DNS en NS: Wat is het verschil en hoe gebruik je het?
Als online marketeer is het belangrijk om te begrijpen hoe DNS (Domain Name System) werkt, vooral als je werkt aan het optimaliseren van websites en e-mailconfiguraties voor je klanten. Begrippen zoals DNS-records, NS (Name Server) verwijzingen, A-records en MX-records kunnen verwarrend zijn, maar ze vormen de kern van hoe het internet werkt. In deze blog duiken we dieper in deze termen en verduidelijken we de verschillen tussen NS-verwijzingen en A-records en het onderscheid tussen MX-records voor interne en externe mailservers.
Wat is DNS?
DNS, oftewel Domain Name System, fungeert als een telefoonboek voor het internet. Wanneer een gebruiker een domeinnaam intypt, zoals www.jouwwebsite.nl, vertaalt DNS die naam naar een IP-adres, zoals 192.022.2.1, dat computers gebruiken om elkaar te vinden op het netwerk. Behalve voor de bereikbaarheid van websites, wordt DNS ook voor andere doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de verificatie van servers, het verwijzen van domeinen en het ontvangen en verzenden van e-mails en nog veel meer.
Verschillende soorten DNS-records
Er zijn verschillende soorten DNS-records die elk een specifieke rol spelen:
- A-record: Verwijst naar het IPv4-adres van de server waar je website gehost wordt.
- AAAA-record: Verwijst naar het IPv6-adres van de server.
- MX-record: Geeft aan welke mailserver verantwoordelijk is voor het ontvangen van e-mails voor je domein.
- CNAME-record: Verwijst naar een andere domeinnaam, in plaats van naar een IP-adres.
- TXT-record: Slaat tekstinformatie op, zoals verificatiegegevens voor Google of e-mailbeveiliging (SPF, DKIM, DMARC).
- NS-record: Geeft aan welke name servers verantwoordelijk zijn voor het beheren van de DNS-records van je domein.
Wat zijn Name Servers?
Een NS-record (Name Server record) geeft aan welke name servers verantwoordelijk zijn voor het beheren van de DNS-instellingen van een domein. Wanneer iemand je domeinnaam intypt in hun browser, wordt hun verzoek eerst naar de name servers gestuurd die in je NS-records zijn opgegeven. Deze name servers zoeken vervolgens het juiste DNS-record op (zoals een A-record of CNAME-record) om te bepalen naar welk IP-adres of welke server het verzoek moet worden gestuurd. Met andere woorden, de name servers bepalen hoe je domein wordt "aangesproken" en waar het verkeer naartoe gaat.
Door je domein te verwijzen naar specifieke name servers (bijvoorbeeld die van je hostingprovider), geef je aan welke server verantwoordelijk is voor de opslag en het beheer van je DNS-records. Je moet dus eerst weten waar je Name Servers naar verwijzen, voordat je weet waar je je DNS-instellingen kan aanpassen.
Het verschil tussen NS-verwijzen en A-Record
Verschil tussen NS-verwijzingen en A-Records
- NS-verwijzing: Geeft aan welke name servers de DNS records beheren voor je domein. Bijvoorbeeld, de NS records voor
example.com
kunnen zijn:NS ns1.hostingprovider.nlNS ns2.hostingprovider.n;
ns1.hostingprovider.nl
enns2.hostingprovider.nl
verantwoordelijk zijn voor de opslag en het beheer van de DNS records vanexample.com
. - A-record: Verwijst naar het IP-adres van de server waar je website of een subdomein wordt gehost. Bijvoorbeeld, als
example.com
gehost is op de server met IP-adres192.0.2.1
, zou het A-record er als volgt uitzien:A example.com 192.0.2.1
Het grote verschil tussen een NS-verwijzing en een A-record is dat een NS-record bepaalt welke servers de DNS records beheren, terwijl een A-record een directe verwijzing is naar het IP-adres van de server waar je website gehost wordt.
Wat zijn MX-records en het verschil tussen interne en externe mailservers
MX-records (Mail Exchange records) zijn verantwoordelijk voor het specificeren van de mailservers die e-mails moeten ontvangen die naar je domein worden gestuurd. Het verschil tussen interne en externe mailservers komt neer op de locatie en het beheer van de mailserver:
Interne mailservers: Deze mailservers worden gehost binnen dezelfde omgeving waar ook de website van het bedrijf wordt gehost. De MX-records voor interne mailservers verwijzen naar deze interne serverinfrastructuur, waardoor de hoster van de site ook de mails kan beheren. - Externe mailservers: Worden gehost door externe providers, zoals Google Workspace, Microsoft 365 of een andere e-mailhostingdienst. In dit geval wijzen de MX-records naar de mailservers van de externe provider. Dit is vaak eenvoudiger en minder onderhoudsintensief voor bedrijven, omdat de externe provider verantwoordelijk is voor de infrastructuur, beveiliging en updates.
Hieronder zie je enkele veel voorkomende voorbeelden van hoe dit werkt voor zowel interne als externe mailservers:
- Interne mailservers: Stel, je hebt een bedrijf genaamd Web Wings en je beheert je eigen interne mailservers. In dit geval kan een MX-record er als volgt uitzien:
MX 10 mail.web-wings.nl
web-wings.nl
eerst naar de servermail.web-wings.nl
worden gestuurd. - Externe mailservers: Als je gebruikmaakt van een externe e-maildienst zoals Office 365 of Google Workspace, zien de MX-records er anders uit:
- Office 365:
MX 0 web-wings-nl.mail.protection.outlook.com
- Google Workspace:
MX 1 aspmx.l.google.com
MX 5 alt1.aspmx.l.google.com
MX 5 alt2.aspmx.l.google.com
MX 10 alt3.aspmx.l.google.com
MX 10 alt4.aspmx.l.google.com
- Office 365:
Bij gebruik van externe mailservers verwijs je alle e-mailverkeer naar de servers van de externe provider, die dan verantwoordelijk zijn voor de verwerking en beveiliging van je e-mail.
Waarom zijn deze verschillen belangrijk?
Het begrijpen van deze verschillen helpt je om effectief te kunnen handelen bij mailproblemen en de website op de juiste manier in te stellen. Hier zijn enkele specifieke redenen waarom dit belangrijk is:
- SMTP instellen in je WordPress-site: Voor een goed functionerende website met e-mailfunctionaliteit is het belangrijk dat je de juiste MX- en A-records instelt. Dit zorgt ervoor dat uitgaande e-mails vanaf je WordPress-site (zoals contactformulier-berichten en notificaties) goed worden afgeleverd via de juiste SMTP-server.
- Voordelen van alles bij één partij onderbrengen: Als je zowel je website- als e-mailhosting bij dezelfde provider hebt, wordt het beheren van DNS records, zoals A-, MX-, en CNAME-records, eenvoudiger en efficiënter. Dit vermindert de kans op fouten, verbetert de integratie tussen verschillende services en zorgt voor een betere ondersteuning en snellere probleemoplossing, omdat je alles via één partij kunt beheren.
- Office 365 of Google Workspace: Door te kiezen voor een externe mailoplossing zoals Office 365 of Google Workspace, kun je profiteren van extra functies zoals geavanceerde spamfilters, ingebouwde beveiliging, uitgebreide opslagmogelijkheden en gemakkelijke integratie met andere tools en apps. Om deze koppeling te maken, moet je enkele DNS-records wijzigen. het is dus handig dat je weet waar en hoe je deze juist kan aanpassen.
Wat doet een TXT-record?
TXT-record: Dit type record kan verschillende soorten informatie bevatten, waaronder verificatiegegevens voor services zoals Google Search Console. Een voorbeeld van een TXT-record voor Google Search Console-verificatie zou er als volgt uit kunnen zien:
TXT @ "google-site-verification=abc123xyz456"
Dit TXT-record bevestigt aan Google dat jij de eigenaar bent van het domein. Het wordt vaak gebruikt voor domeinverificatie voor tools zoals Google Search Console, om te bewijzen dat je de eigenaar bent en toegang hebt tot data van je website.
Zelf doen of uitbesteden?
Het beheren van DNS-records, zoals NS-, A-, MX-, CNAME- en TXT-records, is essentieel om de prestaties, beveiliging en betrouwbaarheid van je website en e-maildiensten te optimaliseren. Een goede configuratie is cruciaal voor het correct functioneren van je domein, of het nu gaat om websitehosting, e-mailbeheer of SEO-optimalisatie.
Als je niet zeker weet hoe je deze instellingen zelf moet beheren, raden we aan om dit aan ons over te laten bij Web Wings. Wij zorgen ervoor dat jouw DNS-records altijd correct zijn ingesteld en up-to-date blijven. Door deze taak aan ons over te dragen, hoef je je geen zorgen te maken over de technische details, en weet je zeker dat je domein optimaal werkt.
Laat Web Wings je helpen, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is voor jouw bedrijf én hier geen omkijken naar hebt!