web analytics
Terug naar overzicht

Wat is JPG bestand

Een JPG bestand is een veelgebruikt formaat voor afbeeldingen. De afkorting ‘JPG’ staat voor ‘Joint Photographic Experts Group’, de naam van de organisatie die het formaat heeft ontwikkeld. Dit bestandsformaat maakt gebruik van compressie om de bestandsgrootte te verkleinen, waardoor het eenvoudig kan worden gedeeld en opgeslagen. Het formaat is vooral geschikt voor foto’s en andere afbeeldingen met veel kleurvariaties. Het maakt gebruik van verliesgevoelige compressie, wat betekent dat sommige details en beeldinformatie verloren kunnen gaan tijdens het compressieproces. Dit kan leiden tot een kleine afname van beeldkwaliteit. Het voordeel is echter dat de bestandsgrootte aanzienlijk wordt verkleind, waardoor het efficiënt kan worden opgeslagen en verzonden.

Verschil tussen JPG en JPEG

Tussen JPG en JPEG zit geen verschil. Zoals hierboven verteld, is het formaat ontwikkeld door de Joint Photographic Experts Group, wat heeft gezorgd voor de originele benaming JPEG. Maar Windows kon in die tijd alleen werken met bestandsformaten met drie letters, waardoor het afgekort werd naar JPG. Apple kon wel werken met meerdere letters, maar de meeste mensen zijn toch gewend aan JPG.

JPG bestand maken

Om een JPG bestand te maken, kun je gebruik maken van een fotobewerkingsprogramma of een online tool. Met deze programma’s kun je afbeeldingen maken, bewerken en opslaan in JPG-formaat. Adobe Photoshop is een voorbeeld van een programma waarmee je een JPG bestand kunt bewerken en opslaan. Online vind je ook verschillende tools die dit kunnen doen. Je kunt zelf een afbeelding ontwerpen, of een ander bestandsformaat omzetten naar JPG. Zorg ervoor dat je bij het bewerken van een JPG bestand voorzichtig bent om kwaliteitsverlies te voorkomen.

JPG bestand openen

Er zijn verschillende manieren waarop je een JPG bestand kunt openen, maar dit is afhankelijk van het apparaat en besturingssysteem wat je gebruikt. Als je een JPG bestand wilt openen op een computer wordt er gebruik gemaakt van de standaardafbeeldingsviewer van je besturingssysteem. Op een computer met Windows is dit de Foto’s-app en op een Mac is dit de Voorvertoning-app. Het is ook mogelijk om JPG bestanden te openen op je smartphone. Hiervoor maak je dan gebruik van de galerij- of foto-app van je apparaat.

Ben je benieuwd naar het verschil tussen JPG, PNG en GIF? Lees dan onze blog hierover!