fbpx
Terug naar overzicht

Wat is een URL?

Iedereen die wel eens op het internet is, krijgt voortdurend te maken met URL’s. Dit komt omdat elke pagina, video, afbeelding, pdf en nog veel meer bestanden hun eigen URL hebben. Elke URL is een unieke locatie op het internet. De definitie van een URL is Uniform Resource Locator. Het is het internetadres van één item op het web.

 

Hoe ziet een URL er uit?

Jij ziet elke dag waarschijnlijk meerdere URL’s op het internet. Maar hoe is een URL nou eigenlijk opgebouwd? Wij leggen het je uit aan de hand van de URL waar jij op dit moment op zit.

  • http:// -> Allereerst heb je het protocol van de website, ofwel http://. De ‘s’ op het einde staat voor Secure. Dit betekent dat de website beveiligd is. Een URL waar aan het begin geen http:// staat, is niet beveiligd. Dit betekent dat jouw persoonlijke gegevens op de website van deze URL makkelijk in ongewenste handen kunnen vallen. Meer weten over het verschil tussen HTTP en HTTPS? Lees er meer over in onze blog!
  • web-wings.nl -> Dit is een domeinnaam. In dit geval die van ons. Het is een uniek adres.
  • /nieuws/ -> Dit is een digitale submap op de website. In het geval van onze website is dit een verzamelpagina voor alle blogs die wij hebben geplaatst.
  • /wat-is-een-url/ -> Dit is de blog zelf en is een sub pagina van de /nieuws/ pagina.

Hoe werkt een URL?

wat is een url

Maar hoe werkt een URL nou precies? Zoals we al hebben gelezen, is een URL een unieke locatie op het internet. Het is een uniformatie locator. Simpel gezegd, alles op het internet beschikt over een adres. Met een adres kun je de gewenste specifieke locatie benaderen. Het zijn eigenlijk allemaal bestanden met elk hun eigen adres.

Gerelateerd nieuws:  10 nieuwste trends in Google

Een URL aanpassen

Soms gebeurt het dat je een link aanklikt en de melding krijgt dat de webpagina waar je naar op zoekt bent niet meer bestaat. Of je krijgt een ‘error 404 page not found’ melding. Dit gebeurt wanneer een website beheerder een aanpassing maakt in de URL. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren. Een URL dat niet is geblokkeerd voor zoekmachines, wordt in de index van deze zoekmachines opgenomen. Wanneer een URL wijzigt en er is geen redirect aanwezig, dan geeft de internetbrowser een foutmelding. Zo een foutmelding betekent dat het adres verkeerd is.

 

Aandacht besteden aan een URL-wijziging

Natuurlijk wil je niet dat wanneer je een URL aanpast, je op dat moment terug moet gaan naar alle plaatsen waar je links hebt geplaatst, en deze één voor één aan moet passen naar de aangepaste URL. Er bestaan meestal veel links en dan heb je een flinke klus voor de boeg. Gelukkig kan het allemaal ook een stuk eenvoudiger door het plaatsen van een redirect voor de aangepaste URL. Een redirect is eigenlijk een soort van verhuisbericht plaatsen bij een niet meer bestaande, ofwel een kapotte URL. Wanneer iemand dan op de link klikt van een URL dat niet meer bestaat, wordt deze persoon automatisch doorgestuurd naar de correcte URL. Dat bespaard een hoop werk!

Heb je hulp nodig bij de SEO van jouw website of heb je behoefte aan vrijblijvend advies?

Neem gerust contact met ons op!

Laura Gorissen
Ik ben Laura Gorissen en ben Lead Webdesign bij Web Wings. Als Lead Webdesign ben ik in Team Web het aanspreekpunt voor klanten en collega’s rondom Webdesign gerelateerde vragen. Dagelijks houd ik met bezig met de sites van onze klanten, creëren van nieuwe websites of optimaliseren van bestaande projecten.

Recent nieuws

27 januari 2023

Tiktok marketing

18 januari 2023

Kledingtips voor zakelijke (portret)foto's

21 oktober 2022

10 nieuwste trends in Google

30 september 2022

Remarketing vs. retargeting: wat is het verschil?

16 september 2022

Influencer marketing trends