Wat is Domein extensie
Om de vraag "Wat is een domeinextensie?" goed te beantwoorden, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat een domeinnaam is.
Een domeinnaam is het adres van een website op internet. Het is wat gebruikers in hun browser typen om naar een specifieke website te gaan.
Als voorbeeld, de domeinnaam voor deze website is web-wings.nl. Wanneer je naar Google wilt gaan, typ je de domeinnaam google.nl in je browser. Dit ziet er in de browser als volgt uit:
Wat is een domein extensie
Nu je bekend bent met wat een domeinnaam is, kunnen we het hebben over een domeinextensie. Een domeinextensie is het laatste gedeelte (achtervoegsel) van een domeinnaam na de laatste punt. Voor web-wings.nl is de domeinextensie .NL.
Vaak is een extensie een afkorting van een land. Zo staat .NL voor Nederland, .BE voor België, .DE voor Duitsland, enzovoort.
Naast landextensies zijn er ook generieke domeinextensies beschikbaar. Denk hierbij aan .COM, .NET, .INFO, .SHOP, .MUSEUM, .AMSTERDAM en vele andere varianten.
De meest bekende extensies
Oorspronkelijk waren er een aantal domeinextensies die enorm populair waren, en deze blijven tot op heden de belangrijkste en meest gebruikte extensies op het internet.
Een van deze extensies is .NL, die belangrijk is voor websites gericht op een Nederlandstalig publiek.
.COM staat voor commerciële domeinnamen en omvat een breed scala aan websites, zoals zakelijke websites, persoonlijke blogs, portfolio's en meer. Voor wie een website wil maken voor de internationale markt, is de .COM-extensie verreweg de meest populaire keuze en wordt deze het meest gebruikt op internet.
De .NET-extensie was oorspronkelijk bedoeld voor netwerken, zoals internetproviders, e-mailproviders en netwerkserviceproviders. Tegenwoordig is deze extensie voor iedereen beschikbaar om te registreren.
De .ORG-domeinextensie was aanvankelijk bedoeld voor non-profitorganisaties en wordt internationaal nog steeds vaak hiervoor gebruikt, hoewel de domeinextensie van het land populairder is. Net als bij .NET hebben ook veel andere soorten websites .ORG als domeinextensie. Het is voor iedereen mogelijk om een .ORG-domein te registreren.
De .EU-extensie is relatief nieuw en is beschikbaar voor bedrijven die actief zijn in Europese landen. Deze extensie wordt geleidelijk aan steeds vaker gebruikt.
Niet alle domein extensies kun je registreren
Sommige extensies zijn niet voor algemeen gebruik beschikbaar. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de .GOV-extensie. Alleen Amerikaanse overheidsinstanties komen in aanmerking voor een domeinnaam met deze extensie.
Welke kan ik het best gebruiken?
Bij het kiezen van een domeinnaam draait het allemaal om herkenbaarheid, en een goede domeinextensie speelt daarbij een belangrijke rol.
Het is verstandig om te focussen op de meest populaire domeinextensies. Als je een Nederlandstalige website hebt, is de .NL-extensie een logische keuze. Het is gemakkelijk te onthouden en sommige internetgebruikers voegen zelfs automatisch ".nl" toe aan domeinnamen. Maak hier dus zeker gebruik van.
De .COM-extensie is ongelooflijk populair en eveneens gemakkelijk te onthouden. Ongeveer 46% van alle geregistreerde domeinnamen gebruikt een .com-extensie. Als de .nl-extensie al bezet is of als je internationaal gaat, is dit een uitstekende keuze.
De .EU-extensie wordt steeds vaker gebruikt en is een redelijke optie, vooral als je je op Europese landen richt. Hoewel het niet mijn eerste keuze zou zijn, is het nog steeds een solide optie.
Als je je specifiek op Duitse bezoekers wilt richten, is de .de-extensie de beste keuze. Dit geldt ook voor andere landen waar je je op wilt richten.
Andere domeinextensies zijn naar mijn mening minder aantrekkelijk, omdat ze gewoon minder bekend zijn. Het kan verwarrend zijn als de extensie niet overeenkomt met wat mensen verwachten, dus kies alleen voor een andere extensie als je hiervoor een goede reden hebt.
Naast het kiezen van een domeinnaam en extensie, moet je deze ook koppelen aan een hosting om je website online te krijgen.