Wat is GIF
Een GIF is een afkorting voor ‘Graphics Interchange Format’ en het is een veelgebruikt bestandsformaat voor het opslaan van zowel stilstaande afbeeldingen als bewegende animaties. Tegenwoordig worden GIF’s vaak gebruikt voor het delen van korte animaties, memes en reacties op sociale media. Het formaat ondersteunt geen geluid, maar is populair vanwege zijn eenvoudige en brede compatibiliteit met verschillende systemen.
GIF’s hebben een aantal unieke kenmerken. Een van deze kenmerken is dat dit formaat een loopfunctie heeft, dit houdt in dat ze automatisch herhaaldelijk worden afgespeeld zonder dat er een startknop nodig is. Dit maakt het ideaal voor het maken van korte animaties die continu worden afgespeeld. Een ander kenmerk is het beperkte kleurenpalet. Het kleurenpalet van een GIF gebruikt namelijk maximaal 256 kleuren. Dit zorgt voor een lager kleurenbereik en bestandsgrootte in vergelijking met andere bestandsformaten.
Wil je meer weten over andere bestandsformaten? Op deze pagina lees je alles over een JPG bestand.
Zelf een GIF maken
Er zijn verschillende manieren om zelf een leuke GIF te maken. Hier zijn enkele veel voorkomende methoden:
Online: Er zijn verschillende online tools en websites beschikbaar waarmee je eenvoudig GIF's kunt maken. Een populaire optie is Giphy, waar je afbeeldingen of videoclips kunt uploaden en bewerken om een GIF te maken. Andere vergelijkbare websites zijn Ezgif en Make a GIF. Deze platforms bieden stapsgewijze instructies en functionaliteiten om zelf GIF’s te maken.
Grafische software: Als je meer geavanceerde bewerkingsopties wilt, kun je grafische software gebruiken zoals Adobe Photoshop, GIMP of Adobe After Effects. Met deze software kun je afbeeldingen, tekst en effecten combineren om aangepaste animaties te maken. In Photoshop kun je bijvoorbeeld een reeks afbeeldingen importeren en deze omzetten naar een GIF met behulp van de animatietijdlijn.
Whatsapp: In Whatsapp is het ook mogelijk om zelf een GIF te maken. Je gaat dan naar het venster waar je een filmpje kunt maken en sturen naar iemand. Hier maak je een filmpje van maximaal 6 seconden, en zodra je het filmpje hebt gemaakt kun je bovenaan kiezen voor de GIF optie.
Schermopname en conversie: Als je een geanimeerde GIF wilt maken van iets dat op je computerscherm wordt weergegeven, kun je een schermopnameprogramma gebruiken om de gewenste actie vast te leggen. Vervolgens kun je de opgenomen video converteren naar een GIF-formaat met behulp van conversiesoftware zoals Adobe Media Encoder, online conversietools of specifieke GIF-conversieprogramma's.
GIPHY
In 2013 werd het bedrijf Giphy opgericht. Dit is een zoekmachine voor GIF animaties, die ervoor heeft gezorgd dat dit bestandsformaat flink toegenomen is in populariteit. Op de website van Giphy kun je GIF’s zoeken, delen en maken. Op dit moment heeft het platform ongeveer 1,7 biljoen dagelijkse gebruikers. Klik hier om naar de website van GIPHY te gaan.
Hieronder zie je een voorbeeld van GIPHY.