085 130 0595
info@web-wings.nl
Terug naar overzicht

Google posities bijhouden, waarom en hoe?

|
23 februari 2021
|

Waarom een hoge Google positie belangrijk is

Om de zoveel tijd moet je wel eens iets opzoeken. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar informatie over een specifiek onderwerp. Automatisch ga je dan naar Google, vult je zoekterm in en drukt op enter. Je krijgt dan een lijst te zien met gevonden zoekopdrachten. Hier scrol je snel door heen en analyseert welke zoekopdracht het meest relevant is voor jou. Er bestaat een grote kans dat je een geschikte website vindt op de eerste pagina van Google. Veel mensen nemen zich namelijk niet eens de moeite om door te klikken naar de volgende pagina. Ze kiezen er liever voor om de zoekterm aan te passen als ze geen geschikte zoekopdrachten krijgen. Het is als bedrijf dus belangrijk om op de eerste pagina van Google te komen. Er wordt dan immers sneller op jouw website geklikt!

Hoe lager jouw positie in Google is, des te kleiner de kans dus is dat gebruikers doorklikken naar jouw website. Het beste is als jouw website zich in de top 5 bevindt. Toch is er nog een wezenlijk verschil tussen positie 1 en 5 op Google. Uit statistieken blijkt namelijk dat positie 1 gemiddeld 25% meer wordt aangeklikt dan positie 5 in Google. Naast bezoekers is naamsbekendheid ook belangrijk voor een hoge Google notering. Als jouw bedrijfsnaam namelijk vaker in zoekopdrachten getoond wordt, dan associëren mensen deze naam met bepaalde thema’s.

Google posities bijhouden

We weten nu waarom een hoge Google positie interessant is voor bedrijven. Je wilt echter ook kunnen weten op welke positie jouw zoekwoorden ranken in Google. Je kunt deze zoekwoorden één voor één in gaan vullen op Google. Dit is echter onhandig, inefficiënt en tijdrovend. Gelukkig zijn er verschillende handige tools die jou helpen om een relatief goed beeld te kunnen vormen van de posities van jouw zoekwoorden. Met relatief bedoelen we hier dat de zoekwoorden continu heen en weer schommelen. Om een goede Google positie te blijven behouden moet je namelijk actief bezig blijven met SEO en website aanpassingen.

Tools om Google posities mee te bekijken

Om te zien hoe hoog jij scoort in Google, kun je gebruikmaken van de gratis tool Google Search Console. Hier zie je niet alleen op welke zoekwoorden jouw website scoort, maar ook op welke posities deze staan. Je zult ten eerste moeten inloggen en de desbetreffende property moeten aanklikken, in dit geval jouw website. In het menu kun je dan naar prestaties gaan en een bepaalde periode aanklikken. Zorg ervoor dat boven de grafiek het criterium ‘’gemiddelde posities’’ aanstaat. Als je dan naar beneden scrolt zie je op welke posities jouw zoekwoorden zich bevinden. Aan de hand hiervan kun je bepalen welke zoekwoorden beter moeten gaan scoren

Een andere veel gebruikte tool is ProRankTracker. Dit is een betaalde tool die veel gebruikt wordt door marketingbureaus en grote bedrijven. Het voordeel van ProRankTracker is dat je posities van zoekwoorden kunt monitoren op zowel lokaal als landelijk niveau. Per zoekterm kun je ook meerdere locaties tracken. Daarnaast kun je per dag, week en maand bekijken hoeveel jouw zoekwoorden zijn gestegen of gedaald. Hiervan kun je ook rapportages maken die je dan direct weer door kunt sturen naar klanten. Ook kun je zelf instellen welke zoekmachines je wilt tracken en in welke landen gezocht moet worden. Rapportages kunnen zowel in Excel als PDF worden verkregen.

Meer geschikte zoekwoorden vinden

Naast bestaande zoekwoorden waarop je als bedrijf al gevonden wordt, kun je ook op zoek gaan naar andere relevante zoekwoorden. Zo is de kans nog groter dan jouw website vaker bezocht gaat worden. Je kunt dit doen door te kijken op welke zoekwoorden concurrenten scoren. Je kunt dit wederom doen door op Google te zoeken, maar ook dit is enorm inefficiënt.

Een handige tool om onder andere nieuwe zoekwoorden te vinden is Ahrefs. Ahrefs is een betaalde tool waarmee je verschillende inzichten kunt krijgen in zoekwoorden. Zo kun je jouw eigen website door Ahrefs halen en zien hoe vaak er gezocht wordt op een bepaald zoekwoord. Aan de hand hiervan kun je bepaalde zoekwoorden met een hoog volume prioriteit geven. Denk er wel aan dat het vaak moeilijker is om een hoge Google positie te behalen als een zoekwoord een hoog volume heeft. Bij Ahrefs vindt je ook makkelijk andere relevante zoekwoorden met minder hoge volumes. Zo kun je websites van concurrenten door Ahrefs halen. Je krijgt dan de zoekwoorden te zien waarop deze concurrenten scoren. Mochten er zoekwoorden tussen staan die jij nog niet gebruikt, maar die wel relevant zijn voor jouw branche, kun je deze ook toe gaan passen op jouw website. Toch zul je meestal nog SEO werkzaamheden moeten toepassen om een hogere Google positie te bereiken, denk hierbij aan het schrijven van blogs en het optimaliseren van jouw website.

Waarom Google posities bijhouden?

posities binnen google bijhouden

Het belang van Google posities bijhouden is dus voornamelijk om te weten of jouw zoekwoorden nog hoog scoren. Aan de hand van Google posities kun je jouw bedrijfsstrategieën aanpassen. Staan een paar zoekwoorden namelijk nog niet op de eerste pagina van Google? Dan kun je de focus van het werk verleggen naar het omhoog halen van deze zoekwoorden. De zoekwoorden die al op plek 1 of in de top 5 staan, kun je dan even laten voor wat ze zijn. Zo zorg je ervoor dat meer zoekwoorden hoger in Google ranken. Het doel is om deze zoekwoorden op de eerste pagina van Google te krijgen. Zodra dit gelukt is kun je de focus gaan leggen op een top 5 klassering of hoger.

Zoals je ziet is het inzicht in Google posities belangrijk om verdere strategieën voor de toekomst te bepalen. Daarnaast zijn er verschillende tools die jou kunnen helpen om zoekwoorden te optimaliseren, maar ook voor het vinden van nieuwe relevante zoekwoorden. Dit in combinatie met SEO-optimalisatie, website aanpassingen en marketingstrategieën zorgen ervoor dat jouw bedrijf beter vindbaar wordt en de concurrentie voorbij vliegt!

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn, eigenaar en oprichter van Web Wings. Ondernemen zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2011, op 17-jarige leeftijd, begon ik al met mijn eerste bedrijfje TiTaTosti. Hiermee verkocht ik elk…

Meer lezen...

Recent nieuws

20 maart 2025

Wat is het verschil tussen JPG, PNG en GIF?

7 maart 2025

Impact van persoonlijk beeldmateriaal op je website en marketinguitingen

5 maart 2025

Kleuren en de psychologie hierachter

28 februari 2025

Hoe koppel je je mail via IMAP op een MAC?

1 februari 2025

Het effect van social media op je SEO

arrow-right