fbpx
Terug naar overzicht

Wat is Sales funnel

Een sales funnel is een verkooptrechter die de reis beschrijft die potentiële klanten afleggen voordat ze een aankoop doen. De trechter laat de stappen zien die een individu aflegt, vanaf het moment dat ze voor het eerst in aanraking komen met een bedrijf tot het moment waarop ze een betalende klant worden. De verkooptrechter helpt marketeers en verkoopteams de klantreis te begrijpen, waardoor ze gerichte strategieën ontwikkelen om de betrokkenheid te vergroten en conversies te stimuleren.

De sales funnel wordt verdeeld in een aantal fasen, die elk een specifiek doel en interactie met de klant hebben:

  1. Bewustwording: In deze fase komt een persoon voor het eerst in aanraking met het bedrijf, meestal als gevolg van marketingactiviteiten. Het doel is om de aandacht te trekken en bewustzijn te creëren over de producten en diensten.
  2. Interesse: Nadat iemand kennis heeft gemaakt met een merk, kan er interesse ontstaan. Ze willen mogelijk meer weten en gaan actief op zoek naar informatie. In deze fase moet een bedrijf waardevolle inhoud aanbieden om de interesse van het publiek vast te houden.
  3. Overweging: Hier begint de potentiële klant het aanbod te overwegen als een mogelijke oplossing voor hun behoeften of problemen. Ze kunnen in deze fase meer informatie willen over hoe een product of dienst zich verhoudt tot alternatieven. Beoordelingen van klanten kunnen hierbij erg nuttig zijn!
  4. Beslissing: In deze fase staat de potentiële klant op het punt een beslissing te maken. Ze evalueren verschillende opties en proberen eventuele twijfels weg te nemen. Een bedrijf kan in deze fase speciale aanbieding aanbieden om de klanten aan te moedigen om de stap naar aankoop te zetten.
  5. Actie: Dit is het einde van de funnel, waar de potentiële klant daadwerkelijk een aankoop heeft gedaan. Ze hebben vertrouwen gekregen dat het product of dienst het beste bij hun behoeften past. Het bedrijf moet ervoor zorgen dat deze stap zo goed mogelijk verloopt, zodat de klanten loyaal worden.

Wat is het belang van een sales funnel?

Een sales funnel is van groot belang voor een bedrijf om verschillende redenen. Het model biedt namelijk een gestructureerde benadering om potentiële klanten te begeleiden vanaf het eerste contact moment tot aan de aankoop. Het model bied inzicht in de fases waarin klanten zich bevinden in hun besluitproces. Door dit als bedrijf te begrijpen, kunnen marketinginspanningen gericht worden op specifieke doelgroepen op basis van hun huidige plaats in de funnel. Dit zal zorgen voor een relevantere boodschap, wat de kans op betrokkenheid van het publiek vergroot.

De sales funnel biedt ook de mogelijkheid om te identificeren op welke punten potentiële klanten afhaken. Hierdoor kunnen bedrijven de knelpunten aanpakken en het conversiepercentage verhogen. De meetbare resultaten van de sales funnel komen heir goed bij te pas. Hiermee kan een bedrijf namelijk nauwkeurige analyses uitvoeren en strategieën verfijnen op basis van real-time gegevens.

Sales funnel, marketing funnel en customer journey

Naast de sales funnel zijn er nog twee modellen die de reis van de klant beschrijven. De marketing funnel en de customer journey zijn nauw verbonden met de sales funnel en dragen bij aan het begrijpen en beheren van de klantreis. De marketing funnel beschrijft de stappen die een potentiële klant doorloopt van bewustwording tot aankoop, en is de basis van de sales funnel. Vanuit de marketing funnel kan een passende marketingstrategie opgezet worden voor het bedrijf.

De customer journey daarentegen beschrijft de klantreis veel uitgebreider. In dit model gaat het niet alleen om de aankoopfase, maar ook de fases hiervoor en daarna. De customer journey omvat alle contactpunten die een klant heeft met een bedrijf, zowel online als offline. Meer uitleg over de customer journey vind je hier!