fbpx
Terug naar overzicht

Wat is Hyperlink

Een hyperlink is een verwijzing of koppeling in een elektronisch document die je kunt aanklikken om naar een andere locatie of bron te gaan. Meestal is de hyperlink een stuk tekst of een afbeelding die visueel onderscheiden wordt door een andere kleur of een pijl. Door te klikken op een hyperlink, word je direct naar de gekoppelde bestemming geleid. Deze bestemming kan een andere webpagina zijn, een andere pagina op de website of een bestand.

Op het internet worden hyperlinks gebruikt om gebruikers te helpen navigeren tussen verschillende webpagina’s. Ze stellen webpagina’s in staat om informatie met elkaar te verbinden en een netwerk van bronnen te creëren. Hyperlinks kun je ook toepassen in andere digitale documenten, zoals Word documenten of presentaties, om gebruikers direct naar relevante informatie te leiden.

Hyperlinks binnen SEO

Binnen de SEO van een bedrijf zijn hyperlinks van groot belang. Ze worden gebruikt om de zichtbaarheid en rangschikking in zoekmachines te verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het gebruik van hyperlinks voor SEO:

Interne links: Dit zijn hyperlinks die verwijzen naar andere pagina’s binnen dezelfde website. Door deze links op een strategische wijze toe te passen, help je zoekmachines de structuur van je website te begrijpen en de relevantie van pagina’s te bepalen. Kies voor interne links die leiden naar pagina's met een gerelateerde inhoud en vergelijkbare onderwerpen.

Externe links: Dit zijn hyperlinks die verwijzen naar andere websites. Het toevoegen van een externe link naar een relevante website kan de geloofwaardigheid en autoriteit van je eigen website verbeteren. Het wordt aanbevolen om te linken naar betrouwbare bronnen en websites met autoriteit in jouw vakgebied.

Anchor tekst: Dit is de zichtbare tekst van een hyperlink, mits je hyperlink uit tekst bestaat. De anchor tekst moet relevant en beschrijvend zijn, omdat zoekmachines dit gebruiken om de context en het onderwerp van de gelinkte pagina te begrijpen. Op deze pagina lees je alles over anchor teksten!

Hoe maak je een hyperlink?

Het maken van een hyperlink is in ieder document een beetje anders. In een Word document selecteer je de tekst of afbeelding waar je een hyperlink aan wilt toevoegen, en klik je op de rechtermuisknop. Dan ga je op zoek naar een optie zoals ‘koppeling’ waar je een URL of een ander bestand waar je naar wilt klinken in kunt voeren. Vaak wordt het invoegen van een hyperlink weergegeven met een kettinglink-icoon.

Het invoegen van een link op een website werkt bijna op dezelfde manier. Hier selecteer je ook het stuk tekst, en ga je op zoek naar het kettinglink-icoon. Klik op dit icoon en geef de URL in waar je naar wilt linken. In HTML is het ook mogelijk om een hyperlink te maken. Hier zal een code voor gebruikt moeten worden en die is als volgt:

<a href=”bestand waar je naar wilt linken”> anchor tekst</a>

In deze code staat het attribuut href voor ‘Hyper Reference’ en dit definieert het adres waar de gebruiker naartoe wordt gebracht nadat er op de link wordt geklikt.

Linkbuilding

Het verkrijgen van interne en externe links vanuit andere websites, noemen we linkbuilding. Hierin spelen hyperlinks dus een grote rol. Kwalitatieve backlinks van relevante en betrouwbare bronnen helpen de autoriteit en zichtbaarheid van jouw website vergroten. Het doel hiervan is om een sterk linknetwerk op te bouwen dat de waarde je website versterkt. Het strategisch gebruik van anchor teksten zorgt ervoor dat de relevantie van de gebruikte links wordt versterkt. Door de hyperlinks op de juiste manier toe te passen draag je bij aan een succesvolle linkbuildingstrategie!

Wil je meer weten over linkbuilding? Neem dan een kijkje op deze pagina.