Wat is Gebruikersrollen
In WordPress kun je gebruikers aanmaken en aan hen verschillende gebruikersrollen toewijzen. Maar wat betekenen deze rollen eigenlijk en welke standaardrollen zijn er beschikbaar in WordPress?
Meestal zijn er vijf standaardgebruikersrollen in WordPress. In een webshop zijn er mogelijk zeven rollen. De gebruikelijke vijf zijn Abonnee, Schrijver, Auteur, Redacteur en Beheerder. Extra rollen kunnen Klant en Winkelmanager zijn, afhankelijk van de aard van de website. Met bepaalde plugins is het ook mogelijk om aangepaste gebruikersrollen te maken. Deze pagina bevat echter alleen informatie over de standaardrollen.
Wat kunnen deze rollen?
Bij het maken of bewerken van een gebruiker in WordPress wordt niet altijd duidelijk uitgelegd wat elke rol precies inhoudt. Hieronder vind je een eenvoudig overzicht van de verschillende gebruikersrollen die standaard beschikbaar zijn in WordPress:
- Abonnee: Abonnees hebben beperkte mogelijkheden op een WordPress-website. Ze kunnen de site bekijken, reacties lezen en reacties plaatsen, maar ze kunnen geen berichten schrijven.
- Schrijver: Schrijvers kunnen hun eigen berichten maken, bewerken en verwijderen. Ze kunnen hun berichten echter niet publiceren, bestanden uploaden of werken aan berichten van anderen.
- Auteur: Auteurs hebben meer mogelijkheden dan schrijvers. Ze kunnen hun eigen berichten maken, publiceren, bewerken en verwijderen, evenals bestanden uploaden. Auteurs kunnen echter niet werken aan berichten van andere gebruikers.
- Redacteur: Redacteuren hebben uitgebreide rechten. Ze kunnen pagina's publiceren, bewerken en verwijderen, zowel voor hun eigen als voor andere gebruikers. Ze kunnen ook privépagina's beheren, categorieën beheren en reacties beheren.
- Beheerder: De beheerder heeft de meeste rechten en kan vrijwel alle taken uitvoeren binnen de WordPress-admin. Dit omvat het beheren van thema's en plugins, het aanmaken van nieuwe gebruikers en het toewijzen van gebruikersrollen.