085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Wat is API

Af en toe kom je een website tegen die gegevens van andere softwareprogramma's gebruikt. Om dit mogelijk te maken, maken deze websites gebruik van een API.

API staat voor Application Programming Interface.

Een API maakt het mogelijk voor twee verschillende applicaties om met elkaar te communiceren en toegang te krijgen tot elkaars informatie. API's kom je op veel plaatsen tegen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat programmeurs niet alle functies zelf hoeven te ontwikkelen voor de website.

Voorbeelden van een API

  1. Google Maps API: Deze API stelt ontwikkelaars in staat om de functionaliteit van Google Maps te integreren in hun eigen applicaties of websites. Hiermee kunnen ze kaarten weergeven, routes plannen, locaties zoeken en nog veel meer.
  2. Twitter API: De Twitter API biedt ontwikkelaars toegang tot de gegevens en functionaliteit van het Twitter-platform. Ontwikkelaars kunnen hiermee bijvoorbeeld tweets lezen, tweets plaatsen, gebruikersgegevens ophalen en trends volgen.

API's in WordPress

Binnen WordPress zijn ook API's beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Een van de meest bekende is waarschijnlijk de REST API.

De REST API biedt API-eindpunten voor WordPress, waardoor ontwikkelaars met de website kunnen communiceren. Hiermee kunnen ontwikkelaars onder andere gegevens toevoegen, lezen en bijwerken. Een praktisch voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om in WooCommerce een koppeling te maken met Exact Online via de REST API, waardoor de boekhouding automatisch wordt gesynchroniseerd.