Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?
Veel mensen weten het niet eens, maar tussen HTTP (http://) en HTTPS (https://) zitten belangrijke verschillen. Beiden staan aan het begin van de URL boven aan de webpagina, maar vormen een groot verschil voor de website die je bezoekt. Nu denk je vast, die paar letters voor een URL, zo spannend kan dat toch niet zijn? Toch heeft het invloed op meer zaken dan je denkt. In 2014 raadde Google aan dat websites moeten overstappen naar HTTPS, maar veel mensen stapten alsnog niet om. Om site-eigenaren te motiveren om over te stappen, geeft Google websites met een niet beveiligde HTTP verbinding een kleine penalty. Hierdoor ranken sites met een niet beveiligde HTTP lager in Google.
Het niet gebruiken van een HTTPS heeft dus een negatief effect op jouw SEO. De volgende blog zet beide termen voor jou uit elkaar en zorgt dat je inzicht krijgt in het belang van een beveiligde verbinding.
HTTP vs. HTTPS: de basis
Het eerste wat je moet begrijpen, is wat HTTP en HTTPS eigenlijk zijn. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Heel basaal gezegd faciliteert het de communicatie tussen verschillende systemen. Het wordt voornamelijk gebruikt om data te versturen van een server naar de browser, zodat gebruikers jouw website kunnen bekijken.
HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Het probleem van standaard HTTP is dat de informatie die verstuurd wordt niet is voorzien van encryptie-technologie. Dit betekent dat de data eenvoudig kan worden gestolen. HTTPS gebruikt SSL, secure sockets layer, dat de data tussen de server en browser encrypt. Zo’n layer zorgt ervoor dat gegevens die van en naar jouw website worden verstuurd veilig en niet leesbaar worden in het geval dat ze gestolen.
SSL-certificaat
Het belangrijkste verschil tussen beide protocollen is het SSL-certificaat. HTTPS is immers hetzelfde als HTTP, maar heeft een toegevoegde beveiliging. Toch maakt die ene letter een enorm verschil. Dit geldt zeker voor websites die gevoelige informatie ontvangen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. In de afbeelding hieronder zie je het verschil in beveiliging van beiden.
Het SSL-certificaat encrypt de informatie die een gebruiker op jouw site deelt en vertaalt deze naar een code, zoals dat in bovenstaande afbeelding ook gebeurt. Zelfs al lukt het een hacker om de data te stelen, dan is deze alsnog waardeloos omdat hij de gegevens niet kan ontcijferen.
Wat is beter, HTTP of HTTPS?
Als je naar de beveiligingsvoordelen van HTTPS kijkt, kies je vanzelfsprekend voor de beveiligde versie. Waarom zou je immers niet de meest veilige optie kiezen? Toch denken veel mensen met simpele websites dat het gebruik van HTTPS niet nodig is, zolang ze maar geen gevoelige informatie aan hun klanten vragen.
Echter is beveiliging niet het enige voordeel van HTTPS. Overstappen op HTTPS heeft namelijk ook een positief effect op jouw SEO activiteiten. Dit zijn enkele manieren waarop een SSL-certificaat jouw website hoger kan laten ranken.
- Het verhoogt jouw positie in Google
Zoals we in de eerste paragraaf schreven, verlaagt Google de posities van sites die enkel HTTP gebruiken. Door over te stappen zul je hoger ranken in Google.
- Meer bezoekers
Bezoekers kunnen zien dat jouw website voorzien is van een SSL-certificaat. Ze zullen sneller acties ondernemen op jouw website, omdat ze kunnen zien dat hun gegevens bij jou veilig zijn.
- Meer data inzichten
Het gebruik van HTTPS zorgt ervoor dat data in Google Analytics veel effectiever wordt. Je ziet namelijk het verschil tussen bronnen als ‘referral’ en ‘direct’, iets wat met HTTP niet mogelijk is.
Overstappen naar HTTPS
Hoewel overstappen op HTTPS veel voordelen heeft, zijn er een paar potentiële problemen waar je tegenaan kunt lopen. Zo zul je Google moeten informeren dat jouw site nu wél beveiligd is en moet je zorgen dat Google jouw website kan ‘crawlen’. Immers moet de zoekmachine jouw pagina’s kunnen indexeren om ze te laten ranken. Daarnaast moet je een aantal zaken regelen, zoals verschillende beveiligingscertificaten.
Wil jij graag overstappen naar HTTPS? Web Wings biedt hosting aan voor bedrijven en kan de overstap naar HTTPS voor jou regelen. Overstappen is niet lastig, maar kan tijd consumerend zijn. Bovendien is het van belang dat dit goed gebeurt en geen negatief effect heeft op jouw SEO prestaties.
Ben jij nieuwsgierig naar wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.