Terug naar overzicht

Wat is Footer

Op een website vind je meestal een header, één of meerdere sidebars en een footer. De footer bevindt zich meestal onderaan de website. Website-eigenaren hebben de vrijheid om te kiezen welke informatie ze in deze footer willen opnemen. Hierbij kun je denken aan een copyrightvermelding, contactgegevens of andere relevante links, zoals een disclaimer. Hoewel de footer vaak op alle pagina's van de website te vinden is, is dit niet altijd het geval. In dit artikel lees je alles over wat een footer is, welke elementen niet mogen ontbreken en waarom het zo belangrijk is. Benieuwd? Lees dan snel verder!

De definitie van footer

Een footer, ook wel bekend als voettekst, is een belangrijk onderdeel van een webpagina en bevindt zich helemaal onderaan. Dit element is eigenlijk een soort afsluiting van de pagina is bijna altijd aanwezig op alle pagina’s. De footer dient als een centraal punt waar belangrijke informatie weergegeven kan worden. Deze informatie hoeft niet meteen zichtbaar te zijn voor bezoekers, maar mag zeker niet ontbreken op de website. Het concept van de footer op de website gaat verder dan alleen een statisch informatieblok. Met een beetje creativiteit kun je hiervan een dynamisch element maken, waardoor bezoekers sneller en eenvoudiger de nodige informatie kunnen vinden. In tegenstelling tot de header, die de aandacht trekt en de eerste indruk vormt, speelt de footer juist een ondersteunende rol. Echter, het maakt de footer zeker niet minder belangrijk. Het biedt juist een nieuwe kans om belangrijke links en praktische informatie te tonen.

Elementen van een effectieve footer

Een effectieve footer bestaat uit verschillende elementen die de gebruikerservaring kunnen verbeteren. Zo vormen contactgegevens vaak een kernonderdeel, met het fysieke adres, telefoonnummer en e-mailadres. Een beknopte sitemap of een lijst met belangrijke paginalinks helpt ook bij de navigatie en kan de bounce rate verminderen. Sociale media-iconen zijn essentieel om de online aanwezigheid van het bedrijf te versterken en engagement te stimuleren. Veel footers bevatten ook een korte 'Over ons' sectie of missieverklaring, wat bijdraagt aan de merkidentiteit. Wettelijk vereiste elementen zoals privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en copyrightinformatie zijn ook meestal in de footer te vinden. De kunst ligt in het vinden van de juiste balans tussen informatief en overzichtelijk, zonder de footer te overladen met onnodige informatie.

Het belang van een footer op de website

De footer is een betrouwbare navigatiehulp voor de bezoeker, vooral voor bezoekers die tot het einde van een pagina hebben gescrold. De kans is groot dat ze nog op zoek zijn naar aanvullende informatie over het bedrijf, de website of een specifiek onderwerp. Het biedt een laatste kans om bezoekers te betrekken voordat ze de site verlaten. Een goed ontworpen footer draagt bij aan een gevoel van professionaliteit, wat de gebruikservaring verbetert en het vertrouwen versterkt. Het is natuurlijk ook de ideale plek om belangrijke informatie weer te geven, zoals disclaimers of bedrijfsgegevens. De belangrijkste inhoud op de pagina wordt dan ook niet verstoord door deze informatie.

Footers en SEO

We hebben net natuurlijk de praktische voordelen besproken van een footer. Een ander voordeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, is SEO. Een footer biedt een unieke kans om de structuur en navigatie van een website te verbeteren. Dit heeft meteen invloed op het crawlen en indexeren van de pagina’s door zoekmachines. Door relevante interne links in de footer te plaatsen, kunnen de zoekmachines de link juice effectief verdelen over de hele site. Het opnemen van een sitemap in de footer helpt zoekmachines de indeling van de website beter te begrijpen. Ook het strategisch plaatsen van verschillen zoekwoorden, kan bijdragen aan de vindbaarheid van de website. Een goed geoptimaliseerde footer draagt dus niet alleen bij aan de gebruikservaring, maar ook aan de SEO-prestaties.

Uiteindelijk draait het bij een footer om het vinden van de juiste balans tussen informatief en overzichtelijk. Denk dus zorgvuldig na over de inhoud en het design, zodat de footer de gewenste resultaten kan opleveren voor jouw website. Een kwalitatieve footer kan net het verschil maken tussen een goede en een uitstekende website, dus zeker de moeite waard om tijd in te steken.