Wat is Cache
Als website-eigenaar is het vanzelfsprekend dat je wilt dat jouw bezoekers de pagina's van je website zo snel mogelijk kunnen openen. Wanneer een bezoeker een WordPress-website bezoekt, verloopt dit via de host, die vervolgens contact legt met de WordPress-database. Vaak moeten er ook nog scripts worden geladen voordat de bezoeker de gevraagde website op zijn scherm ziet.
Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van caching. Met caching wordt namelijk een statische versie van je WordPress-website opgeslagen. Wanneer een bezoeker je website bezoekt, hoeven er door de cache geen zware scripts te worden geladen bij elke paginaweergave.
De bezoeker krijgt dan te maken met een opgeslagen versie van de pagina, die eerder is gegenereerd. Wanneer er wijzigingen aan de pagina zijn aangebracht, moet de cache uiteraard worden vernieuwd.
Naast het verminderen van de belasting van de server en het versnellen van de laadtijden, heeft caching nog een ander voordeel: het verbetert de gebruikerservaring. Snellere laadtijden zorgen ervoor dat bezoekers minder lang hoeven te wachten voordat ze de inhoud van je website kunnen bekijken, wat de algehele tevredenheid verhoogt en de kans vergroot dat ze op je website blijven en verder navigeren.
Wat is cache?
Door caching kun je ervoor zorgen dat onveranderde gegevens opnieuw worden gebruikt bij een volgende aanvraag. Dit resulteert in minder aanvragen, waardoor de snelheid van de website verbetert. Om caching toe te voegen aan je website, zijn er verschillende plugins beschikbaar voor WordPress, zoals bijvoorbeeld Litespeed of WP Rocket. Wij maken bijvoorbeeld veel gebruik van deze 2. Met deze plugins kun je handmatig de cache legen om op deze manier ervoor te zorgen dat gebruikers de meest recente versie van de website krijgen te zien.