Rich snippets: wat zijn het en hoe gebruik je het?

Rich snippets zijn verbeterde zoekresultaten die extra informatie bevatten om gebruikers te helpen snel en gemakkelijk de informatie te vinden die ze nodig hebben. Denk aan sterbeoordelingen, productprijzen of kooktijden bij een recept. Deze extra details maken zoekresultaten niet alleen aantrekkelijker maar ook functioneler. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op wat rich snippets zijn en wat de voordelen ervan zijn voor je SEO. Bovendien zullen we dieper ingaan op hoe je deze rich snippets kunt gebruiken.
Wat zijn rich snippets?
Rich snippets zijn eigenlijk normale Google zoekresultaten, maar die verrijkt zijn met extra informatie. Naast de standaard SEO titel, URL en metadescription bestaat het zoekresultaat nu uit nog andere relevante info. Denk aan informatie als reviews, prijzen van een artikel of evenementdata. De informatie die getoond wordt, haalt Google uit de structured data code van je website. Rijke snippets verbeteren de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van een zoekresultaat, wat kan leiden tot een hogere CTR en meer verkeer naar je website.
Verschil tussen rich en featured snippets
Rich snippets en featured snippets zijn niet hetzelfde. Rich snippets komen naar voren uit het normale zoekresultaat. Een featured snippet is een antwoord op een gebruikersvraag. Google voorziet een gebruiker van een antwoord zonder dat iemand hoeft door te klikken. Een featured snippet staat daarom ook bovenaan de pagina, maar niet in de zoekresultaten.

Waarom gebruikmaken van rich snippets?
Omdat een rich snippet rijker is aan informatie, valt deze meer op te midden van alle zoekresultaten. Doordat deze opvalt, verhoog je het CTR (Click Through Ratio). Mensen zijn dus sneller geneigd om door te klikken. Andere voordelen van rich snippets zijn:
- Ofschoon nog niet bewezen, is de kans groot dat rich snippets wel op de lange termijn zorgen voor een positieve invloed op je ranking.
- Gebruikers weten wat zij kunnen verwachten op een pagina, wat de conversie bevordert.
- Sommige rich snippets, zoals de product snippets, verhogen de betrouwbaarheid van een artikel of dienst.
- Door de extra info weten gebruikers sneller of iets bij hen past.
Met een rich snippet kom je niet automatisch hoger in de zoekresultaten van Google terecht.
Verschillende soorten
Het is belangrijk dat je de juiste rich snippets voor je website kiest. Een rich snippet moet relevant zijn. Je hebt bijvoorbeeld niks aan een muziek snippet als je schoenen verkoopt. Er bestaan meerdere soorten snippets:
- Reviews: de bekendste rich snippet, die je in de zoekresultaten ziet als gele sterren. Deze reviews laten een beoordeling zien aan de hand van een sterrenrating.
- Video’s: Google en andere zoekmachines zijn niet in staat beeld te lezen. Daarom kun je bij een video snippet alsnog bovenaan de zoekresultaten verschijnen, omdat deze rich snippet de zoekmachines helpt de video te begrijpen.
- Producten: met een product snippet vertel je meer over een bepaald product, zoals de beoordeling, prijs en voorraad.
- Recepten: deze snippets geven meer informatie over recepten zoals kooktijd of het aantal calorieën.
- Lokale bedrijven: voor lokale bedrijven kun je de rich snippets gebruiken om meer informatie te geven over bijvoorbeeld je openingstijden en je locatie.
- Film snippet: deze snippet voorziet je van extra informatie over een film, zoals het filmgenre, de speeltijd van de film en de opbrengst van de film.
- Rich cards: deze snippets zijn voorzien van een article structured data, waardoor je gepubliceerde nieuwsbericht bovenaan de Googlepagina getoond wordt en meer mensen naar jouw website doorklikken om het nieuws te lezen.
- Veel gestelde vragen: je kunt ook een FAQ structured data snippet gebruiken, waarbij de meest gestelde vragen en antwoorden getoond worden bij een bepaalde landingspagina.
- Breadcrumbs: breadcrumbs zorgen ervoor dat jouw URL geordender uit ziet in de zoekresultaten. In plaats van de vele dashes worden er slechts een á twee woorden getoond. Deze kun je zelf aangeven.
- Organisaties: met deze rich snippet help je als bedrijf zoekmachines jouw bedrijf beter te begrijpen. Daarom vind je hier info als contactgegevens, je adres en je logo.
- Evenementen: deze snippet geeft informatie over evenementen, zoals de beschikbare data.
- Muziek snippet: deze snippet geeft alle informatie over een muzieknummer, zoals wanneer de publicatiedatum was en welk genre het nummer toe behoort.

Hoe krijg je rich snippets op je pagina?
Ten eerste moet je om een rich snippet aan je landingspagina toe te voegen gebruik maken van een structured data markup. Deze code zien je bezoekers niet, maar de zoekmachines wel. Deze code kun je op meerdere manieren toevoegen:
- Via JSON-LD
- Via RDFa
- Via Microdata
Microdata en RDFa zijn codes die je toevoegt aan je HTML-opmaak, maar JSON-LD voeg je toe aan de broncode van je pagina. Samen met Microdata wordt JSON-LD het meest toegepast wel, omdat dit makkelijk is toe te voegen via Google Tag Manager. Voor de populairste Content Management Systemen zijn er plugins of extensies beschikbaar, zoals de Schema & Structured Data for WP & AMP bij WordPress, de eKomi Connector bij Lightspeed, de WeltPixel Rich Snippets bij Magento of de Smart SEO bij Shopify.
Structured data
Structured data is niks anders dan een eenvoudige code, die aan zoekmachines duidelijk maakt wat de waarde is van de informatie op je website. Wanneer je bijvoorbeeld een product verkoopt op je website, dan snapt een zoekmachine als Google wel waar je tekst over gaat, maar weet die niet waar verder informatie als reviews en voorraadinformatie staan. Dit soort informatie verwerk je in je structured data, waarna Google dit kan weergeven in de rich snippet.
Google rich snippets
Google heeft richtlijnen opgesteld voor de soorten structured data en rich snippets. Ook vind je er uitleg hoe deze code geïmplementeerd kan worden. Deze documenten zijn allemaal in het Engels, maar wel voorzien van duidelijke voorbeelden. De resultaten van je rich snippets kun je ook bijhouden in Google Search Console.