085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Voice search en Search engine optimization

|
9 april 2021
|

Door de opkomst van slimme apparaten en voice assistants als Siri, is er een nieuwe zoekmethode ontstaan. Deze nieuwe zoekmethode noemen we ook wel voice search, of te wel gesproken zoekopdrachten. Voice search is de laatste jaren terrein aan het winnen en wordt steeds populairder. 50% van alle zoekopdrachten zullen anno 2022 spraak gestuurd zijn. Om deze reden is het van belang om in de toekomst goed vindbaar te zijn via spraak gestuurde zoekopdrachten.

Waarom inspelen op voice search?

In de afgelopen twee jaar heeft voice search een enorme groei doorgemaakt. Tegenwoordig communiceren steeds meer spraakbesturingsapparaten en -systemen met SERP. SERP staat voor Search Engine Results Pages, oftewel de resultaatpagina’s die je te zien krijgt na het zoeken op Google. Apparaten en systemen die met de SERP communiceren zijn:

  • Siri
  • Androidtelefoons
  • Google assistent
  • Alexa
  • Google home

De bovenstaande spraak gestuurde apparaten en systemen worden alleen maar populairder en we kunnen over een aantal jaar niet meer eromheen. Dus daarom is het handig om te weten hoe het werkt en hoe je erop kan inspelen in de toekomst.

Hoe werkt het nu precies?

Zonder te diep in de technologie te duiken, kan het vrij handig zijn om te weten hoe zo’n spraak gestuurde systemen en apparaten werken en wat er nu al mogelijk is. Om het spraak gestuurde systeem te activeren, moet je een bepaald commando zeggen, bijvoorbeeld ‘’Hey Siri’’. Het systeem wordt dan geactiveerd en dan kun je een opdracht geven of een vraag stellen. De voice assistant, in dit geval Siri, gaat dit verwerken en geeft hier een reactie op. Voice assistants zoals Siri kunnen tegenwoordig een aantal taken uitvoeren voor ons als gebruikers:

  • Een app openen: je kan bijvoorbeeld het spraak gestuurde systeem of apparaat vragen om muziek via Spotify af te spelen.
  • Bedienen van andere smart devices: bijvoorbeeld de tv, verlichting, deurbel of koelkasten.
  • Bepaalde routines inplannen: Bijvoorbeeld het aanzetten van verlichting, koffie zetten of je agenda oplezen voor de dag.
  • Vragen beantwoorden: Je kan bijvoorbeeld vragen stellen, zoals: hoe bak ik een ei?, wat wordt het weer vandaag? Of wat is een goed restaurant in de buurt?

Welke voice assistant je gaat gebruiken, is afhankelijk van het apparaat en besturingssysteem dat je gebruikt. Daarnaast kan de voice assistant ook antwoorden krijgen uit verschillende informatiebronnen. Cortana en Alexa maken bijvoorbeeld gebruik van Bing als informatiebron. Siri en Google assistant maken gebruik van Google als informatiebron.

Voice en de gevolgen voor SEO

De manier waarop we zoeken verandert dus langzaamaan. De grootste veranderingen zullen plaatsvinden op hoe bepaalde vragen gesteld gaan worden en hoe de zoekresultaten gepresenteerd gaan worden. Deze veranderingen zullen een impact hebben op de SEO strategie die veel bedrijven hanteren. Dit is echter geen reden om de strategie te veranderen. Het is belangrijk om vooral door te gaan met wat er nu al op SEO gebied gebeurd. Dit zal in de toekomst een goed startpunt zijn voor de voice search strategie.

Voice search en een featured snippet

Als je specifieke vragen stelt op Google krijg je vaak een antwoord in de vorm van een featured snippet. Dit antwoord verschijnt in een apart vakje bovenaan de pagina van Google boven alle andere zoekresultaten. Om een featured snippet te verkrijgen, moet je de content zo optimaliseren dat je een direct een afgebakend antwoord krijgt. Door dit goed te doen kan het zo zijn dat je deze plek bemachtigd en Google jouw content gebruikt als featured snippet. Als er een voice search uitgevoerd wordt, dan zal deze snippet voorgelezen worden door de voice assistant.

Hoe kan je goed scoren op voice search

Om dadelijk goed te scoren op spraak gestuurde zoekopdrachten kan je met een aantal dingen rekening houden:

  • Gebruik longtail zoekwoorden: spraak gestuurde zoekopdrachten worden anders geformuleerd, dan geschreven zoekopdrachten. Deze zoekopdrachten zullen vaak vragend zijn. Daarom zullen longtail zoekwoorden meer gebruikt worden dan enkele zoekwoorden zoals dat tegenwoordig is. Overweeg vragende longtail zoekwoorden te gebruiken die beginnen met wat, waar, wanneer, hoe en wie.
  • Mobiel: bij het gebruik van spraak gestuurde zoekopdrachten is het belangrijk om rekening te houden met prioriteitsindexering van mobiele apparaten. De kans is vrij groot dat een mobiel apparaat gebruikt wordt bij een spraak gestuurde zoekopdracht.
  • Zoekopdracht gebaseerd op locatie: Bij spraak gestuurde zoekopdrachten zijn de antwoorden van Google meestal gebaseerd op de locatie van de gebruiker. Daarom kan een bedrijfsprofiel op Google u helpen om eerder in de zoekresultaten te verschijnen.
  • Gestructureerde gegevens: Met behulp van gestructureerde gegevens kun je betekenis geven aan bepaalde zoektermen en Google helpen jouw inhoud beter te begrijpen. Ook kan Google via deze data steeds meer verbindingen tot stand brengen. Deze verbindingen helpen Google bij het opbouwen van het semantische web.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk…

Meer lezen...

Recent nieuws

20 maart 2025

Wat is het verschil tussen JPG, PNG en GIF?

7 maart 2025

Impact van persoonlijk beeldmateriaal op je website en marketinguitingen

5 maart 2025

Kleuren en de psychologie hierachter

28 februari 2025

Hoe koppel je je mail via IMAP op een MAC?

1 februari 2025

Het effect van social media op je SEO

arrow-right