085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Hoe maak je een gebruiksvriendelijke website?

|
29 januari 2020
|

Ga jij een website laten maken? Dan is de gebruiksvriendelijkheid van je website zeer essentieel. Zo kunnen bezoekers makkelijk navigeren door je website om de juiste informatie te krijgen.  Waarom vraag jezelf af? De gebruiksvriendelijkheid bepaald de ervaring van de gebruiker van je website. Denk aan navigatie, indeling van de pagina’s, kleurgebruik, lettertypes en betaling. Het ligt ook aan de website software, als deze snel en makkelijk is kan de bezoeker beter gebruik maken van de website.

Wat is website gebruiksvriendelijkheid?

De gebruiksvriendelijkheid van een website heeft te maken met de ervaring van de gebruiker. Er zijn van tal van elementen die invloed hebben op deze ervaring, en deze elementen moeten dus allemaal in orde zijn. Een gebruiksvriendelijke website is ontworpen naar de behoeften en het gedrag van de gebruiker. Makkelijk navigeren, snel informatie vinden en interessante content zijn onderdelen van een gebruiksvriendelijke website. Het doel hiervan is om de tevredenheid van de gebruikers te vergroten, hun tijd op de website te verlengen en hun aan te moedigen om terug te keren. Om je website gebruiksvriendelijk te maken zul je dus feedback moeten verzamelen en analyseren om de website te kunnen verbeteren.

UX - User experience

De user experience verwijst naar de algemene ervaring wat een gebruiker heeft bij het interacteren met een website van een bedrijf. Dit omvat verschillende elementen die hier invloed op hebben, zoals de navigatie, leesbaarheid, soort content, en nog veel meer. Website designers streven ernaar om een website te ontwikkelen die voldoet aan de behoeften van gebruikers.

UI - User interface

De user interface is het visuele en interactieve aspect van een website. Dit is een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring, omdat dit aspect direct effect heeft op hoe gebruikers een website waarnemen. Elementen die bij de user interface horen zijn, bijvoorbeeld de lay-out van de website, de kleuren die gebruikt worden, de interactieve elementen en de responsiviteit.

Gebruiksvriendelijke website

Waarom is een gebruiksvriendelijke website belangrijk?

Een gebruiksvriendelijke website is niet alleen van belang voor gebruikers, maar ook voor zoekmachines. Deze geven namelijk de voorkeur aan websites die goed werken, omdat deze websites meer waarde toevoegen aan de zoekopdracht van de gebruiker. Dus hoe beter jouw website is, hoe hoger je kunt komen te staan in de zoekresultaten.

Een gebruiksvriendelijke website zal ervoor zorgen dat gebruikers langer op de website blijven. Het gevolg hiervan is dat mensen meer pagina’s gaan bekijken en betrokken raken bij het merk of bedrijf, dit kan dan weer zorgen voor een hogere conversieratio.

Welke elementen heeft een gebruiksvriendelijke website?

Zoals we hierboven hebben verteld zijn er veel elementen die invloed hebben op de ervaring van de gebruiker op de website. Hieronder zullen we een opsomming maken van de elementen die je nodig hebt voor een gebruiksvriendelijke website.

Een duidelijke navigatie: Een belangrijk onderdeel van je website is de navigatie. Je wil dat bezoekers zo snel mogelijk de informatie vinden wat ze nodig hebben, en daar is een duidelijke navigatie voor nodig. Maak een duidelijke menu-indeling die de gebruiker door de website leidt, en vermijd te veel menuopties.

Zoekbalk: Om gebruikers nog beter te laten navigeren, zal er een zoekbalk moeten zijn die makkelijk vindbaar is. Zo kunnen gebruikers meteen ingeven waar ze naar op zoek zijn. Maar niet voor iedere soort website is dit relevant!

Snelle laadtijd: Als een website traag is, verslechterd de gebruikerservaring. Om de website zo snel mogelijk te maken, probeer je de grootte van afbeeldingen en andere media te minimaliseren zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit.

Goede inhoud: Zorg ervoor dat de inhoud op de website duidelijk en beknopt is. Gebruik bondige alinea’s die goed leesbaar zijn, en vul je inhoud aan met afbeeldingen.

Responsief design: Tegenwoordig worden de meeste websites bezocht via een mobiel apparaat. De website zal dus ook geoptimaliseerd moeten worden op dit niveau.

Veiligheid: Om er zeker van te zijn dat de gegevens van gebruiker beschermd zijn, moet je een SSL-certificaat toepassen op je website. Op deze pagina lees je wat een SSL certificaat is en hoe dit werkt.

Goede leesbaarheid: Kies een lettertype wat duidelijk leesbaar is voor bezoekers. Gebruik een lettertype wat past bij je website/merk en zorg ervoor dat er genoeg contrast is tussen de lettertypekleur en de achtergrond.

Veelgestelde vragen sectie (FAQ): Een pagina met FAQ kan bezoekers helpen bij het snel vinden van antwoorden. Vermeld deze pagina duidelijk in het menu, zodat gebruikers niet lang hoeven te zoeken.

Eenvoudig contactformulier: Het is belangrijk dat het contactformulier van de website eenvoudig te gebruiken is. Dit zorgt ervoor dat de drempel om contact op te nemen voor de gebruiker een stuk lager is.

Call to actions: Gebruik duidelijke call to actions die aangeven waar de gebruiker naartoe wordt gestuurd als ze erop klikken. Dit zal de click-trough rate aanzienlijk verhogen.

Voldoende witruimte: Om een pagina overzichtelijk te houden zal er hier en daar wat witruimte gebruikt moeten worden. Witruimte is de lege ruimte tussen elementen op een website. Door hier gebruik van te maken maak je het makkelijker voor gebruikers om de pagina te lezen en te begrijpen.

gebruiksvriendelijke website

Hoe meet je de gebruiksvriendelijkheid van je website?

Om erachter te komen hoe gebruiksvriendelijk je website is, kun je verschillende dingen doen. Je kunt gebruikers bijvoorbeeld om feedback vragen via en poll op je website of een enquête. De resultaten die hieruit volgen kun je gebruiken bij het verbeteren van je website. Ook kun je gebruik maken van tools, zoals Google Analytics, om het gedrag van je bezoekers te volgen. Je kunt dan analyseren hoelang ze op de website blijven, welke pagina’s ze bezoeken en waar dat ze ergens afhaken.

Naast de twee hierboven genoemde opties is het handig om de website te testen op verschillende apparaten. Controleer of de opmaak er hetzelfde uitziet, en of het makkelijk is om te navigeren. De mobiele versie heeft namelijk een ander menu dan de desktop versie. Het is belangrijk dat je deze aspecten regelmatig doet testen, zodat je de website kunt blijven verbeteren.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk…

Meer lezen...

Recent nieuws

30 oktober 2024

8 tips om online en offline je naamsbekendheid te vergroten!

24 oktober 2024

Wat is de beste tijd om te posten op Instagram?

7 oktober 2024

Hoe voeg je een Korting coupon toe aan WooCommerce

24 september 2024

DNS en NS: Wat is het verschil en hoe gebruik je het?

17 september 2024

Wat is reCAPTCHA

arrow-right