fbpx
Terug naar overzicht

Wat is Huisstijl

De huisstijl is de visuele representatie van een merk, bedrijf of organisatie. Het omvat een aantal ontwerpelementen en richtlijnen die consistent worden toegepast om een herkenbare en samenhangende uitstraling te creëren in alle communicatie-uitingen van een merk. Een huisstijl helpt bij het opbouwen van merkherkenning en versterkt de identiteit van het merk bij het publiek.

De elementen die bij een huisstijl horen zijn:

  • Logo: Het grafische symbool dat het merk vertegenwoordigt en herkenbaarheid biedt.
  • Kleurenpalet: de kleuren die consistent worden gebruikt in alle ontwerpen en materialen.
  • Typografie: De lettertypen en tekststijlen die worden gebruikt voor alle geschreven inhoud.
  • Grafische elementen: Patronen, iconen of afbeeldingen die de huisstijl aanvullen.
  • Layout en ontwerprichtlijnen: Regels voor het opmaken van materialen, zoals visitekaartjes, brochures en websites.
  • Tone of voice: De schrijfstijl en het taalgebruik die consistent zijn met het merk, zowel in geschreven als gesproken communicatie.

Bovenstaande elementen worden een voor een behandeld in deze blog over het maken van een huisstijl.

De invloed van een goede huisstijl op klanten

Een goede huisstijl heeft aanzienlijke invloed op klanten op verschillende manieren. Een consistente huisstijl zorgt ervoor dat je merk makkelijker herkenbaar is bij het publiek. Dit vergroot de kans dat klanten je merk onthouden en er positieve associaties mee ontwikkelen. Een goed ontwikkelde huisstijl zorgt er ook voor dat het merk professionaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt. Hierdoor zullen klanten eerder geneigd zijn om zaken te doen met het bedrijf. Een doordachte huisstijl kan ook bepaalde emoties opwekken die resoneren met de doelgroep van het merk. Hierdoor ontstaat er een persoonlijke relatie tussen het merk en de doelgroep.

De visuele eigenschappen van een merk dragen ook bij aan hoe klanten het merk zien. De eerste indruk is daarom van groot belang. Op basis hiervan ondernemen klanten actie. Klanten voelen zich ook sneller betrokken bij een merk met een huisstijl die aansluit op de waarden en identiteit van de klanten. Dit kan een gevoel van loyaliteit en verbondenheid opwekken.

Het belang van tone of voice

De tone of voice speelt een belangrijke rol binnen een huisstijl. Het gaat namelijk niet alleen om wat er gezegd wordt, maar ook om hoe het gezegd wordt. De gekozen woorden, zinsstructuren en emotionele toon dragen bij aan het vormen van de merkpersoonlijkheid en het creëren van een bepaalde merkbeleving. Door de juiste tone of voice consistent toe te passen in alle communicatie-uitingen, kan een merk zijn boodschap effectiever overbrengen en een diepere connectie met het publiek tot stand brengen.