085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is Alt tekst

In het kort, met een alt-tekst kun je informatie toevoegen aan een afbeelding op je WordPress-website. Dit is vooral nuttig voor bezoekers die de afbeelding niet kunnen zien.

Je vraagt je misschien af waarom dit nodig is, aangezien deze tekst niet direct zichtbaar is. Je ziet tenslotte de afbeelding. De alt-tekst dient echter als vervanging wanneer een afbeelding niet kan worden weergegeven.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een afbeelding niet kan worden weergegeven.

Alt-tekst voor niet geladen afbeeldingen

Het kan gebeuren dat een afbeelding op je website niet correct wordt geladen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het verwijderen van de afbeelding van de website, een tijdelijke storing in de internetverbinding van de bezoeker, of een storing elders. Wanneer een afbeelding niet wordt weergegeven, zal de browser van de bezoeker in veel gevallen de alt-tekst tonen, zodat de bezoeker toch weet waar de afbeelding over gaat.

Alt-tekst voor zoekmachines

Alt-teksten en zoekmachines vormen natuurlijk een belangrijk onderdeel. Het zou goed zijn als jouw afbeeldingen verschijnen in de zoekresultaten van Google Afbeeldingen, of als een afbeelding wordt getoond naast het zoekresultaat van een pagina op jouw website.

Hoewel zoekmachines zoals Google steeds beter worden in het herkennen van afbeeldingen, kun je met behulp van de alt-tekst deze zoekmachines helpen en aangeven waar de afbeelding over gaat. Op die manier kan jouw afbeelding beter scoren in de zoekresultaten.

Alt-tekst voor blinden en slechtzienden

Blinde en slechtziende mensen kunnen afbeeldingen niet goed zien. In 1999, wat al een tijd geleden is, publiceerde W3C de Web Content Accessibility Guidelines 1.0 om uit te leggen hoe we content toegankelijker kunnen maken voor mensen met een visuele beperking. Eén van de regels uit deze richtlijnen was om goede alternatieven te bieden voor auditieve en visuele inhoud.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een pijl die naar boven wijst om terug te gaan naar de inhoudsopgave van een artikel. Een geschikte alt-tekst voor deze pijl, die als afbeelding wordt weergegeven, zou kunnen zijn: "Keer terug naar de inhoudsopgave". Een schermlezer (screenreader) leest deze alt-tekst dan voor, zodat alle bezoekers weten wat de afbeelding betekent, zelfs als ze deze niet kunnen zien.

Met andere woorden, een alt-tekst zorgt ervoor dat visuele inhoud toegankelijk is voor alle bezoekers van je website, wat zeer belangrijk is voor een prettige ervaring.

Hoe voeg je een alt-tekst toe?

Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk. Je kunt een afbeelding op de gebruikelijke manier uploaden of toevoegen aan je website.

Vervolgens zie je aan de rechterkant de optie voor de alt-tekst, waar je een passende beschrijving kunt invoeren om aan de afbeelding toe te voegen.

Het toevoegen van een alt tekst binnen HTML doe je met het volgende stukje code:
alt="Voorbeeld alt tekst"
Binnen de 2 aanhalingstekens kun je dan de alt tekst plaatsen die je graag wil.