fbpx
Terug naar overzicht

Populairste zoekopdrachten van 2021

|
28 januari 2022
|

Hoewel er vóór de coronapandemie al veel op het internet werd gesurft, heeft het internetgebruik in 2021 een nieuwe piek bereikt. Op 31 maart 2021 waren er maar liefst 5,2 miljard internetgebruikers wereldwijd. Deze internetgebruikers over de hele wereld besteden per persoon gemiddeld 6 uur en 43 minuten per dag online. Dat wil zeggen dat we wel 100 dagen van ons jaar kwijt zijn aan internet! De meeste tijd hiervan besteden we aan social media, maar we voeren ook heel veel zoekopdrachten uit. Waar wij vooral benieuwd naar waren, is welke zoekopdrachten in 2021 wereldwijd het vaakst werden uitgevoerd. Dit hebben we uitgezocht en hierbij kwamen interessante resultaten naar voren. We willen de populairste zoekopdrachten van 2021 dan ook graag met jullie delen.

Doomscrolling

Het woord waar in januari 2021 het vaakst op is gezocht, is doomscrolling. Ben jij al bekend met deze term? Doomscrolling wordt gedefinieerd als de praktijk van het obsessief controleren van online nieuws (op social media kanalen) voor updates, met de verwachting dat dit nieuws slecht zal zijn. Hoewel deze term al sinds 2018 bestaat, werd deze in 2021 meer dan ooit ingetypt op Google. Tegenwoordig zijn de termen doomscrolling en doomsurfing al toegevoegd aan woordenboeken van over de hele wereld. Gedurende de Covid-19 lockdowns zijn we steeds meer gaan scrollen op het internet op zoek naar nieuws over de ontwikkelingen en nieuwe maatregelen op het gebied van het coronavirus, ondanks dat we weten dat dit nieuws vaak ontmoedigend of zelfs deprimerend kan werken. De angst voor het onbekende heeft deze trend toch doorgezet.

Pride-evenementen bij mij in de buurt

populairste zoekopdrachten 2021 pride eventWereldwijd stijgt de acceptatie voor homoseksualiteit en alle andere vormen van seksualiteit. Deze ontwikkeling hangt samen met het feit dat mensen die zich onderdeel voelen van de LGBTIQ-community steeds meer voor zichzelf durven op te komen en hun seksualiteit willen vieren. Om die reden steeg de zoekopdracht “pride-evenementen bij mij in de buurt” met maar liefst +5000% het afgelopen jaar.

Hoe kan ik de natuur beschermen

In 2021 groeide milieubewustheid en de belangstelling om de wereld een stukje beter te maken. Er werd namelijk nog nooit zo vaak gezocht op “hoe kan ik de natuur beschermen”. Deze ontwikkeling hangt ook samen met de uitschieters van andere zoekopdrachten zoals “klimaatverandering veroorzaakt door mensen” en “welk effect heeft minder vlees eten op de klimaatverandering”.

Zeemansliederen

In Google Trends hebben we opgemerkt dat er in 2021 vaker naar zeemansliederen werd gezocht dan ooit tevoren. Dit komt doordat social media gebruikers dit jaar folkloristische zeemansliederen met elkaar zongen alsof ze leefden in 1825.

Y2k

Afgelopen jaar maakten kledingtrends uit de jaren 90 tot midden jaren 2000 een flinke comeback. Futuristische looks, zoete kleurtjes, broeken met lage taille, metallic en velours pakken werd opeens weer helemaal hip. Daardoor werd er wereldwijd meer dan ooit de zoekopdracht y2k ingevoerd.

Hoe start je een bedrijf en Hoe vind ik een baan

In 2021 moesten veel mensen verplicht thuis zitten door de lockdown of verloren zij zelfs hun baan door de coronacrisis. Hierdoor ging men vaker op zoek naar nieuwe mogelijkheden om een eigen onderneming te starten. Zo werd er vaker gezocht naar ‘hoe start je een bedrijf’ dan naar ‘hoe vind ik een baan’.

Gerelateerd nieuws  Vacature marketing, onze tips!

Break-up Daft Punk

Na 28 jaar elektronische muziek samen gemaakt te hebben, ging het gouden duo Daft Punk uit elkaar. Dit was de meest trending break-up van 2021.

Vaccinatievrijwilliger

Vrijwilligerswerk waar dit jaar het meest naar is gezocht is vaccinatievrijwilliger. Over de hele wereld waren mensen in 2021 bereid om hun steentje bij te dragen aan de bestrijding van corona. Dit toonde zich in het hoge zoekvolume van het woord vaccinatievrijwilliger.

Soulmate

Door alle coronamaatregelen voelen mensen zich vaker geïsoleerd. Het is moeilijker om mensen te ontmoeten en men kan daardoor eenzame gevoelens ontwikkelen. Hierdoor werden datingsites en datingapps steeds populairder in 2021 er werd er meer dan ooit gezocht op het woord soulmate.

Katten en honden

populairste zoekopdrachten 2021 hond

In het afgelopen jaar verlangden ook steeds meer mensen naar een vriend op vier pootjes. Er werd op het web vooral veel gezocht naar katten en honden. Beide woorden haalden records binnen hun zoekgeschiedenis, maar honden kregen toch twee keer zoveel zoekopdrachten als katten en mogen daarom als favoriete huisdier worden bestempeld.

Wanten

Doordat Bernie Sanders tijdens de Amerikaanse presidentiële inauguratie gebreide wanten droeg en dit moment viral ging, bereikte het aantal zoekopdrachten naar wanten een recordhoogte in januari 2021.

Natuurbrand en Overstroming

De klimaatverandering hangt samen met een aantal wereldwijde natuurrampen waaronder natuurbranden en overstromingen. In juli 2021 was er dan ook een uitschieter in deze zoekopdrachten. Ook in Nederland bereikten zoekopdrachten naar het woord overstroming recordhoogten door de vele rivieren die buiten hun oevers traden en daardoor vele problemen veroorzaakten.

Welke kleur kleding moet ik dragen voor Navratri

Navratri is een hindoeïstisch festival dat wordt gevierd in de herfst en negen nachten duurt. Tijdens elke nacht van Navrati hoort men een andere kleur kleding te dragen. Men gelooft namelijk dat het dragen van deze kleuren geluk, welvaart en zegeningen zal brengen. In 2021 werd er twee keer zoveel gezocht op “welke kleur kleding moet ik dragen voor Navratri” dan in 2020.

Ik hou van je in gebarentaal

Afgelopen jaar verwerkten veel K-popidolen zoals BTS-gebarentaal in de choreografie van hun videoclips. Hierdoor steeg de interesse in gebarentaal en werd er meer dan ooit gezocht naar hoe je in gebarentaal “ik hou van jou” zegt.

Dit waren de populairste zoekopdrachten van 2021. Wil je ook graag weten wat de meest gebruikte zoekopdrachten zijn die van toepassing zijn op jouw bedrijf? Daar kun je achter komen door gebruik te maken van Google Trends, of door de posities van bepaalde zoekwoorden bij te houden. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om de SEO van jouw website te verbeteren. Kun je hier hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij hebben alle kennis in huis om jouw SEO te optimaliseren. Zo haal jij veel nieuwe bezoekers en klanten binnen!

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk weekend unieke tosti’s bij verschillende cafés en op lokale evenementen.

Recent nieuws

16 mei 2022

Affiliate marketing

13 mei 2022

Waarom is content marketing zo belangrijk?

11 mei 2022

Online marketing zelf doen of toch uitbesteden?

9 mei 2022

De mogelijkheden van Google Trends

2 mei 2022

Wat is een retargeting strategie en waarom moet je het gebruiken?