Wat is URL
Een URL, wat staat voor 'Uniform Resource Locator', wordt ook wel een webadres genoemd. Het vertegenwoordigt een uniek internetadres dat je kunt gebruiken om toegang te krijgen tot een website, webpagina of ander digitaal bestand dat online beschikbaar is.
Een URL bestaat uit verschillende onderdelen. Dit omvat typisch een domeinnaam, subdomein, of submappen, afhankelijk van hoe de website is gestructureerd.
Wat is een website URL?
Elke website op internet heeft een uniek internetadres, dat bekend staat als de URL (Uniform Resource Locator). Wanneer je bijvoorbeeld een link naar een WordPress-website deelt, verspreid je de URL van die website.
Op een website maakt het niet uit waar je bent. Elk bericht, elke pagina, afbeelding, product of ander onderdeel heeft zijn eigen unieke URL. Om deze unieke URL te creëren, worden extra letters of cijfers toegevoegd aan je domeinnaam.
Het gebruikte protocol
Voorbeeld URL: https://web-wings.nl/ons-team/
De URL begon met 'https://', wat het protocol is dat wordt gebruikt om verbinding te maken met de website. Tegenwoordig zie je HTTPS, omdat dit het veiligst is en op bijna alle websites wordt gebruikt.
Er zijn verschillende protocollen die kunnen worden gebruikt in een URL:
- HTTP (Hypertext Transfer Protocol): Dit wordt gebruikt voor het overdragen van webpagina's en andere gegevens.
- HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure): Dit is de beveiligde versie van HTTP. Het maakt gebruik van encryptie om de communicatie tussen jouw browser en de server van de website te beveiligen.
- FTP (File Transfer Protocol): Dit wordt gebruikt voor het uploaden en downloaden van bestanden van en naar een server.
- SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): Dit wordt gebruikt voor het verzenden van e-mails van de ene naar de andere server.
Je hoeft de protocollen niet volledig te begrijpen, maar het zijn wel de technologieën die achter de URL's worden gebruikt.
Domeinnaam
Het tweede deel van de URL toonde 'web-wings.nl', dit is de unieke domeinnaam van mijn website en kan alleen door mij worden gebruikt. Net zoals jij jouw eigen domeinnaam hebt.
Na 'web-wings' zie je '.nl' staan, dit wordt ook wel de domeinextensie genoemd.
Slug (Padmaam)
Als laatste zagen we in de URL "/ons-team/" staan. Dit wordt ook wel de slug of padnaam genoemd. In eenvoudige bewoordingen geeft dit de exacte locatie aan van het artikel, daarom moet dit altijd uniek zijn voor elk artikel of bestand op een website.
Subdomein
Naast de bovengenoemde drie onderdelen kan een URL nog meer informatie bevatten. Zo kan er ook een subdomein worden opgenomen. Voor onze ontwikkeldomeinen gebruiken we bijvoorbeeld voorbeeld.web-wings.net. In dit geval is "voorbeeld" het subdomein.
Query
Ten slotte kan een URL ook een query (of query parameter) bevatten. Een query kan worden gezien als een vraag aan de database, waarbij het antwoord wordt gegenereerd en op de website wordt getoond.
Een eenvoudig voorbeeld ter verduidelijking: wanneer je op een webshop een T-shirt wilt kopen, zie je vaak filters waarmee je bijvoorbeeld de kleur van het T-shirt kunt selecteren.
Stel dat je op zoek bent naar een groen T-shirt, dan geef je de kleur groen aan in de filter. Hierdoor zou je in de URL iets als ?kleur=groen kunnen zien. Dit vertelt de database om alleen T-shirts met de kleur groen te tonen.
Is een URL belangrijk?
Als je een website hebt of van plan bent er een te maken, is een URL van cruciaal belang. Aangezien elke website en pagina een unieke URL heeft, speelt dit een essentiële rol in de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van de website.
Met behulp van de slug in de URL kun je al direct aangeven waar de pagina over gaat. Hoewel de pagina zelf ook wordt beoordeeld en geanalyseerd, begint alles bij de URL en de juiste benaming ervan.
Een URL is ook van groot belang wanneer je een artikel van een website wilt delen. Zonder URL kun je immers niemand anders doorsturen naar het artikel. Het fungeert als het webadres van de pagina.
Hoewel de URL minder cruciaal lijkt wanneer je al op een website bent, speelt het nog steeds een rol. Het geeft je namelijk een idee van op welke pagina je je bevindt, hoewel de focus op dat moment voornamelijk ligt op de informatie die op de pagina zelf wordt gepresenteerd.
Hoe maak je een link van een URL?
Dit hangt af van de manier van linken. Als je een URL kopieert uit de adresbalk van je browser en deze in WhatsApp plakt, wordt het automatisch een werkende link.
Wil je echter een link plaatsen op een website, dan zijn er verschillende methoden. In WordPress kun je bijvoorbeeld een stukje tekst selecteren, op het kettingicoontje klikken en de URL invoegen om een link te maken.
Je kunt echter ook altijd een link maken met behulp van HTML-code. Het kan er als volgt uitzien: <a href=”https://webtalis.nl/wordpress-hosting”>WordPress hosting</a>.