Wat is Placeholder
Een placeholder is een veelgebruikt begrip in de wereld van webdesign, maar wat betekent het eigenlijk? Een placeholder is een tijdelijk vervangend element dat wordt gebruikt om de plaats van definitieve content of functionaliteit in te nemen. Dit kan variëren van tekst en afbeeldingen tot complete modules op een website. Door placeholders te gebruiken, kunnen ontwerpers en ontwikkelaars een visueel en functioneel beeld geven van hoe een uiteindelijke webpagina eruit zal zien. In deze blog duiken we dieper in de betekenis, toepassingen en voordelen van een placeholder.
Wat is een placeholder?
Een placeholder, wat is nu de betekenis van deze Engelse term? Wanneer een website ontworpen wordt, werken er vaak meerdere personen tegelijk aan dit project. Je hebt de website bouwer, de copywriter, de fotograaf en dergelijken. Wanneer bijvoorbeeld de content of afbeeldingen nog niet beschikbaar zijn, dan wordt een placeholder ingezet. Dit kan zowel tekst als een standaard afbeelding zijn. Met een placeholder kun je alvast de indeling bepalen. Als de daadwerkelijke content binnen is, dan kan de placeholder zo makkelijk vervangen worden door de definitieve content.
Een placeholder wordt ook vaker ingezet bij online formulieren. In deze gevallen helpt de placeholder de gebruiker met het invullen van deze formulieren. Er staat in het invoerveld namelijk precies wat de gebruiker hier moet invullen.
Het belang van placeholders
Waarom zou je nu placeholders gebruiken en niet gewoon wachten, totdat alle benodigde bestanden binnen zijn? Placeholders helpen ten eerste om vooraf de lay-out en structuur van een website op te zetten. Door placeholders in te voegen, weet je precies waar alles komt te staan nog voor de definitieve content klaar is. Placeholders bij in te vullen formulieren helpen de gebruiker met het invullen van zogezegd formulier. Zo zijn gebruikers bewust van de informatie die van hen verwacht wordt en zodoende helpen de placeholders dus het gebruiksgemak te vergroten.
Placeholder voorbeelden
Het klinkt allemaal heel technisch, maar iedereen kent de bekendste placeholder Lorem Ipsum wel. Dit is een tekstfragment dat de indruk wekt Latijn te zijn, maar het is slechts een verbasterde vertaling van een document dat niet leesbaar is op zichzelf. Dit is met opzet gedaan natuurlijk, omdat een placeholder an sich geen betekenis heeft. Bij invulformulieren herken je placeholders aan zinnetjes als: “Voer uw e-mailadres in” of “Zoek hier naar producten of informatie”.
Zo kun je ze toepassen
Je kunt een placeholder op meerdere wijzen implementeren. Dit is afhankelijk van welk webplatform je gebruikt. De bekendste manier is door gebruik te maken van HTML5-tags. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit: <input type=”text” name=”voornaam” placeholder=”Voer uw voornaam in”>. Voor het invoerveld zet je kortom placeholder, waarna je de gewenste tekst als waarde zet. Je kunt ook placeholders implementeren met Javascript of CSS.
Tips om ze goed in te zetten
Hoe kun je nu zelf goed gebruikmaken van placeholders? Zorg er ten eerste voor dat ze duidelijk en beknopt zijn. Bij websites moeten placeholders vooral een responsief ontwerp hebben. Dat wil zeggen dat ze goed geschaald moeten worden op verschillende schermgroottes. Verdere tips zijn:
- Gebruik een opvallend lettertype en opvallende kleur, zodat de gebruiker weet dat het om een placeholder gaat.
- Voeg geen placeholders samen met labels.
- De placeholders moeten binnen het invoerveld vallen.
- Test de placeholders regelmatig uit.
Wees voorzichtig met placeholders
Het kan een risico zijn om met placeholders te werken, want het kan zijn dat de media niet vervangen wordt. Daarom maakt men van placeholders wel vaak een opvallend iets, zodat ze tijdig vervangen worden en er geen problemen ontstaan.