fbpx
Terug naar overzicht

10 linkbuilding tips voor een succesvollere SEO

Wanneer je met SEO (zoekmachine optimalisatie) bezig bent voor je website, ben je met verschillende dingen bezig. Zo is niet alleen de juiste content met de juiste zoekwoorden belangrijk, maar moet je ook denken aan dingen als linkbuilding. Want als er meer kwalitatieve backlinks naar jouw website verwijzen, vindt Google jouw website automatisch interessanter en kom je hoger in de zoekresultaten. In deze blog vind je 10 linkbuilding tips om jouw SEO nog succesvoller te maken.

Hoe werkt linkbuilding?

Bij linkbuilding probeer je ervoor te zorgen dat andere websites naar jouw website gaan linken op een waardevolle manier. Een backlink laat namelijk zien dat die desbetreffende website vertrouwen heeft in jouw website. Dit creëert autoriteit en zorgt ervoor dat jouw website door bezoekers als betrouwbaar wordt gezien. Met de 10 SEO linkbuilding tips in deze blog kun je zelf aan de slag met backlinking.

Linkbuilding tips:

Tip 1: Optimaliseer de structuur van je site

Er is niets vervelender voor een websitebezoeker dan een website die niet goed werkt. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat alle links op je website kloppen. Dit geldt niet alleen voor externe, maar ook vooral voor interne links. Het zou immers vervelend zijn als je bezoekers afhaken, omdat ze niet makkelijk van pagina naar pagina kunnen gaan vanwege niet-werkende links.

Tip 2: Zet social media in

Social media is een makkelijke manier om jouw content te kunnen delen op een laagdrempelige manier. Zet social media daarom in om meer bekendheid te krijgen. Begin met het aanmaken van een bedrijfspagina op alle grote social media platforms. Wat namelijk een fijn extraatje is, is dat je bij de meeste accounts meteen je website kunt linken. Zo heb je meteen een aantal extra backlinks gecreëerd! Lokale linkbuilding tips zijn bij social media ook handig, zoals op lokale bedrijven reageren die relevant zijn voor jouw branche, of laten zien dat je bijvoorbeeld lokale goede doelen steunt.

Tip 3: Reageer op forums & blogs

Op forums en in de reacties op blogs zijn vaak mensen te vinden die een vraag hebben over een bepaald onderwerp. Als jij daar een pagina over hebt geschreven is het een slim idee om op die forums of blogs te reageren met jouw link. Het is dan wel van belang dat je ook daadwerkelijk antwoord geeft op de vraag en niet zomaar links plaatst die niet helemaal bij het onderwerp passen. Staat jouw onderwerp niet op een forum? Start dan gerust zelf een topic waarin je dit onderwerp behandelt. Zorg er dan wel voor dat je jouw link er subtiel in verwerkt, anders gaat het opvallen dat je alleen maar traffic wil genereren.

Tip 4: Zorg voor kwalitatieve content

Het doel van SEO content schrijven voor linkbuilding is natuurlijk dat mensen uiteindelijk op je links gaan klikken en je website gaan bezoeken. Maar vaak wordt hierbij niet gedacht aan de kwaliteit van de content, terwijl dit erg belangrijk is. Is de content namelijk niet makkelijk te lezen of is het een saaie opsomming van informatie? Dan haken lezers snel af en klikken ze niet op je link. Investeren in kwalitatieve content is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Gerelateerd nieuws:  Google update oktober 2019

linkbuilding tips - content

Tip 5: Vergeet de uitgaande links niet

Als je naar een andere pagina linkt die een hoge autoriteit heeft, dan zal Google dat belonen, omdat Google ziet dat je bezoekers wil verder helpen. Zo bouw je een gezond linkprofiel op, omdat je niet alleen inkomende links hebt, maar zelf ook naar andere pagina’s durft te linken.

Tip 6: Waarborg veilige linkbuilding

Linken om te linken is geen slim plan. Zorg er daarom voor dat je oplet met welke websites je links uitwisselt. Biedt een partij je bijvoorbeeld een gratis link aan, dan is dit een red flag en is het geen veilige partij. Er bestaat dan namelijk een grote kans dat er via-via gelinkt gaat worden en je uiteindelijk niet weet waar jouw link vandaan komt.

Tip 7: Kijk of je kunt gastbloggen of gratis content kunt delen

Benader eens een website met een hoge autoriteit, zoals bijvoorbeeld Frankwatching, en vraag of je voor hen een gastblog mag schrijven of andere content mag delen, waarin je dan linkt naar jouw eigen website. Belangrijk hierbij is wel dat je kwalitatieve content schrijft en deze niet vol gaat stoppen met zoekwoorden of links. Dit zal de website waar je gastblog op plaatst niet waarderen en dan heb je kans dat de blog verwijderd wordt.

Tip 8: Blijf doorlopend in linkbuilding investeren

Het is belangrijk om te accepteren dat linkbuilding een doorlopend proces is waarin je continu moet blijven investeren. Dat betekent dat het je niets oplevert als je de ene maand heel intensief bezig bent met linkbuilding, terwijl je hier de andere maand helemaal niets aan doet. Google verwacht een bepaald patroon, anders gaat het opvallen. Elke maand een paar nieuwe backlinks krijgen is voor Google minder verdacht dan de ene maand niets en de andere maand opeens 50 links.

Tip 9: Werk samen met andere bedrijven

Wat ook onder lokale linkbuilding tips valt, is een samenwerking met andere bedrijven bij jou uit de buurt. Zoals bij tip 2 al is aangegeven, is het handig om te zoeken naar lokale bedrijven die relevant zijn voor jou. Ben je bijvoorbeeld een slager en is er net een nieuw grillrestaurant geopend bij jou in het dorp? Dan is het slim om samen te werken, om elkaars websites beter op de kaart te zetten.

Tip 10: Zorg voor nieuwswaarde

Het is al eerder benoemd: backlinks op een website met een hoge autoriteit zijn erg fijn. Toch is het meestal lastig om op deze websites een backlink te krijgen, tenzij je opvalt. Door te investeren in content die nieuwswaarde heeft, heb je een grotere kans dat websites de content oppikken en willen plaatsen.

Met deze SEO linkbuilding tips kun je hopelijk meer halen uit je website. Maar ook linkbuilding voor webshops is interessant. Succes met linken!

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk weekend unieke tosti’s bij verschillende cafés en op lokale evenementen.

Recent nieuws

12 september 2023

Het kiezen van de juiste huisstijl  - met voorbeeld

5 september 2023

Meer conversies? Leer hoe je een goede landingspagina kunt maken!

1 september 2023

Een social media plan opstellen in 7 stappen

29 augustus 2023

ROI berekenen: Krijg inzicht in je investeringen

25 augustus 2023

Hoe breng je de customer journey in kaart? – uitleg en voorbeeld