beschrijvende informatie over het document, zoals de titel <title> en links naar andere documenten of bronnen, zoals het CSS-bestand voor de opmaak van de pagina.

Na de head-sectie volgt de <body>-sectie. Hierin wordt het grootste deel van de inhoud van de website geplaatst die zichtbaar is voor de bezoekers, zoals tekst, afbeeldingen, tabellen, video's, formulieren, en meer.

Tot slot kan er onderaan de pagina ook nog een <footer>-sectie zijn. Hier worden meestal aanvullende informatie zoals het copyright en contactgegevens geplaatst.