Terug naar overzicht

Wat is Permalinks


Een permalink is de volledige URL die wordt gebruikt voor alle berichten, pagina's en andere soorten inhoud op je website. Het woord "permalink" is afgeleid van "permanente link".

Wanneer je een artikel doorstuurt naar iemand anders, stuur je ook de permalink mee.

Een permalink bestaat meestal uit je domeinnaam, bijvoorbeeld webtalis.nl, gevolgd door een 'slug'. Een slug is in feite het stukje tekst dat na de domeinnaam in de URL staat.

Ter verduidelijking, hier is een voorbeeld: De permalink van dit artikel is: https://web-wings.nl/wat-is/permalinks/


Ja, het correct instellen van permalinks is van cruciaal belang en het is altijd essentieel om ervoor te zorgen dat de permalinks van je website juist zijn geconfigureerd. Dit is iets wat je het beste kunt controleren tijdens het opzetten van een WordPress-website.

Hier zijn een paar redenen waarom permalinks in WordPress van belang zijn:

  1. Permalinks identificeren artikelen, wat belangrijk is wanneer Google je artikelen in de zoekresultaten plaatst.
  2. Wanneer anderen naar je artikelen willen linken, gebruiken ze de permalink.
  3. Als je je artikelen via sociale media wilt delen, doe je dit door de permalink te gebruiken.

Permalinks / SEO


Permalinks spelen een essentiële rol omdat zowel zoekmachines als bezoekers deze URL's gebruiken om je website te indexeren en te bezoeken. Daarom is het belangrijk om een goed doordachte permalinkstructuur te kiezen.

Een URL vol met vreemde tekens is niet bruikbaar en geeft geen duidelijk beeld van de pagina waarnaar mensen zullen navigeren. Het is daarom verstandiger om te kiezen voor een zoekmachinevriendelijke URL.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Paginatitel: web-wings.nl/berichtnaam/
  • Categorie + titel: web-wings.nl/categorie/berichtnaam/
  • Datum + titel: web-wings.nl/2021/06/berichtnaam/

WordPress en zoekmachine vriendelijke URL’s


In het verleden had WordPress standaard een permalinkstructuur die niet zoekmachinevriendelijk was nadat je de software had geïnstalleerd. Het zag eruit als:

https://web-wings.nl/?p=123

Het getal "123" staat voor de ID van een bericht of pagina in de database. Dit is een uniek nummer dat wordt gebruikt om je artikel te onderscheiden van andere inhoud en instellingen, die elk een ander ID hebben.

Hoewel Google en je bezoekers de inhoud van je artikel waarschijnlijk wel begrijpen, biedt de URL zelf geen enkele context, wat de zoekmachineoptimalisatie van je website natuurlijk niet ten goede komt.

Het is beter om ervoor te zorgen dat de URL relevante woorden bevat die verband houden met het artikel. Op die manier hebben zowel potentiële bezoekers als zoekmachines meteen een beter idee waar het artikel over gaat, in plaats van alleen maar een nummer te zien.

Tegenwoordig zorgt WordPress er standaard voor dat de permalinkstructuur zoekmachinevriendelijk is, hoewel dit nog niet het geval is bij alle installatiesoftware.

Welke permalink structuur is goed?

De meest geschikte permalinkstructuur voor jouw website hangt volledig af van het type website dat je beheert. In veel gevallen raad ik aan om simpelweg te kiezen voor de optie met de berichtnaam, vooral als je artikelen tijdloos zijn.

Dit heeft een eenvoudige reden. Als je de datum in de URL opneemt, kunnen je artikelen al snel gedateerd lijken, terwijl de inhoud vaak nog steeds relevant is. Dit is zonde en daarom is het beter om alleen de naam van het bericht te gebruiken.

Als je echter een nieuwswebsite hebt, is het een ander verhaal. In dat geval kan het overwegen van het opnemen van het jaartal, de maand en eventueel de dag in de URL zinvol zijn.

Waar aan te passen in WordPress?

Als je de permalinks van je WordPress-website wilt wijzigen, log dan in op je website en navigeer naar Instellingen -> Permalinks. Daar zul je de volgende instellingen tegenkomen.
Selecteer hier de gewenste permalinkstructuur en klik vervolgens onderaan op "Wijzigingen opslaan". Bij Web Wings is dit, zoals je hier boven kunt zien, de berichtnaam.

Wat je ook kiest als permalinkstructuur, zorg ervoor dat je hier goed over nadenkt, zodat je het niet later hoeft te wijzigen.

Het is daarom het beste om de permalinks te kiezen tijdens het opzetten van je website. Op deze manier blijft de structuur consistent en hoef je later de URL's niet meer aan te passen, wat kan resulteren in het moeten omleiden van pagina's om alles correct te laten functioneren.