085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is Lead

Een lead verwijst naar een potentiële klant die interesse heeft getoond in je product, dienst of bedrijf. Deze persoon heeft contactgegevens achtergelaten of op een andere manier aangegeven dat hij of zijn geïnteresseerd is in wat jouw bedrijf te bieden heeft. Het verzamelen en analyseren van een lead is van groot belang voor de marketing van je bedrijf. Een lead kan namelijk opgevolgd worden met marketingactiviteiten om deze te converteren naar een betalende klant.

Marketing en sales qualified leads

Bedrijven maken onderscheid in twee soorten leads: de marketing qualified leads (MQL) en de sales qualified leads (SQL). De MLQ zijn potentiële klanten die aan hebben gegeven geïnteresseerd te zijn in jouw product of dienst. Deze mensen zul je door middel van marketing activiteiten moeten overtuigen van een aankoop. De SQL zijn potentiële klanten die al bereid zijn te betalen voor je product of dienst. Hier zal het verkoopteam dus achteraan moeten.

Leads genereren

Een bedrijf kan leads genereren door gebruik te maken van verschillende methoden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

Content marketing: Door waardevolle en relevante content te creëren, zoals blogartikelen, e-books, whitepapers of video's, kun je potentiële klanten aantrekken. Zorg ervoor dat de content aantrekkelijk is voor de betreffende doelgroep en bied een manier aan om contactgegevens achter te laten, zoals een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief.

Meer informatie over content marketing vind je hier!

Sociale media: Maak gebruik van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram om de doelgroep te bereiken. Plaats boeiende en informatieve berichten, deel links naar je content en moedig mensen aan om contact met je op te nemen of zich in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dit helpt om organisch verkeer naar je website te genereren. Gebruik relevante zoekwoorden in de inhoud, optimaliseer de metagegevens en zorg voor een goede gebruikerservaring op je website.

E-mailmarketing: Bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig waardevolle inhoud en aanbiedingen naar je abonnees. Gebruik landingspagina's of pop-ups op de website om mensen aan te moedigen zich in te schrijven voor je nieuwsbrief of updates.

Evenementen en webinars: Organiseer of neem deel aan evenementen, beurzen of webinars in jouw branche. Dit geeft je de mogelijkheid om in contact te komen met potentiële klanten en hun gegevens te verzamelen.

Referral-programma's: Bied bestaande klanten of contacten een stimulans om jouw bedrijf aan te bevelen aan anderen. Dit kan resulteren in waardevolle leads die al vertrouwen hebben in jouw product of dienst.

Per bedrijf zal het verschillen welke van de bovenstaande methodes effectief zal zijn. Het is namelijk afhankelijk van de doelgroep en de branche waarin het bedrijf zich bevindt. Het is belangrijk om hier als bedrijf in te experimenteren en methodes te combineren om de gewenste resultaten te behalen.