085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is SERP

SERP is een afkorting voor Search Engine Results Page, wat verwijst naar de pagina met zoekresultaten in een zoekmachine zoals Google. De SERP toont een lijst met relevante webpagina’s en andere inhoud die overeenkomt met de zoekopdracht. Vaak worden in de SERP ook aanvullende informatieblokken weergegeven, zoals featured snippets, afbeeldingen, lokale resultaten en meer.

Om de SERP te kunnen begrijpen is het handig om te weten wat snippets zijn. Weet je dat niet? Bekijk dan deze pagina.

Betaalde en organische zoekresultaten

In de SERP staan twee soorten zoekresultaten: betaalde en organische. Betaalde resultaten zijn advertenties die worden weergegeven bovenaan en soms aan de zijkant van de resultatenpagina. Bedrijven betalen ervoor om hun advertentie op deze posities te tonen. Hieronder zie je een voorbeeld van een betaalde advertentie voor de zoekterm ‘koelkast’.

Naast betaalde zoekresultaten zijn er ook organische resultaten. Deze zijn niet-betaald en worden bepaald door relevantie en kwaliteit van de pagina. Deze resultaten worden gerangschikt aan de hand van verschillende factoren, zoals SEO, relevantie en autoriteit. Maar deze resultaten volgen altijd pas na de betaalde advertenties. Hieronder zie je een voorbeeld van een eenvoudig organisch zoekresultaat op het woord ‘koelkast’.

SERP features

Hierboven heb je kunnen lezen over de betaalde en niet-betaalde zoekresultaten. SERP features zijn niet traditioneel organisch en ook niet betaald. Google kiest zelf welke webpagina’s een SERP feature krijgen, en in welke vorm. Het is wel mogelijk om je pagina hiervoor te optimaliseren. Hieronder zullen we een aantal veel voorkomen features laten zien.

Featured snippet

Een featured snippet is een fragment uit een webpagina die meteen antwoord geeft op de zoekopdracht. Meestal staat deze helemaal bovenaan in de SERP. In het voorbeeld hieronder zie je het zoekresultaat voor de opdracht ‘stroomverbruik koelkast’.

Knowledge panel

Het knowledge panel zie je aan de rechterkant van de SERP. Deze geeft direct informatie over een persoon, een object, een plaats, een bedrijf en meer. Vaak is deze informatie afkomstig van Wikipedia, maar dit kan verschillen. Als er wordt gezocht op een bedrijf, zie je aan de rechterkant het Google Mijn Bedrijf profiel van dat bedrijf. Hieronder zie je het bedrijfsprofiel van Web Wings in de SERP van het zoekwoord ‘Web Wings’.

Op deze pagina lees je meer informatie over Google Mijn Bedrijf.

Mensen vragen ook

‘Mensen vragen ook’ is een blok tussen de organische zoekresultaten van Google. Deze vragen worden kort beantwoord met een stuk tekst uit een webpagina, net zoals bij een featured snippet. Hoe meer van deze vragen je opent, hoe meer nieuwe vragen erbij komen onderaan de snippet. Hieronder zie je een 'mensen vragen ook' blok voor het zoekwoord 'koelkast'.

Nieuws

Als er wordt gezocht naar recente en relevante gebeurtenissen, krijg je vaak een snippet met voorpaginanieuws. Als ondernemer is het bijna onmogelijk om hier tussen te komen, omdat het een betrouwbare nieuwsbron moet zijn die aan veel eisen voldoet. Hieronder zie je een snippet met nieuws voor de zoekopdracht ‘gevallen kabinet’.

Video’s

Een iets lastigere snippet is die met video’s. Dit is een lijst met YouTube video’s die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht. Voor Google is het een stuk moeilijker om visuals en video’s te analyseren, daarom is het belangrijk om SEO uit te voeren aan je YouTube video’s. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je betere resultaten behaalt in de SERP. Hieronder zie je een snippet met video’s voor de zoekopdracht ‘koelkast installeren’.

Zero-click SERPs

In Google komen tegenwoordig steeds meer zero-click zoekresultaten. Dit is een zoekresultaat dat meteen antwoord geeft op de vraag, waardoor gebruikers niet verder hoeven te klikken. Dit ontstaat doordat Google zelf het antwoord al geeft op de zoekopdracht wat wordt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld met vertalingen van woorden, of als je de lengte of leeftijd van een bekend persoon wilt weten. Hieronder zie je een voorbeeld van het zoekresultaat van de zoekopdracht ‘vertaling fridge’.