Waarom veranderden deze 10 bekende bedrijven hun logo?

Wie denkt dat maar weinig bedrijven hun logo veranderen heeft het mis. Ongeveer 1 op 40 bedrijven verandert jaarlijks het logo. Als je besluit om een logo te veranderen, dan moet daar wel een goede reden voor zijn. Soms heeft een logo een kleine opfrisbeurt nodig of past het niet meer bij de veranderende bedrijfsidentiteit, maar steeds vaker zijn het technische redenen die de doorslag geven. In dit artikel vergelijken we van 10 bekende bedrijven het oude logo met het nieuwe logo en gaan we op zoek naar de redenen achter de veranderingen.
1. Domino’s verandert het logo door breder productaanbod

Je hebt er vast wel eens een pizza gegeten: Domino’s. Dat is nou precies de reden dat Domino’s in 2012 een nieuw logo heeft geïntroduceerd. Men wil af van het pizza imago, want er is bij Domino’s veel meer verkrijgbaar dan alleen pizza. Het bedrijf heeft de laatste decennia haar assortiment uitgebreid, alleen het logo deed anders vermoeden en past niet meer bij de uitstraling. Een goede redenen om het logo te veranderen. Het woord ‘pizza’ is weggelaten en ook is het overgebleven woordmerk onder het beeldmerk geplaatst. Hierdoor heeft het logo een krachtige uitstraling gekregen.
2. Starbucks ontdoet zich van merknaam

Ook wie er nog nooit een bakkie koffie heeft gedronken is ongetwijfeld bekend met het logo van koffieketen Starbucks. Het bedrijf is opgericht in 1971 en heeft de daaropvolgende jaren meerdere keren het logo veranderd. En het bijzondere is: iedere keer lijkt het nieuwe logo op een ingezoomde versie van het oude logo. Bij de laatste wijziging in 2011 is dit ook het geval, want het logo verliest de buitenste rand met letters ‘Starbucks Coffee’. Daardoor is de bekende zeemeermin nog dominanter aanwezig. Starbucks heeft het woordmerk niet meer nodig en acht een iconisch beeldmerk genoeg om herkent te worden.
3. Mastercard volgt de trend en kiest voor eenvoud

Creditcard maatschappij MasterCard besloot in 2016 haar logo te veranderen. Het voldeed niet meer aan het digitale tijdperk en was duidelijk verouderd. Het basisdesign, met de twee cirkels en de kleuren geel en rood, blijft ongewijzigd. De verticale strepen zijn verdwenen en tot slot is het woordmerk eronder geplaatst is een platte typografie. Anno 2019 kiest Mastercard steeds vaker om alleen het beeldmerk te gebruiken. De reden: het bedrijf ziet zichzelf tegenwoordig niet langer als creditcardmaatschappij, maar als 'technologiebedrijf in de globale betalingsindustrie'. En daar hoort een naamloos logo bij.
4. Kraft en Heinz combineren logo na fusie

In maart 2015 werd bekend dat Heinz Kraft Foods overnam. De fuserende bedrijven gaan sindsdien verder onder de naam Kraft Heinz Company. Als laatste stap in de samenvoeging van de twee bedrijven is het logo aangepakt. Beide namen zijn uit hun ‘omlijsting’ gehaald en zijn omgevormd tot één logo. Het betreft hier alleen het bedrijfslogo, de afzonderlijke producten zullen de niet de dubbele naam dragen. Heinz Ketchup blijft dus gewoon Heinz Ketchup.
5. Netflix kiest voor iconische rode 'N'

Heel vroeger was Netflix een uitwisselclub waarbij videobanden en dvd’s per post werden verstuurd. Tegenwoordig biedt Netflix haar diensten aan via een online streaming platform. De markt die Netflix bestrijkt is sterk aan veranderingen onderhevig en daar kan ook het logo over meepraten. Na de laatste wijziging in 2017 zet Netflix vol in op de iconisch rode ‘N’. Dit beeldmerk is responsive en werkt op diverse platformen, zoals de app, social media en zelfs toepasbaar als knopje op de afstandsbediening. Het zegt genoeg over de ambities van het bedrijf.
6. Philips heeft haar oude logo afgestoft en nieuw leven ingeblazen

Philips introduceerde in 2013 een nieuw beeldmerk dat veel leek op het aloude logo uit de jaren dertig. Het is niets anders dan een afgestoft oud logo in een nieuw jasje. Wat is er dan veranderd? Niet veel. Het schildembleem met sterren (die verwijzen naar licht) en boog (die verwijst naar radiogolven) zijn behouden, maar hebben nu een moderne, 21e-eeuwse uitstraling die beter geschikt is voor digitale media en mobiele kanalen. Ook is er gekozen voor meer kleur, zodat het logo meer body krijgt en daardoor beter opvalt.
7. UPS verbreed haar expertise en doet een jasje uit

Waarschijnlijk weet je niet beter dan dat UPS een bruinachtig gekleurd logo in gebruik heeft. Dat was voor 2003 wel anders. Het logo bestond toen nog uit het symbolische schild met daarbovenop een pakketje. Tegenwoordig is het pakketje uit het logo verdwenen. Volgens UPS staat deze verandering voor de ‘aanzienlijk verbrede expertise’ van het bedrijf. Het bedrijf richt zich niet alleen op pakketvervoer, maar heeft tegenwoordig zelf een complete luchtvaartmaatschappij voor vrachtvervoer.
Je logo laten veranderen of herontwerpen?
Wil je een nieuw logo laten ontwerpen? Of wil een bestaand logo opfrissen of laten herontwerpen? Dan ben je bij ons op de juiste plek. Wat je ook wilt, wij helpen je graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Dit blog is mede mogelijk gemaakt door Promoboer.