Terug naar overzicht

Wat is Header

Een header is meer dan alleen een decoratief element op de website. Het legt de basis voor de gebruikservaring, het vergemakkelijkt de navigatie en zelfs de vindbaarheid van de website. Door bewust om te gaan met de headers, kun je niet alleen de technische prestaties verbeteren maar ook een aangename ervaring creëren voor de gebruikers. Toch blijft het begrip header af en toe onduidelijk, daarom leggen we in dit artikel uit wat een header precies is. Ook weten hoe het kan bijdragen aan jouw website en waarom het zo belangrijk is? Lees dan snel verder!

Wat is een header?

Een header is een element die voorkomt bij webdesign en digitale communicatie. De meest bekende vorm, is het onderdeel dat bovenaan de pagina van een document of website geplaatst wordt. Het is een informatieve en visuele inleiding, die de basis legt voor de rest van de pagina. Headers kunnen verschillende vormen aannemen, van eenvoudige tekst tot complexe ontwerpen. De header speelt vooral een belangrijke rol op het gebied van herkenbaarheid. Door dezelfde stijl aan te houden, creëer je als ontwerper consistentie. Op het gebied van webontwikkeling kan een header ook verwijzen naar metadata of scripts die in de HTML code opgenomen zijn. Deze zijn niet direct zichtbaar, maar wel essentieel voor de technische functionaliteit van een website.

De verschillende soorten headers

Headers komen dus in diverse vormen voor, elk met hun eigen toepassingen en voordelen. Als eerste onderscheiden we de site-wide header, deze is op alle pagina’s van een website aanwezig. De header bevindt zich bovenaan de pagina en bevat het logo, het navigatiemenu en eventueel een zoekbalk. Daarnaast kennen we page-specific headers, die uniek zijn voor iedere pagina. Deze headers komen voor van H1 tot H6 en helpen bij het rangschikken van informatie. Elke pagina kent één H1, enkele H2’s en ook wel eens H3’s, H4 t/m H6 komen bijna nooit voor. Ook kennen we sticky headers, deze header blijft bovenaan het scherm staan, ook tijdens het scrollen. Dit is vooral populair vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de gebruiker kan eenvoudig het navigatiemenu en de zoekbalk vinden. Alle bovenstaande headers hebben dus hun eigen technische kenmerken en worden op verschillende manieren gebruikt.

De functie van headers in webdesign

De site-wide header is het oriëntatiepunt voor bezoekers, omdat ze snel kunnen navigeren en zoeken naar hetgeen dat ze nodig hebben. Een goed ontworpen header is dus de basis van een succesvolle website. Het versterkt de merkidentiteit en biedt consistentie over de verschillende pagina’s. Zoals al eerder benoemd, zijn het logo, de zoekfunctie en het menu verwerkt in deze header. Ook bepaalde call-to0action knoppen, zoals een winkelwagenpagina of offertepagina worden ook toegevoegd aan de header. Tegenwoordig bezoeken mensen websites vanaf verschillende apparaten, telefoon, computer, laptop en zelfs tablet. De headers moeten dus adaptief en responsief zijn, zodat ze gebruikers op alle apparaten goed kunnen bedienen. Als de header zorgvuldig ontworpen en geïmplementeerd is, kan het de effectiviteit en de aantrekkelijkheid van een website verbeteren.

Het belang van headers voor SEO

Als we het hebben over de headers voor SEO, hebben we het voornamelijk over de page-specific headers. Deze H1 t/m H6-tags spelen namelijk een grote rol op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO. Zoekmachines, zoals Google, hechten veel waarde aan deze vorm van headers. Een goed geoptimaliseerde H1 helpt zoekmachines de context en de relevantie van de tekst op de pagina te begrijpen. Subheaders (H2 t/m H6) dragen bij aan het structureren van de pagina, wat weer helpt om de onderlinge relaties tussen alinea’s begrijpelijker te maken. Het zorgt er niet alleen voor dat de pagina beter en efficiënter gecrawled wordt, maar het verhoogt ook de kans om te verschijnen in featured snippits. Daarnaast kunnen strategisch geplaatste zoekwoorden in headers de relevantie voor een specifieke zoekopdracht verbeteren. Natuurlijk is het wel belangrijk om niet te overoptimaliseren, keywordstuffing proberen we dan ook te vermijden.

Er zijn dus verschillende soorten headers binnen de wereld van webdesign en SEO. Ze vormen de basis van een effectief website design, een complete gebruikerservaring en een optimale vindbaarheid. Van het structureren van content tot het versterken van de merkidentiteit, headers mogen zeker niet ontbreken op jouw website.