Wat is DNS
Het Domain Name System (DNS) dient als de vertaler van het internet, waarbij het domeinnamen koppelt aan diverse diensten zoals website hosting en e-mail. Wanneer we een website willen bezoeken, voeren we de domeinnaam in onze browser in of klikken we op een link via Google of een andere website. Voor ons als gebruikers is de domeinnaam altijd het referentiepunt.
Elke website heeft niet alleen een domeinnaam, maar ook een bijbehorend IP-adres. Deze twee zijn aan elkaar gekoppeld, aangezien computers IP-adressen gebruiken om de juiste websites te lokaliseren en te tonen. DNS maakt het voor mensen gemakkelijker door ons slechts de domeinnaam te laten onthouden in plaats van een reeks cijfers, zoals bijvoorbeeld "35.214.151.50".
Een handige analogie is te vinden in onze telefooncontacten, waar we namen aan nummers koppelen om onze contacten gemakkelijk te herkennen. DNS speelt een vergelijkbare rol door domeinnamen te verbinden met de juiste IP-adressen, waardoor het internetgebruik voor mensen laagdrempeliger wordt.
Wat doet een DNS?
Wanneer je een URL (domeinnaam) invoert in je browser, wordt een DNS (Domain Name System) geactiveerd om het IP-adres achter de URL te vinden. Dit IP-adres is belangrijk om verbinding te maken met de server en de website te laden.
Een DNS voert razendsnel verschillende controles uit voordat het de koppeling of informatie doorstuurt. Hierbij worden de volgende punten gecontroleerd:
- Registrar: De instantie waar het domein is geregistreerd.
- Nameservers: De servers die verantwoordelijk zijn voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen.
- DNS-records: De configuraties die informatie bevatten over het domein, zoals IP-adressen, mailserver-instellingen, enzovoort.
- Hosting en andere services: De infrastructuur en services die worden gebruikt voor het hosten van de website en gerelateerde diensten.
DNS-records
De DNS-records bevatten essentiële informatie, zoals het IP-adres van je website en de configuratie van je e-mail. Kort gezegd zorgen de DNS-instellingen voor de verbinding tussen je hosting en je domeinnaam.
Veelvoorkomende termen die je tegenkomt bij DNS-records zijn:
- A-record: Hiermee geef je het IPv4-adres aan dat je wilt gebruiken voor een domeinnaam of subdomein. Een IPv4-adres ziet er zo uit: 35.214.151.50. Dit IP-adres is altijd gekoppeld aan je hosting.
- AAAA-record: Als je hostingprovider naast IPv4 ook IPv6 ondersteunt, kun je ook een IPv6-adres invoeren. Dit ziet eruit als: 2a00:1450:4009:818::2004. IPv6 vervangt IPv4 waar mogelijk.
- CNAME-record: Dit wordt meestal gebruikt om subdomeinen te koppelen aan je hoofddomein, bijvoorbeeld www.web-wings.nl met web-wings.nl. Het kan echter ook worden gebruikt voor het verwijzen naar externe domeinen.
- MX-record: Hiermee kun je een domein koppelen aan e-mailhosting. In de meeste gevallen hoef je hier niets aan te passen als je hostingprovider dit verzorgt. Als je echter Google Workspace of een programma zoals Mailgun gebruikt, kun je hier ook MX-records voor instellen.
- TXT-record: In tegenstelling tot de bovenstaande opties zorgt een TXT-record niet voor een directe koppeling met een ander systeem of service. In plaats daarvan biedt het informatie die kan worden uitgelezen door de server die erom vraagt. Vaak wordt een TXT-record gebruikt voor het instellen van SPF, wat helpt om te voorkomen dat je e-mails als spam worden gemarkeerd.