085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is reCAPTCHA

ReCAPTCHA is een systeem dat door Google is ontwikkeld om te controleren of iemand die een formulier op een website invult een mens of een robot is. Dit helpt om te voorkomen dat bots ongewenste berichten naar je mailbox sturen, vooral als je je telefoonnummer of e-mailadres op je site hebt staan. Google gebruikt verschillende methoden om te controleren wie er op je site is. Ze geven niet alle details vrij over hun controlemethoden, maar ze kijken bijvoorbeeld of de gebruiker is ingelogd met een Google-account of naar het IP-adres van de gebruiker.

Wat is het doel van reCAPTCHA

ReCAPTCHA is ontworpen om websites en hun beheerder te beschermen. Deze heeft verschillende manieren om mensen van bots te onderscheiden. Het maakt gebruik van tekst vervormingen en geavanceerde technieken om risico's te analyseren. Daarnaast wordt er ook gekeken hoe de gebruiker omgaat met de CAPTCHA. Als de grootste CAPTCHA- provider ter wereld heeft het programma veel inzicht in internetmisbruik van onder andere bots. Dit komt omdat veel websites het gebruiker. Dit helpt om de slechte bots te vinden en tegen te houden. ReCAPTCHA weet precies wanneer ze streng moeten zijn om bots buiten te houden.

Welke soorten kan ik gebruiken?

Je hebt verschillende soorten ReCAPTCHA’s die je kunt toepassen, De twee soorten zijn:

  • ReCAPTCHA V2
  • ReCAPTCHA V3

ReCAPTCHA V2

Deze versie vraagt gebruikers om een taak uit te voeren, zoals het aanklikken van afbeeldingen en “ Klik alle afbeeldingen aan waar een stoplicht te zien is” of het aanvinken van een vakje waarin staat “ik ben geen robot”. Dit vereist dus directe interactie van de gebruiker om vast te stellen of deze een menselijke gebruiker is of niet.

ReCAPTCHA V3

ReCAPTCHA V3 verbetert de gebruikerservaring door interactieve uitdagingen zoals het aanklikken van afbeeldingen of selectievakjes. In plaats daarvan werkt deze versie op de achtergrond. Deze versie kijkt naar het gedrag van de gebruiker en geeft een score tussen 0,0 en 1,0 om te bepalen of iemand een echte persoon is. De score helpt websitebeheerders om beslissingen te nemen. Zoals het nemen van extra verificatiestappen. ReCAPTCHA V3 vereist dus geen actieve deelname van de gebruiker en analyseert in plaats daarvan de gebruiker op de achtergrond.

Hoe gebruik je reCAPTCHA

Om ReCAPTCHA installeren dien je een sleutel aan te vragen bij Google. Vervolgens dien je deze sleutel te koppelen aan je website zodat ze weten om welke website het gaat. ReCAPTCHA zal zelf het werk verzetten en hierdoor hoef je het dus eigenlijk maar een keer te installeren.

Hoe vraag je het aan

Indien je reCAPTCHA wilt gebruiken moet je eerst een Google- account hebben. Wanneer je ingelogd bent bij je Google- account, ga je hierheen. Als het goed is verschijnt dan dit venster:

Lees meer  Lokale SEO: zo optimaliseer je lokale vindbaarheid
Uitleg ReCAPTCHA

Kies hier de versie die je wilt. Maak je domein aan en dan krijg je twee sleutels van Google en deze kun je koppelen aan je website.

Hoe kan ik het verwijderen?

  • Open het Google account
  • Selecteer Verificatie in twee stappen in het kopje ‘beveiliging’. Indien nodig behoort u hier in te loggen.  
  • Selecteer Uitschakelen
  • Er komt een pop-upvenster weergegeven, daar moet u bevestigen om twee stappen verificatie uit te schakelen. Klik hier op uitschakelen.

Wil je meer weten over andere google diensten? In deze blog vind u meer over de google diensten.

Indien Web Wings je website maakt, stellen we deze ook voor je in en zullen dit indien gewenst ook voor je verwijderen. Indien hier nog vragen over zijn of iets niet helemaal duidelijk is. Dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Over de auteur

Laura Gorissen

Hi! Ik ben Laura Gorissen en ben Projectmanager Webdesign bij Web Wings. Tijdens mijn studie Ondernemerschap & Retailmanagement startte ik als Trainee Marketing en SEO bij Web Wings, waar ik een brede basis leerde op het gebied van…

Meer lezen...

Recent nieuws

24 september 2024

DNS en NS: Wat is het verschil en hoe gebruik je het?

17 september 2024

Wat is reCAPTCHA

4 augustus 2024

9 SEO tips om je website te laten ranken in 2024

29 juli 2024

Wat zijn orphan pages en welk effect hebben ze op SEO?

18 juli 2024

Een over ons-pagina schrijven? Dit zijn de do's en don'ts

arrow-right