fbpx
Terug naar overzicht

Het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera

spiegelreflex camera

2020, we leven in een digitaal tijdperk waarin de gadgets over de toonbank vliegen. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van social media, waar onder andere veel beeldmateriaal op verspreid wordt. Dit heeft ook positieve gevolgen voor de camera industrie. Met de jaren worden er steeds betere nieuwe camera’s ontwikkeld en op de markt gezet. Waar we eerst een grote groei zagen in de spiegelreflexcamera’s, laat nu bijvoorbeeld Sony een grote sprong zien in de ontwikkeling van systeemcamera’s. Beide soorten camera’s hebben tegenwoordig de mogelijkheid om verbluffende beelden te schieten.

Maar welke moet je nou kiezen? Is de een beter dan de ander?

Nu hoor ik je al denken ‘een spiegelreflexcamera is toch een echte professionele camera dus die levert betere kwaliteit?’ Dit is niet helemaal waar. Natuurlijk bestaan er hele goede spiegelreflexcamera’s die door professionele fotografen gebruikt worden, maar ook komen er steeds meer systeemcamera’s op de markt die zeer geschikt zijn voor professionele fotografie. Maar waar zit dan nou precies het verschil in deze twee type camera’s?

Spiegelreflexcameracamera

Een spiegelreflexcamera is een camera waardoor je door een optische zoeker kijkt naar het beeld wat je gaat creëren. Het beeld wat je ziet wordt door de interne spiegel in de body gereflecteerd. Je ziet hierdoor het beeld wat de sensor uiteindelijk gaat vastleggen, doordat je d.m.v. de spiegel rechtstreeks door het objectief kan kijken.

Systeemcamera

De vertaling van een systeemcamera in het Engels is Mirrorless, wat eigenlijk al meteen het duidelijke verschil met de spiegelreflexcamera aangeeft. Een systeemcamera heeft dus geen interne spiegel en heeft daarom ook geen optische zoeker. Tegenwoordig hebben de nieuw ontwikkelde systeemcamera’s wel een elektronische zoeker, die een live weergave geeft van wat de sensor op dat moment registreert. Deze zijn een stuk verbeterd ten opzichte van de elektrische zoekers van vroeger. Deze slurpte veel batterijen en hadden daarnaast ook een slecht dynamisch bereik. Tegenwoordig zijn de elektronische zoekers zo goed ontwikkeld, dat ze in een aantal gevallen meer voordelen bieden dan de optische zoekers van de spiegelreflexcamera’s.

Gerelateerd nieuws  SEO tips in 2019 die écht werken

Verschil tussen spiegelreflex- en systeemcamera

Het grootste verschil tussen een spiegelreflex camera en een systeemcamera zit hem in het feit dat de spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en de systeemcamera niet. Verdere verschillen zullen in onderstaande tabel worden weergeven.

SpiegelreflexcameraSysteemcamera
Zwaardere/grotere bodyLichtere/compactere body
Zowel instap als professioneel aanbodZowel instap als professioneel aanbod
Optische zoekerElektronische zoeker
Langere accuduurKortere accuduur i.v.m. elektronische zoeker
Groter aanbod in objectieven e.d.Momenteel kleiner aanbod in objectieven e.d.

  camera met spiegelreflex spiegel reflex camera

Welke camera past het beste bij mij?

Welk camera type het beste bij jou past is geheel afhankelijk van jou wensen en eisen. Werk jij voornamelijk via de zoeker en vind je het fijn om hier een ‘natuurlijk’ beeld door te zien? En vind je het daarnaast fijn om een stevige camera vast te houden met een goede grip? Dan past een spiegelreflex camera misschien wel het beste bij jou.

Gaat jou voorkeur uit naar een lichte camera om mee te nemen op pad en zie jij graag direct door de zoeker en op het scherm het resultaat van de wijzigingen die jij aanbrengt in de instellingen? Dan zal jij waarschijnlijk het beste bevriend raken met de systeemcamera.

Maar voor als nog raad ik je aan om eens lekker een middagje te spenderen in een camerawinkel, zodat je kunt uitproberen en voelen welk type camera het beste bij jou past!

Laurens van Egmond
Ik ben Laurens van Egmond. Ik vind design heel leuk en heb ook altijd een interesse gehouden in marketing en SEO. Ik heb bedrijven altijd visueel geholpen met design en bij Web Wings heb ik ook andere manieren geleerd om bedrijven te helpen op het internet.

Recent nieuws

10 augustus 2022

7 SEO trends in 2022

1 augustus 2022

Facebook marketing tips en tricks

28 juli 2022

LinkedIn tips en tricks

25 juli 2022

Hoe schrijf je SEO teksten?

17 juni 2022

Retargeting LinkedIn