fbpx
Terug naar overzicht

Jouw mening is goud waard, doe mee met een burgerpanel

Elke gemeente moet zo zijn eigen besluiten maken. Of dit nu gaat om de aanleg van nieuwe fietspaden of het opknappen van een speeltuin, het gaat er om dat iedereen tevreden is met het besluit én het resultaat. Bij het maken van dit soort beslissingen vraagt de gemeente vaak hulp aan jou, de burger. Misschien niet aan jou direct, maar aan een burgerpanel. Een burgerpanel is een groepje inwoners uit de gemeente die actief betrokken worden bij beslissingen. Zij praten voor de burgers en delen hun mening en visie. Er zijn verschillende soorten burgerpanels. Een aantal jaar geleden gebeurde dit op een vrij ouderwetse manier. Tegenwoordig is dat anders.

Toen en nu

Een aantal jaar terug werkte een burgerpanel nog op uitnodiging. Gewoon heel simpel. Eens in de zoveel tijd kwamen inwoners van de gemeente bij elkaar in een ruimte om verschillende kwesties te bespreken. Aan het einde van deze meetings kwamen de leden van het burgerpanel tot een unaniem besluit. Dit besluit werd uitgeschreven en gedeeld met de gemeente zelf. Of de gemeente er vervolgens ook iets mee deed was aan hun.

Er bestaan ook burgerpanels die wat meer vanuit de gemeente zelf komen. Het ‘vaste groepje’ krijgt dan om de zoveel tijd een soort vragenlijst opgestuurd. Je moet het zien als een soort peiling. Aan de hand van de resultaten maakt de gemeente een beslissing. Burgerpanels als deze kunnen op verschillende manieren in het leven geroepen worden. Vaak zie je dat de burgers door de gemeente zelf worden uitgenodigd of dat het initiatief zelf wordt genomen.

Gerelateerd nieuws  E-commerce trends

Tegenwoordig zijn de meeste burgerpanels digitaal. En waarom ook niet? In een wereld van technologie is dit helemaal niet slecht bedacht. Via bepaalde applicaties kan de gemeente van jouw woonplaats vragenlijsten en opiniestukken met je delen. Via bekende socialmedia-kanalen worden uitnodigingen verstuurd en noem maar op. Het werkt nu eenmaal een stuk efficiënter, zo’n digitale vragenlijst. Op iedere smartphone of tablet is deze namelijk binnen enkele minuten in te vullen. De stem van de burger wordt op deze manier echt gehoord!

Eigen panel starten

Misschien heb je zelf ideeën voor het opzetten van een panel en ben je op zoek naar een manier om dit te doen. Of het nu als burgerinitiatief is of ergens anders voor ingezet moeten worden. Het is met de online mogelijkheden van nu makkelijk om dit in de vorm van een website online te zetten. Als je dit platform op de juiste manier samenstelt en ontwerpt of laat ontwerpen heb kan het snel ingezet worden. Door daarbij ervoor te zorgeb dat je goed naar buiten communiceert en vindbaar wordt, kan dit snel tot grote successen leiden.

Web Wings

Recent nieuws

16 september 2022

Influencer marketing trends

13 september 2022

E-commerce trends

13 september 2022

Alles over affiliate marketing

30 augustus 2022

De META-description optimaliseren

26 augustus 2022

Alles wat je moet weten over remarketing met Google Ads