085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is Above the fold

Above the fold, ook wel bekend als "boven de vouw" in het Nederlands, speelt een belangrijke rol in het design van een webpagina.

De term is afkomstig uit de krantenwereld, waar kranten altijd gevouwen werden bezorgd. Belangrijke informatie stond daarom altijd direct boven de vouw, zodat lezers het meteen konden zien zonder de krant volledig open te vouwen.

Bij websites verwijst "above the fold" naar het deel van een pagina dat direct zichtbaar is zonder te scrollen. Zoals je wellicht al begrijpt, is het "above the fold"-gedeelte een van de belangrijkste gedeeltes van elke webpagina. Het is het eerste wat bezoekers zien en het beïnvloedt sterk of ze verder willen kijken op de pagina.

Dit artikel zal je meer informatie geven over het belang van het "above the fold"-gedeelte en welke belangrijke elementen je hier mogelijk zou moeten plaatsen.

Waarom het "Above the Fold" gedeelte van een pagina belangrijk is?

Wanneer je een pagina op een website bezoekt, neem je binnen enkele seconden een beslissing: blijf je verder verkennen op de website of keer je terug naar Google of een andere zoekmachine? De bovenkant van een pagina is belangrijk voor elke pagina op je website. Het is raadzaam om direct te laten zien wat een bezoeker kan bereiken/zien op de pagina, zodat de bezoeker vertrouwen krijgt en verder kijkt op je website.

Bovendien is het "above the fold" gedeelte ook van belang voor Google. In tools zoals Google PageSpeed kun je bijvoorbeeld zien hoe snel verschillende elementen boven de vouw worden geladen. Bij de Core Web Vitals, die van invloed zijn op je ranking in Google, wordt onder andere getest hoe snel de "large contentful paint" (LCP) wordt geladen. Dit is de grootste contentweergave boven de vouw.

Wat te plaatsen boven de vouw van je website?

Om te bepalen welke dingen je boven de vouw moet plaatsen, moet je per pagina het doel ervan bekijken. Dit artikel heeft is bijvoorbeeld informatief bedoeld. Ik hoef geen opvallende elementen toe te voegen om je tot hier te laten lezen; mijn doel is simpelweg om je de benodigde informatie te geven.

Op de homepage van een website kan echter een totaal ander doel worden nagestreefd, afhankelijk van of het een website, blog, online leerplatform of webshop betreft. De onderstaande elementen zijn daarom meer richtlijnen van wat je kunt gebruiken. Je moet voor elke pagina zelf beoordelen welke elementen geschikt zijn. Hier zijn enkele elementen die je boven de vouw kunt plaatsen:

  1. Een pakkende titel: Dit spreekt voor zich. Op elke pagina moet boven de vouw een titel staan die beschrijft wat er op de pagina te vinden is. Probeer deze titel zo aansprekend mogelijk te maken.
  2. Een oproep tot actie (CTA): Als je een specifiek doel hebt voor de pagina, kun je hierboven al een CTA plaatsen om daar naartoe te leiden. Dit kan bijvoorbeeld een opvallende knop zijn.
  3. Belangrijke informatie: Het is verstandig om op elke pagina belangrijke informatie bovenaan te zetten, zodat bezoekers dit meteen kunnen zien. Dit kan gaan over producten, diensten of andere belangrijke aspecten.
  4. Afbeelding of video: Met een afbeelding of video kun je direct veel informatie aan je bezoekers tonen. Het is daarom altijd een goed idee om deze boven de vouw op een pagina te plaatsen.
  5. Klantbeoordelingen: Als de pagina betrekking heeft op een product of dienst, is het een goed idee om direct enkele klantbeoordelingen te tonen, om te laten zien hoe goed het is.
  6. Unique Selling Points (USP's): Als je producten of diensten verkoopt, is het verstandig om je unique selling points te laten zien: punten waarop jij je onderscheidt van je concurrenten. Bij een webshop kunnen dit bijvoorbeeld gratis verzending en retournering zijn, terwijl bij een dienst het snelle uitvoeringstempo een USP kan zijn. Bedenk sterke punten en toon ze boven de vouw op de pagina.
  7. Navigatiemenu: Dit vereist niet veel extra werk, aangezien het menu altijd bovenaan staat, maar een goed navigatiemenu is cruciaal om ervoor te zorgen dat je bezoekers gemakkelijk door je website kunnen navigeren. Zorg ervoor dat de belangrijkste pagina's van je website altijd direct toegankelijk zijn via het menu.