fbpx
Terug naar overzicht

Kledingtips voor zakelijke (portret)foto's

|
18 januari 2023
|

Je hebt binnenkort een zakelijke fotoshoot gepland staan en wilt graag het maximale uit jouw bedrijfsfoto’s halen. Wij hebben in deze blog een aantal kledingtips voor zakelijke (portret)foto's op een rijtje gezet, waardoor jij goed gekleed voor de dag komt.

Kledingadvies op een rijtje

 1. Bepaal of de uitstraling (van het bedrijf) formeel of informeel is;
 2. Bedrijfskleding en specifieke voorschriften;
 3. Kies een simpele en tijdloze outfit;
 4. Neem voor de zekerheid een extra outfit mee;
 5. Probeer kleding met drukke patronen te vermijden;
 6. Het liefst geen witte kleding dragen;
 7. De kleuren van je kleding zijn afhankelijk van wat je wilt uitstralen;
 8. Vermijd kleding die seizoensgebonden zijn;
 9. Heb je een bril? Die kun je gerust dragen;
 10. Eenvoudige accessoires kunnen een extra touch geven aan jouw portretfoto;
 11. Zorg voor een verzorgde uitstraling;

1.   Formeel of informeel

Welke kleding je draagt is natuurlijk afhankelijk van de sector waarin je werkt. Wij raden je aan om dezelfde stijl te dragen als je normaliter ook doet op kantoor of wanneer je klanten ontvangt.

Het is belangrijk stil te staan bij wat mensen verwachten van jouw uitstraling op foto zakelijke foto’s. Welke positie je hebt, speelt een grote rol. Een directeur kleedt zich vaak net een extra stapje formeler dan iemand met in een medewerkers-functie.
Daarnaast is bedrijfskleding ook een belangrijke factor. Een supermarktmedewerker draagt het best gewoon zijn bedrijfsuniform, omdat de klant hem in die outfit herkent.

Houd daarnaast ook rekening met wat wel en niet kan binnen jouw branche. Mogen tatoeages zichtbaar zijn of niet? Mag je sieraden om hebben of niet?

2.  Bedrijfskleding en specifieke voorschriften

Buiten de vraag of je formele of informele kleding moet dragen, is het ook erg belangrijk dat jouw outfit in lijn is met de bedrijfsvoorschriften. We gaven al aan dat een supermarktmedewerker het beste zijn uniform kan dragen. Zorg er hierbij voor dat dit klopt met de voorschriften; zit het naamkaartje op de juiste borst gespeld, in de kraag netjes, draagt hij de bedrijfskleding zoals de voorschriften het vermelden?

Dit lijkt misschien wat streng voor jouw zakelijke portretfoto’s, maar het kan een grote impact hebben op de mate van professionaliteit die je uitstraalt. Een goed voorbeeld zijn medewerkers in de bouw. Laat jij jouw foto’s maken op de bouwplaats, dan zijn een helm en veiligheidsschoenen een must, omdat dit zo voorgeschreven is. Het zelfde geld voor een arts die een actie-shot wil laten maken; zijn handschoenen en een mondmasker verplicht? Draag die dan ook in de setting van de foto.

bedrijfkleding fotografie

3.   Simpele en tijdloze kleding bij portretfoto’s

Bij een portretfoto moet de aandacht naar het gezicht gaan, dus hoe simpeler je kleding is, hoe meer aandacht het gezicht krijgt.

Daarnaast is een tijdloze outfit altijd een verstandige keuze; een zakelijke portretfoto gaat meestal jaren mee en kledingtrends kunnen met de jaren veranderen. Een neutrale outfit is altijd veilig voor een tijdloze zakelijke foto!

Om de aandacht bij het gezicht te houden is het aan te raden om een bedekt kledingstuk te dragen. Vermijd een laag decolleté, want bij portret foto’s kan dit er vaak bloot uitzien doordat slechts het bovenste stuk van de borst en schouders zichtbaar zijn bij uitsnede. Te bloot kan een onprofessionele uitstraling creëren. Dit willen we natuurlijk vermijden. Kies daarom voor een tijdloze en simpele outfit die de aandacht bij het gezicht houden, dat is uiteindelijk waar het om draait!

tijdloze bedrijfskleding voor zakelijke fotografie

4.   Neem een extra outfit mee

Zorg ervoor dat je altijd een extra setje kleding meeneemt. Het heeft verschillende voordelen:

 1. Je kan altijd wisselen van outfit als je té zeer match met één van jou collega’s.
 2. Bij ongelukjes/vlekken heb je altijd een outfit achter de hand.
 3. Ook voor de afwisseling is het handig! Haal meer uit je bedrijfsfoto’s door kleding af te wisselen. Zo zit er meer variatie in de foto’s wanneer je ze later gaat delen.
 4. De locatie speelt ook een rol bij de kledingkeuze op foto’s. Soms is het nodig dat je van kleding wisselt, omdat bijvoorbeeld de kleur trui die je aanhebt dezelfde kleur is als de muur van de ruimte waar de foto genomen gaat worden.

5.   Vermijd kleding met patronen en motieven

Kleding met drukke patronen en motieven zoals kleine stippels, fijn gestreepte lijnen of ruitjes worden afgeraden. Zowel neonkleurige kleding als neonkleurige teksten op kleding word ook afgeraden. Deze patronen zorgen voor een druk effect welke kunnen afleiden van jouw gezicht of het totaalplaatje. Daarnaast ontstaat er ook het moiré effect, welke heel onaangenaam is om naar te kijken. Bij het moiré effect kan het zo zijn dat er vreemde vormen ontstaan bij de lijnen en stippels wanneer de afbeelding verkleind wordt.  Zie hieronder een voorbeeld waarbij je het moiré effect kan zien.

moire effect op een zakelijke foto

6. Waarom geen witte kleding dragen op een zakelijke foto?

Witte kleding bij een zakelijke fotoshoot wordt in de meeste gevallen afgeraden wanneer er ook een witte of lichte achtergrond is. Wanneer alles wit is behalve je gezicht dan kan je een beetje een zwevend hoofd effect krijgt en dat willen we natuurlijk niet! Ook gaat de aandacht van mensen het eerst naar het lichte gedeelte van de foto gaat en we willen juist dat de aandacht gericht word op het gezicht.
Wil je toch wel een lichtere kleur aan doen? Ga dan voor licht grijs, roze of blauw of combineer jouw witte blouse met een colbertje. Een andere oplossing is de foto’s maken voor een (gekleurde) achtergrond.

Gerelateerd nieuws:  Corona: 9 onderwerpen waar jij als ondernemer op moet letten

Nu je weet dat je beter geen witte kleding kunt dragen vraag je je vast af of zwarte kleding dan een goed idee is. Bij zwart en andere donkere kleuren zie je bijna geen schaduw en hierdoor valt de structuur en vorm weg. Als je bijvoorbeeld dunner wilt kijken is zwart een goede optie! Wat wel verstandig is om te doen, is dat je zwart combineert met lichtere kleuren, zoals een lichte spijkerbroek!

7. Wat straalt de kleur van jouw kleding uit?

De kleur die je kiest, geeft ook een bepaalde uitstraling met zich mee. Wat wil jij uitstralen en voor welke kleur kies je dan?

Ga je voor machtig en krachtig? Dan kies je voor zwart! Let wel op dat dit ook een kleur is die afstandelijkheid uitstraalt. Het is mogelijk dat je dan gesloten en onbenaderbaar overkomt.

In tegenstelling tot zwart, straalt donkerblauw betrouwbaarheid uit. Buiten dat donkerblauw betrouwbaarheid uitstraalt, straalt het ook positiviteit, wijsheid en loyaliteit uit. Tot slot creëer je ook een professionele uitstraling met donkerblauw. Een perfecte kleur om voor te kiezen dus!

Grijs en antraciet stralen neutraliteit uit. Een tijdloze kleur om voor te gaan!

Wit straalt puurheid uit. Wit kan in combinatie met donkerblauw macht en kennis uitstralen.

Licht/zacht roze en blauw geven een heel betrouwbaar en begripvol gevoel. Een zachtaardige en veilige uitstraling!

Een kleur die de aandacht trekt is rood! De kleur rood straalt vastberadenheid en passie uit maar ook kracht. 

8. Vermijd seizoensgebonden kleding

Een zakelijke foto gaat meestal lang mee, daarom is het slim om geen seizoensgebonden kleding te dragen. Een t-shirt staat gek in de winter en ook andersom, in de zomer zal je ook niet iemand zien in een dikke trui. Daarom is het handig om iets te kiezen wat er een beetje tussenin zit, zoals een lange blouse of een truitje met lange mouwen.

9. Advies voor het dragen van een bril

Heb jij een bril? Dan kun je die gerust blijven dragen. Jouw bril is namelijk deel van jouw herkenbaarheid.
Zorg ervoor dat je bril schoon is. Brillen zijn vaak al ontspiegelt, waardoor de reflectie in het glas meevalt. Zo niet, dan weet een fotograaf hier wel raad mee. Wel is het misschien handig als je meerdere brillen hebt om ze mee te nemen zodat je een aantal opties hebt.

fotografie met bril

10. Accessoires op een fotoshoot

Accessoires kunnen een extra touch geven aan jouw zakelijke foto. Zorg ervoor dat deze tijdloos en eenvoudig zijn. Kies accessoires die bij jouw outfit passen en hou er rekening mee dat je het simpel houd. De aandacht moet nog steeds naar jouw gezicht gaan.

Bij een vrouw zijn sieraden een belangrijke keuze. Sieraden kunnen veel zeggen over je persoonlijkheid. Bij een man is weer een horloge belangrijk. Buiten dat een horloge voor gemak zorgt, is het tijdloos en straalt het luxe uit.

Zorg bij stropdassen ervoor dat je een mooie knoop maakt die netjes bij je nek aansluit zodat het er strak uitziet. Zorg ervoor dat je stropdas donkerder is dan je overhemd en een effen kleur heeft (zie ook punt 5!).

Als een sjaal deel is van jou gewoonlijke stijl en outfit dan zou je er een kunnen dragen om een formeel kledingstuk interessanter te maken. Zorg wel dat deze jouw gezicht niet overheerst.

11. Uiterlijke verzorging voor jouw zakelijke foto

Op een zakelijke foto moet je met verzorgd uitzien, dit is vanzelfsprekend. We geven je hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden.

Zorg er om te beginnen voor dat je haar er goed uitziet. Een bezoekje aan de kapper kan je in dit geval het best kort voor je fotoshoot plannen. Want laten we eerlijk zijn, je ziet er het best uit nadat je bij de kapper bent geweest!

Make-up is voor veel vrouwen een belangrijke zaak. Zorg ervoor dat je subtiel opgemaakt bent, zodat je er fris en natuurlijk mogelijk uitziet voor jouw foto. Ga niet voor een full glam make-up (tenzij dit past in de branche natuurlijk), maar kies voor een mooie en rustige look. Zorg ervoor dat je herkenbaar blijft ten opzichte van een normale werkdag.
Kies voor een oogschaduw die jouw ogen verstrekt en erbij past. Een neutrale kleur lippenstift die bij je past. Kies liever geen felle kleur die teveel afleidt.
Een extra tip voor de foundation gebruikers: zorg ervoor dat je foundation geen SPF bevat. SPF kan er namelijk voor zorgen dat je er bleek uit gaat zien in combinatie met het flitslicht van de fotograaf.

Bij uiterlijke verzorging moet je je niet alleen richten op het gezicht, maar ook op je kleding. Zorg ervoor dat je kleding niet te strak zit, altijd schoon is en netjes. Kreukels op een foto zijn niet mooi, een gestreken blouse is dus een must!

Klaar voor de fotoshoot!

Nu je meer weet over welke kleuren je wel en niet kan dragen, welke kleur wat voor uitstraling geeft, en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je uitstraling perfect is, is de keuze sneller te maken welke kleding je uit je kast gaat trekken!

Nog één laatste tip: ga voor een rechte houding, zo kom je zelfverzekerder over!

Laurens van Egmond
Ik ben Laurens van Egmond. Ik vind design heel leuk en heb ook altijd een interesse gehouden in marketing en SEO. Ik heb bedrijven altijd visueel geholpen met design en bij Web Wings heb ik ook andere manieren geleerd om bedrijven te helpen op het internet.

Recent nieuws

27 januari 2023

Tiktok marketing

18 januari 2023

Kledingtips voor zakelijke (portret)foto's

21 oktober 2022

10 nieuwste trends in Google

30 september 2022

Remarketing vs. retargeting: wat is het verschil?

16 september 2022

Influencer marketing trends