Rebranding: Tips voor een succesvolle verandering

Rebranding is een goede manier voor organisaties om hun merkidentiteit te veranderen en zichzelf opnieuw uit te vinden. Maar het is ook een risicovolle stap die goed gepland en uitgevoerd moet worden. In deze blog gaan we dieper in op belangrijke zaken die essentieel zijn voor een succesvolle rebranding!
Wat is rebranding?
Dit is een proces waarbij een bedrijf de merkidentiteit veranderd. Dit gebeurt vaak door het wijzigen van bijvoorbeeld merknaam, het logo, de visuele identiteit en de waarden waar de organisatie voor staat. Het doel hiervan is om het merk aantrekkelijker te maken voor een nieuwe doelgroep, beter aan te sluiten bij de doelstellingen of om te onderscheiden van de concurrentie. Op deze pagina lees je meer over de betekenis van rebranding.
Waarom rebranden?
De eerste vraag is natuurlijk, waarom zou een organisatie gaan rebranden? Dit heeft verschillende redenen. Als een bedrijf wilt herpositioneren door veranderingen in de markt, dan is dit handig om te doen zodat de merkidentiteit op één lijn staat met de strategie en doelstellingen. Je hoeft natuurlijk niet bij iedere verandering binnen het bedrijf een nieuwe of andere identiteit aan te nemen. Maar als er een ingrijpende verandering plaatsvindt, dan is het aan te raden om wél te rebranden. Dit kan er uiteindelijk ook weer voor zorgen dat je jezelf beter kan onderscheiden ten op zichte van de concurrentie.
Na een fusie of overname kan een rebranding ook handig zijn, om deze verandering zichtbaar te maken voor bijvoorbeeld stakeholders. Als een bedrijf last heeft gehad van slechte publiciteit of een slechte reputatie heeft gekregen, dan is het rebranden van het bedrijf soms de beste manier vooruit. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de negatieve associaties met het merk verminderd worden of zelfs helemaal weg gaan. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen de buitenkant van je organisatie veranderd, maar ook de cultuur. Er wordt namelijk zo doorheen gekeken als je je alleen goed voor doet, maar er in principe niks veranderd.
De stappen van een rebrandingproces
Stap 1: definieer de doelstellingen
Voordat het proces begint is het belangrijk dat je medewerkers weten waar je naar toe wilt en dat de hele organisatie hier achter staat. Bepaalde doelstellingen kunnen zijn: een nieuw publiek aantrekken, merkwaarde vergroten of de bedrijfsdoelstellingen beter communiceren naar de doelgroep.
Stap 2: analyseer de huidige merkidentiteit
Je moet weten waar je nu staat om je doelen te behalen. Verder is het ook handig om te kijken wat wel en wat niet werkt. Het is ook heel belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat zij verwachten van een organisatie. Je gaat namelijk veranderen om beter aan te sluiten bij de wensen van je doelgroep. Als je niet weet wat zij willen, dan is dit gedoemd om te mislukken.
Stap 3: ontwikkel de nieuwe merkidentiteit
Creëer een nieuwe missie en visie die aansluiten bij de normen, waarden en doelstellingen van de organisatie. Verder is het in deze fase ook belangrijk dat er een nieuw logo, merknaam en eigenlijk een hele nieuwe huisstijl wordt gecreëerd.
Stap 4: implementeer de nieuwe merkstrategie
Dit kan veel tijd en geld kosten. Je kunt hierbij denken aan het aanpassen van alle social media kanalen met de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo. Wil jij meer weten over de nieuwste social media trends zodat dit aantrekkelijk is voor je doelgroep? Lees dan onze blog hierover. Je moet ook de medewerkers trainen om de nieuwe merkidentiteit uit te stralen naar buiten toe.
Stap 5: communiceer de rebranding
Dit onderdeel kan niet over het hoofd gezien worden. Je kunt de beste rebranding hebben die er bestaat, maar als je dit niet communiceert met je stakeholders, dan heb je er eigenlijk niks aan gehad. Je kunt dit communiceren door bijvoorbeeld social media te gebruiken, een nieuwsbrief te sturen naar alle klanten en partners of door het schrijven van persberichten. Het is essentieel dat je hier een goede strategie voor verzint, zodat dit vlekkeloos verloopt. Wil je dat jouw site en andere kanalen makkelijker gevonden worden? Lees dan nu deze blog over SEO trends.
Stap 6: meet de resultaten
Om te weten of de rebranding een succes is geweest, moet je de resultaten gaan bekijken en evalueren of alle doelstellingen zijn behaald. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld enquêtes te maken voor klanten en partners. Maar je kunt ook verkoopcijfers, klanttevredenheid en merkbekendheid gaan meten.
In het kort
Rebranding is een goede manier om de groei van een bedrijf te stimuleren en het merk een nieuwe richting te geven in bepaalde omstandigheden. Het is echter wel een uitdagend proces dat zorgvuldig gepland en geïmplementeerd moet worden om de gewenste resultaten te bereiken. Wil je een andere blog lezen over rebranding? Gelukkig hebben we hier meer over geschreven op onze site!