Terug naar overzicht

Wat is iFrame

Een iFrame, wat staat voor Inline Frame, is een HTML-element dat het mogelijk maakt om een frame van een andere website op te roepen en in te sluiten op jouw eigen website. Met andere woorden, het biedt de mogelijkheid om externe inhoud in te bedden in jouw webpagina's. Een typisch voorbeeld hiervan is het insluiten van een YouTube-video op jouw website.

Door simpelweg de HTML-code van een iFrame toe te voegen aan je website, hoef je geen ingewikkelde code te schrijven. De iFrame zorgt ervoor dat de inhoud van de externe website wordt weergegeven op jouw pagina, alsof het een integraal onderdeel is van jouw eigen site.

Hoe werkt het?

Om een iFrame toe te voegen aan een webpagina, hoef je alleen het iFrame-element toe te voegen aan de HTML-code van de pagina. Als je WordPress gebruikt, kun je dit doen in het 'Eigen HTML'-blok.

Het iFrame-element bevat de URL van de webpagina die je wilt integreren op de pagina van je website. Daarnaast zijn er vaak nog enkele opties die je kunt instellen, zoals de breedte en hoogte van het venster.

Het is ook mogelijk om een volledige website van iemand anders in te laden in jouw eigen website door gebruik te maken van een iFrame. Je kunt hiervoor onderstaande code gebruiken, waarbij je de gewenste website invult op de plaats van de URL.

<iframe src="URL"></iframe>

Waar kun je het allemaal voor gebruiken?

Inmiddels is het bekend dat je met een iFrame externe content kunt integreren op je website, waarbij het toevoegen van een YouTube-video moeiteloos verloopt. Echter, er zijn tal van andere toepassingen waarvoor je een iFrame kunt gebruiken om diverse elementen op je website te plaatsen.

Naast video's kun je bijvoorbeeld Google Maps-kaarten, sociale media-knoppen, formulieren of zelfs volledige pagina's integreren op je website met behulp van een iFrame.

Een praktijkvoorbeeld is het insluiten van een YouTube-video op jouw website via een iFrame.

De veelzijdigheid van een iFrame strekt zich uit tot het integreren van verschillende soorten content, zoals video's, kaarten, sociale media-widgets en nog veel meer. Bovendien kan het worden ingezet om de lay-out van een webpagina te versterken door diverse elementen op een gecontroleerde manier te integreren.

Zijn er beperkingen?

Zoals je inmiddels weet, biedt een iFrame veel mogelijkheden, maar zijn er toch beperkingen waar rekening mee moet worden gehouden.

Wanneer een bezoeker van je website een adblocker gebruikt, kan het voorkomen dat de iFrame geblokkeerd wordt en niet zichtbaar is. Bovendien kunnen veiligheidsinstellingen ervoor zorgen dat een iFrame niet correct geladen wordt. Daarnaast kan het insluiten van veel iFrames op een pagina de snelheid van je website vertragen.

Desondanks raad ik je niet aan om ontmoedigd te raken. Neem bijvoorbeeld een YouTube-video; deze heeft doorgaans weinig last van de genoemde beperkingen, en dat geldt ook voor veel andere toepassingen.