ROI berekenen: Krijg inzicht in je investeringen

In de wereld van zaken en investeringen is het van groot belang om te weten hoe effectief je inspanningen en investeringen werkelijk zijn. Return on Investment (ROI) is een krachtig hulpmiddel dat inzicht geeft in de rendabiliteit van je inspanningen en het helpt je bij het maken van weloverwogen beslissingen voor de toekomst. In deze blog zullen we dieper ingaan op de betekenis van ROI en hoe je dit kunt berekenen.
Wat is Return on Investment?
ROI is het rendement op je investering. Deze maatstaf wordt gebruikt om de winstgevendheid van een investering te meten in verhouding tot de kosten van die investering. De ROI wordt berekend met een formule die we hieronder zullen behandelen, en de uitkomst wordt uitgedrukt als een percentage. Een positieve ROI geeft aan dat een investering winstgevend zal zijn, en een negatieve ROI geeft aan dat de investering verliesgevend zal zijn. Bij het maken van een zakelijke beslissing is de ROI een onmisbare maatstaf!
De ROI berekenen
De ROI wordt berekend met de formule hieronder:
ROI= verwachte opbrengst / investering x 100
Je deelt dus de totale (verwachte) opbrengsten van de investering door het bedrag wat je hebt geïnvesteerd.

Wat is het nadeel van ROI?
Met de formule van ROI kun je makkelijk en snel berekenen of een investering interessant is. Maar deze methode houdt niet met alle factoren rekening die bij zo’n beslissing komen kijken. Het ROI zegt bijvoorbeeld niets over het risico wat bij een investering komt kijken, en dit is niet geheel onbelangrijk. De ROI kan dan wel positief zijn, maar de opbrengsten kunnen altijd veranderen waardoor de berekende ROI niet meer geldt. Ook houdt de ROI methode geen rekening met tijd. De Euro is nu namelijk meer waard dan die over 10 jaar zal zijn. Dit is ook belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het doen van een investering.
Factoren die je ook in overweging moet nemen bij het doen van een investering zijn:
- De terugverdientijd van de investering. Lees hier hoe je de terugverdientijd berekent.
- De liquiditeit van de onderneming
- Het break-even punt
- De Netto Contante Waarde (NCW)
- De customer lifetime value
- Indirecte kosten
Wat is de ideale ROI?
De ROI is voor verschillend voor alle situaties, omdat het afhankelijk is van factoren, zoals de industrie, het risico, de economische omstandigheden, en het doel van de investering. Een goede ROI in de ene branche, is misschien een slechte ROI in een andere branche. De exacte streefwaarde kan variëren afhankelijk van de bedrijfsstrategie, maar het doel blijft altijd om investeringen te doen die de waarde van het bedrijf vergroten en positieve rendementen genereren.
Hoe verbeter je de ROI?
Het verbeteren van je ROI is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet namelijk de kosten van de investering verlagen, of de omzet verhogen. Maar hoe kun je dat doen? Hieronder gaan we een aantal punten behandelen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je ROI:
Optimaliseer middelen: Het is belangrijk dat beschikbare middelen zo effectief mogelijk ingezet worden. Dit kan bijvoorbeeld door het schrappen van slechter presterende aspecten, en meer focus te leggen op succesvolle aspecten.
Investeer in marketing: Verhoog de verkoop door gerichte marketing in te zetten. Hierdoor vergroot je de zichtbaarheid van je bedrijf en het bereik van je producten of diensten.
Wil je beginnen met betaalde marketing advertenties? Lees dan deze blog over geld verdienen met Google advertenties!

Verhoog de efficiëntie: Zorg ervoor dat interne processen efficiënt zijn ingedeeld. Dit bespaart tijd en middelen, en het leidt vaak tot lagere kosten en snellere resultaten.
Innovatie: Investeer in nieuwe producten en diensten die meer waarde kunnen bieden aan klanten. Dit zal er namelijk voor zorgen dat de opbrengsten verhogen.
Risicobeheer: Identificeer een minimaliseer mogelijke risico’s die invloed kunnen hebben op de investering. Het verminderen van deze risico’s kan ervoor zorgen dat er minder onvoorziene kosten ontstaan.
Opleiding en ontwikkeling: Investeer in de ontwikkeling van het personeel om hun vaardigheden te verbeteren, wat zorgt voor een hogere productiviteit en kwaliteit.
Klantgerichtheid: Pas je producten of diensten aan naar aanleiding van feedback van klanten. Hoe meer tevreden klanten, hoe meer herhaalaankopen er gedaan zullen worden.