Terug naar overzicht

Wat is Sitemap

Een sitemap is een bestand dat wordt gebruikt om zoekmachines en gebruikers een overzicht te geven van alle pagina's op een website. Het fungeert als een routekaart, waarin de structuur en de inhoud van de site duidelijk worden weergegeven. Door een sitemap te implementeren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat alle belangrijke pagina's van hun site gevonden en geïndexeerd worden, wat kan bijdragen aan een betere zichtbaarheid in de zoekresultaten en een verbeterde gebruikerservaring. Het toevoegen en optimaliseren van jouw sitemap is cruciaal voor je zoekmachine optimalisatie.

Wat staat in een sitemap?

In een sitemap vermeld je alle pagina’s die door Google geïndexeerd moeten worden en die dus in de zoekresultaten naar boven moeten komen of de pagina’s die jouw bezoekers kunnen bezoeken op je site. Bovendien kun je in een sitemap ook media-items opnemen, zodat ze via Google afbeeldingen en video’s gevonden worden.

Heb je een sitemap nodig?

Het is niet verplicht om een sitemap op te stellen. Google zal je website alsnog crawlen. Een sitemap is echter wel aan te raden, want je geeft een sterk signaal af welke pagina’s en media van belang zijn voor in de zoekresultaten. In onderstaande gevallen is een sitemap zeer aan te raden:

  • Grote websites
  • Geen externe links
  • Geen goede linkstructuur op je website
  • Veel content met media
  • Bij aanmelding van Google Nieuws

Sitemap XML en HTML

Er zijn twee hoofdtypen sitemaps: XML-sitemaps en HTML-sitemaps. XML-sitemaps zijn bedoeld voor zoekmachines en helpen hen om de site efficiënter te crawlen en te indexeren. Deze sitemap is niet zichtbaar voor bezoekers. HTML-sitemaps zijn daarentegen gericht op gebruikers en verbeteren de navigatie op de website. De link van de HTML-sitemap vind je vaak in de footer van een website.

Hoe maak je een sitemap?

Wanneer je werkt met WordPress kun je speciale plugins installeren om een sitemap te creëren voor je bezoekers of de zoekmachines. Ook Joomla en andere CMC-systemen werken veelal met handige plugins. Zelf een sitemap maken kun je online doen via een aantal websites, zoals Screaming Frog. Als je een XML-sitemap gecreëerd hebt, moet je die wel bij Google Search Console aanmelden. Zo maak je de sitemap bekend bij Google en kunnen updates op je website direct aan de sitemap toegevoegd worden.

Tips bij het maken van een sitemap

Om een goede sitemap te maken, kun je de volgende tips volgen:

  • Neem mobiele URL’s ook op in je sitemap.
  • Maak bij een grote website met meer dan 50.000 URL’s meerdere sitemaps aan.
  • Gebruik alleen absolute URL’s.
  • Gebruik alleen canonieke URL’s.