web analytics
Terug naar overzicht

Wat is Indexeren

Indexeren is een proces waarbij Google het web doorzoekt, beschikbare inhoud ontdekt en informatie in een gestructureerde database opslaat. Deze database heet de ‘index’, en op basis hiervan genereert Google de zoekresultaten die verschijnen wanneer iemand een zoekopdracht doet. Deze pagina met zoekresultaten wordt ook wel de SERP genoemd. Op deze pagina lees je wat de SERP is.

Hoe werkt indexeren?

Het indexeren van het web werkt in verschillende stappen:

  1. Crawlen: Google maakt gebruik van zogenaamde ‘crawlers’ of ‘spiders’ die het web doorkruisen door hyperlinks te volgen van de ene pagina naar de andere. De crawlers verzamelen hierbij informatie over webpagina’s en sturen deze terug naar de servers van Google.
  2. Analyseren van de inhoud: Nadat de crawlers informatie hebben verzameld, worden de webpagina’s geanalyseerd op inhoud. Google kijkt naar de tekst, de afbeeldingen, video’s en andere elementen op een pagina om te begrijpen waar een pagina over gaat.
  3. Indexeren: Nadat de inhoud is geanalyseerd, wordt de pagina toegevoegd aan de index van Google. Hierbij worden trefwoorden en relevante termen gekoppeld aan de webpagina. Dit stelt Google in staat om later snel relevante resultaten weer te geven wanneer gebruikers zoekopdrachten invoeren.

Waarom is indexeren belangrijk?

Het indexeren van webpagina’s is van groot belang om ervoor te zorgen dat gebruikers relevante en actuele informatie kunnen vinden wanneer ze een zoekopdracht ingeven in Google. Zonder een efficiënte index zou de zoekervaring van de gebruikers hieronder lijden. Bovendien helpt indexering website-eigenaren om hun inhoud aan een breder publiek te presenteren. Pagina’s die geïndexeerd zijn worden namelijk weergegeven in de zoekresultaten die relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Dit zorgt er voor dat de zichtbaarheid en het bereik van de website worden vergroot.

Tips voor een betere indexering

Als website-eigenaar zijn er aantal dingen die je kunt doen om je webpagina beter te laten indexeren:

Kwaliteitsinhoud: Het is belangrijk dat een webpagina hoogwaardige en relevante inhoud bevat die nuttig is voor gebruikers.

Gebruik van trefwoorden: Om Google te helpen begrijpen waar de pagina over gaat zal er gebruik gemaakt moeten worden van relevante trefwoorden.

Technische optimalisatie: Niet alleen de inhoud van de pagina is belangrijk. De website moet ook technisch goed zijn, en makkelijk bereikbaar voor de crawlers van Google.

Sitemap indienen: Een sitemap laat de structuur van je website zien. Door dit bestand in te dienen bij Google, kunnen de crawlers de website beter begrijpen.

Interne en externe links: Door gebruik te maken van links op de pagina worden verschillende onderdelen van de website met elkaar verbonden. Dit kan de inhoud van de website helpen ondersteunen.